nuclear

La vida de les nuclears d'Ascó i Vandellòs es podria prolongar després del cas de Garoña

El període inicialment fixat com a "vida útil" acaba, en el cas de les tres centrals catalanes, entre els anys 2023 i 2028 | El CSN ha avalat que una planta nuclear operi més enllà dels 40 anys i arribi fins als 60

per Redacció , 10 de febrer de 2017 a les 07:40 |
A Ascó operen dues centrals nuclears | Sílvia Berbís
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El dictamen que el ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va aprovar aquest dimecres a favor de la reobertura de la central nuclear de Garoña senti un precedent històric fins ara a Espanya, ja que avala que una planta nuclear operi més enllà dels 40 anys i arribi fins als 60. D'aquesta manera, obre la porta a la possibilitat que la resta de centrals, entre elles les dues d'Ascó i la de Vandellòs, puguin seguir funcionant més enllà del període inicialment fixat com a "vida útil", que acaba en el cas d'aquestes tres centrals, entre els anys 2023 i 2028. Un any abans que s'exhaureixi, els responsables d'aquestes plantes atòmiques poden sol·licitar també permís per prorrogar la seva activitat operativa. A partir d'ara, el vistiplau del màxim òrgan de seguretat nuclear perquè una central operi només serà revocable per qüestions de seguretat.

Que s'aplani el camí amb el precedent de Garoña, sempre que es compleixin les inversions en seguretat que se li exigeixen, amb un cost de 200 milions d'euros i si el ministeri d'Energia dona autorització per connectar la planta a la xarxa (està aturada des del 2012), és una notícia que ha estat rebuda amb bons ulls pels Ajuntaments nuclears catalans, que fa anys que recorden la dependència econòmica dels seus municipis i els de l'entorn cap a les centrals davant la dificultat per trobar alguna alternativa. Ho veuen positiu sempre que, remarquen, tinguin les garanties de seguretat oportunes. En declaracions a TV3, l'alcalde d'Ascó, Josep Maria Buixeda, ha qualificat de "símptoma molt positiu" que el CSN avali la reconnexió de Garoña. "Si donen vint anys més de vida, tenim el futur assegurat", ha afirmat. Si no s'allarga, els reactors hauran d'anar desconnectant d'aquí a sis anys. Per contra, també als micròfons de la televisió autonòmica, el representant d'Ecologistes en Acció Eloi Nolla ha titllat de "demencial" que s'hagi obert la possibilitat d'allargar la vida útil de les nuclears, i ha recordat que les nuclears catalanes són les que registren més incidents de tot l'Estat.

 

Participació