universitat

La recerca, la investigació i l'excel·lència: claus de l'èxit de la URV

La universitat tarragonina ha celebrat aquest divendres els seus 25 anys d'història | Neus Munté n'ha destacat el "creixement ordenat" i el poder que té com a eina transformadora del territori

per Jonathan Oca, Tarragona | 16 de desembre de 2016 a les 15:22 |
Anton Valero després de rebre la medalla de la URV | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Universitat Rovira i Virgili ha celebrat aquest divendres els seus 25 anys d'història. El Teatre Tarragona ha estat l'escenari escollit per a commemorar que fa un quart de segle que el Parlament de Catalunya va aprovar la creació de la universitat tarragonina, concretament va ser el 12 de desembre del 1991.

La universitat tarragonina ha fet un creixement notori al llarg de la seva història. L'actual rector de la URV, Josep Anton Ferré, ha destacat que de les 14 titulacions que s'oferien l'any 1992, s'ha passat a 47 aquest curs i també que dels 6.243 estudiants que hi va haver el primer curs, s'ha arribat a la xifra de 13.981 en l'actualitat. Ferré assegura que l'èxit i el reconeixement internacional aconseguit per la URV es basa en la ferma aposta i "l'èmfasi en l'activitat investigadora".


El rector també ha destacat que l'acte d'avui no és per celebrar els 25 anys, "sinó que és per celebrar els primers 25 anys de la URV". De cara al futur més pròxim -en un termini de 5 anys- ha llançat el repte de superar i posar solucions a qüestions que es porten arrossegant des de fa temps, com les infraestructures –les facultats de Ciències de l'Educació i Psicologia i també la de Medicina- i la promoció del personal que treballa a la universitat.

Ferré, abans de cloure, ha destacat que l'acte d'avui no és per celebrar els 25 anys, "sinó que és per celebrar els primers 25 anys de la URV". De cara al futur més pròxim -en un termini de 5 anys-, el rector ha llançat de repte de superar i posar solucions a qüestions que es porten arrossegant des de fa temps, com les infraestructures –les facultats de Ciències de l'Educació i Psicologia i també la de Medicina- i la promoció del personal que treballa a la universitat.

Abans de la intervenció del rector, la Consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté ha destacat el "creixement ordenat" de la URV i ha valorat positivament "la capacitat que té com a eina transformadora del territori i d'excel·lència". Alhora ha afirmat que "la revolució del coneixement és equiparable a la Revolució Industrial" i ha remarcat que s'ha d'aprofitar el valuós recurs que "és l'educació superior".

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, per la seva banda, ha destacat el paper rellevant que té la universitat en el dinamisme del territori, en la vertebració del mateix i en l'aportació i l'intercanvi de coneixement que facilita. A propòsit d'això, també ha afegit que "ens ha posat en el mapa" en aspectes com l'arqueologia, l'enologia, recerca i química, entre altres. L'alcalde, alhora, ha volgut posar èmfasi en un aspecte que a vegades s'oblida, segons el polític, que és la URV Solidària.


En aquest acte oficial, s'han entregat dues medalles de la URV a l'exrector de la universitat Francesc Xavier Grau i a l'expresident del Consell Social de la universitat, Anton Valero, qui és president i director general de Dow Chemical Ibérica.

Els rànquings 


El rànquing del Times Higher Education ha situat l'any 2016 la URV com la 83a en la llista de les 150 millors universitats del món de menys de 50 anys d'antigüitat. És el tercer cop consecutiu que la URV forma part de les més valorades en aquest rànquing. I el rànquing conegut com de Xangai, Academic Ranking of World Universities (ARWU), un rànquing de referència internacional que elabora la Universitat Jiao Tong de Xangai, ha situat la URV també enguany, per primer cop, entre les millors cinc-centes universitats del món.

Per altra banda, el Rànquing de les Biblioteques Espanyoles Universitàries que elabora el SECABA-Lab de la Universidad de Granada ha valorat el sistema de biblioteques de la URV com el més eficient entre les biblioteques universitàries de l'Estat.

Per últim, l'"Informe de transparència voluntària al web de les universitats espanyoles 2015″, de la Fundación Compromiso y Transparencia, ha qualificat la URV com a universitat transparent per haver complert amb els criteris quantitatius i qualitatius d'informació pública al web.

 

Participació