medi ambient

Banyeres del Penedès denuncia abocaments irregulars en una antiga pedrera

El consistori adverteix de perill de contaminació de l'aigua per aquestes accions i constata que són fangs de depuradora | Ja ha denunciat el cas a la Fiscalia de Medi Ambient

per ACN, 20 de novembre de 2016 a les 07:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Banyeres del Penedès ha advertit dels riscos de contaminació de l'aigua després de detectar un presumpte cas d'abocaments irregulars a l'antiga pedrera coneguda com 'La Saldonera', prop de la urbanització Els Boscos. El regidor de Medi Ambient, Lluís Inglada, ha explicat que es tracta de fangs provinents de depuradores d'aigua, els quals s'han vessat a la zona on passa l'aqüífer que abasteix el municipi. Per tot plegat, l'Ajuntament ha denunciat els fets a la Fiscalia de Medi Ambient, demanant responsabilitats al conglomerat empresarial Soriguera, propietari de la pedrera. Inglada ha exigit a la companyia especial celeritat en la retirada dels residus.

El consistori va rebre l'avís d'un veí advertint d'un inhabitual trànsit de camions que descarregaven substàncies de forta olor, fet que va motivar que l'Ajuntament demanés una inspecció dels Mossos d'Esquadra. Coincidint amb la presència de la policia a principis de novembre, es va produir l'arribada d'un dels vehicles que s'acostaven a descarregar.


Segons ha explicat Lluís Inglada, en el moment que els Mossos d'Esquadra van interceptar el transportista, es va comprovar que feia dos mesos que s'estaven realitzant abocaments de fangs provinents de les depuradores de l'Agència Catalana de l'Aigua a Abrera i Cardedeu. Alhora, el regidor ha assegurat que, a l'itinerari de ruta del conductor, la policia va observar com oficialment els residus havien de ser transportats a les Franqueses del Vallès, i no a Banyeres.

Un dels motius principals de la denúncia presentada a la Fiscalia és el fet que sota la pedrera hi ha l'aqüífer Sorres de Santa Oliva, d'on s'extreu l'aigua de boca per a Banyeres i Santa Oliva. Inglada ha alertat que hi ha un pou del municipi que està a escassos 500 metres del lloc de l'abocament. "Hi ha perill de contaminació i salut pública", ha assegurat, preocupat pels components tòxics que puguin acumular els fangs abocats. Per això ha demanat celeritat: "El primer que ens interessa és que treguin els fangs, i després ja es depuraran responsabilitats".

En aquests moments l'Ajuntament assegura que els abocaments s'han aturat. Amb el cas posat en mans de la Fiscalia de Medi Ambient i de l'ACA, el govern municipal es troba ara a l'espera dels resultats d'unes analítiques per determinar fins a quin punt hi ha risc de contaminació de l'aigua i de l'entorn.

 

Participació