El text íntegre del manifest de la marxa en defensa de la Sanitat Pública

Jordi Tiñena, escriptor i catedràtic en llengua catalana, ha estat l'encarregat de llegir el manifest davant les portes de l'Ajuntament de Tarragona aquest dissabte

per Redacció , Tarragona, 23 d'octubre de 2016 a les 09:21 |
Les pancartes que es van poder veure durant la manifestació per defensar la Sanitat Pública | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jordi Tiñena, escriptor i catedràtic en llengua catalana, ha estat l'encarregat de llegir el manifest davant les portes de l'Ajuntament de Tarragona aquest dissabte. El text, elaborat pel Grup de Treball en defensa de la Sanitat Pública, reclama i exigeix que la sanitat privada no pot compartir espais amb la pública: 

"Un cop més, a Tarragona hem sortit al carrer per reivindicar una SANITAT 100% PÚBLICA, UNIVERSAL i de QUALITAT i denunciar, alhora, la privatització encoberta de la sanitat.

Volem situar en el centre de l'agenda política la importància de gaudir d'un model sanitari públic en relació a la titularitat, la gestió i la prestació dels serveis, per tal de garantir que la sanitat sigui un dret i no un mitjà per fer negoci a costa de la nostra salut.

Deixem clar que la lluita per una sanitat al servei de les classes populars no pot ser una lluita a mitges tintes. No acceptem l'actual model que permet que empreses privades rebin milers de milions d'euros públics en forma de concerts econòmics, sense que després puguem fer un seguiment de com s'han gestionat aquests diners. Denunciem que l'actual model de cohabitació públic-privada és la porta d'entrada a la corrupció, a les portes giratòries, al malbaratament de diners públics que han d'anar destinats al nostre benestar. La sanitat catalana està inundada de casos de corrupció i no són casos aïllats, sinó el resultat d'un model avalat per tots els grups polítics que han estat al govern de la Generalitat, principalment per la sociovergència.


A Tarragona hem tingut la sort de comptar amb un hospital de referència a la nostra ciutat, l'Hospital Joan XXIII (HJ23), i volem que aquesta referencialitat sigui real i no només de paraula. Amb l'excusa de les retallades s'ha estat desmantellant el nostre hospital, amb conseqüències nefastes per al personal que hi treballa i també per al conjunt d'usuaris/es que en rebem atenció. Però ara assistim a la darrera ofensiva contra la sanitat pública. D'una banda l'actual Conseller de Salut, Toni Comín, ha retirat el finançament públic a algunes empreses privades, però d'altra banda vol permetre que l'activitat privada s'instal·li a tots els centres sanitaris sense excepció...!

El passat mes de març del 2015 el CatSalut emetia la Instrucció 5/2015 que permetia fer activitat sanitària privada als centres sanitaris de la xarxa pública. La instrucció entrava en vigor l’1 d’abril del 2015 i va quedar suspesa fins que no es debatés al Parlament. Segons el seu calendari, estava previst que s’aprovés durant el primer trimestre de 2106. No s’ha aprovat però ens consta que s’està treballant en la mateixa.


Així, el conseller Comin, i el seu assessor David Elvira defensen que a partir d’ara els centres públics puguin oferir serveis sanitaris privats de tot tipus, fins i tot els que no es trobin contemplats en la Cartera de Serveis del Sistema Nacional de Salut, a persones que no tinguin la condició d’assegurats, però també a aquelles que vulguin renunciar a la cobertura pública per ser ateses com a pacients privats.

Aquest panorama ens dibuixa que més del 24% del pressupost de salut, en concret 2.450 milions d’euros es deriven a la sanitat privada. I això genera una xarxa de sanitat privada parasitària ja que les mútues i altres empreses privades poden prestar serveis als seus clients sense haver d’assumir costos d’inversió en infraestructures, per tant els hi surt més barat i poden aconseguir més clients oferint preus més baixos.

Fa poc ens anunciaven que tindríem un nou Hospital Joan XXIII... noves instal·lacions, més modernes, més noves... amb quin objectiu, Sr. Comín? Regalar-les a les empreses privades?

És imprescindible evitar l’activitat privada als centres sanitaris públics, perquè:

- Empitjorarà l’assistència sanitària, ja que no es disposarà de més recursos econòmics, materials ni humans i s’hauran d’assumir els pacients privats.

- Suposarà una major llista d’espera. Es genera una doble llista d’espera, una per aquelles persones que vulguin i puguin pagar i una per a les que no.

- Els teus drets sanitaris dependran dels teus recursos econòmics i això, farà augmentar la desigualtat.

- Sobrecarregarà les treballadores i les conduirà a fer prestamisme laboral, ja que pagades amb recursos públics, dedicaran hores de feina a l’activitat privada.

- Les instal·lacions públiques estaran al servei dels interessos econòmics privats: quiròfans, llits, visites, proves... Estaran disponibles però reservats a l’activitat privada.

- Fomentarà la competència de centres públics i d’aquests amb els privats. Disminuirà la qualitat assistencial i la qualitat laboral dels treballadors i treballadores, ja que per ser competitius s’abarateixen costos.

- Suposarà confusió d’interessos públics i privats i facilitarà corrupteles. Que una mateixa infraestructura, i personal sanitari hagin de respondre a interessos públics i a interessos privats facilita que es confonguin aquests dos.

I només hi ha una manera d'evitar que tot això passi: garantir una sanitat 100% pública i acabar d'una vegada per totes amb la transferència de diners i recursos a la sanitat privada, ja siguin empreses o fundacions!

Senyors i senyores del govern de la Generalitat, volen construir un nou país? Doncs construeixin un únic model, un únic sistema sanitari, un únic conveni per tots i totes les professionals, perquè la sanitat no sigui una font de lucre.

La nostra salut no és un negoci! Volem una sanitat universal, pública i de qualitat i la defensarem amb totes les nostres forces!".

En el vídeo podràs veure i escoltar com Tiñena pronuncia el manifest:

 

Participació