Els hospitals no estan preparats per als cuidadors de malalts crònics

Un investigació portada a terme per la URV, publicada a la revista "Applied Nursing Research", destaca que els hospitals hauria de tenir un espai destints a aquestes persones per al seu benestar com sales de descans

per Redacció, Tortosa | 22 de setembre de 2016 a les 07:27 |
Campus de la URV a les Terres de l'Ebre | Sílvia Berbís
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un estudi del grup de recerca en Infermeria Avançada del Departament d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha detectat que els cuidadors de pacients amb malalties cròniques veuen els hospitals "com a centres que no estan dissenyats per a ells, i consideren que els mecanismes que s’utilitzen per satisfer les seves necessitats posen en perill la seva privacitat, la salut i la convivència". L'objectiu d'aquest estudi, publicat a la revista Applied Nursing Research, ha estat explorar i comprendre l'experiència del procés d'adaptació dels cuidadors als hospitals. El treball qualitatiu ha estat basat en les experiències de vida de nou cuidadors de malalts crònics de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Els investigadors, Gerard Mora, Carme Ferré i Pilar Montesó, han exposat que "cal reorganitzar el disseny d'hospitals i el procés d'atenció per adaptar-los a les necessitats dels cuidadors, i així aprofitar-los com a recurs perquè fan tasques relacionades amb la nutrició, la higiene, la comoditat i el suport al pacient, moltes de les quals no poden ser dutes a terme per professionals de la salut".


Reorganitzar el disseny dels hospitals

Segons ha explicat la Universitat, l'estudi es planteja la necessitat de reflexionar sobre la cura de la família a l'hospital perquè hi tenen una presència activa que actualment no és visible per al sistema sanitari. Així doncs, per fer-ho, proposen "canviar alguns protocols i normes", com per exemple eliminar el protocol de fer-los fora de l'habitació quan es fa una cura o es passa visita mèdica.


Segons l'informe, s'hauria de buscar un espai per al seu benestar com sales de descans, que ja existixen en alguns hospitals d'Andalusia, per tal de, com ha afirmat Mora, "augmentar tant l’eficiència del model d’atenció, com el reforç de l’autoestima dels cuidadors familiars".

 

Participació