Educació

El curs escolar al Camp de Tarragona arrencarà amb 115.000 alumnes

Estrenaran edifici l'institut La Talaia de Calafell i l'escola Les Codinetes de la Nou de Gaià, i es recupera l'escola rural de Mont-ral | Hi haurà un increment de 50 docents

per ACN , Tarragona, 2 de setembre de 2016 a les 14:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El nou curs escolar arrencarà el 12 de setembre al Camp de Tarragona amb uns 115.332 alumnes -2.125 més que l'anterior- i un increment de 50 docents, fins a assolir una plantilla de 6.767 professors. Tot i això, aquest curs continuarà la davallada d'alumnes a l'etapa d'educació infantil, amb uns 900 inscrits menys. 

La directora dels serveis territorials d'Ensenyament, Sílvia Rodes, ha destacat l'increment d'alumnat en les etapes de primària i secundària, la millora de les ràtios i un major suport a l'escola inclusiva. L'aposta per l'FP Dual continua i s'oferiran 650 places en 17 centres del territori. Coincidint amb el retorn a les aules, enguany estrenaran edifici l'institut La Talaia de Calafell i l'escola de Les Codinetes de la Nou de Gaià. A més, onze alumnes també permetran reobrir l'escola rural de Mont-ral, a l'Alt Camp. El Departament ha invertit 8,3 milions d'euros en centres de nova construcció i 2,4 milions en diverses obres i millores.


El descens d'alumnes en l'etapa d'educació infantil se situa en un 0,8% en el primer cicle de zero a tres anys (-51) i en un 4,4% (-886) en el segon, que comprèn els alumnes de tres a cinc anys, mentre que l'alumnat augmenta un 1,9% (828) a primària. En els cursos d'ESO, la previsió del Departament és un increment del 3,8% (997), a batxillerat un augment del 3,7% (261), als cursos de PFI (antics PQPI) un increment del 12,8% i als cicles formatius de grau mitjà i superior, una variació del 8,9% (910). Aquest àmbit del règim general suma 115.332 alumnes (un 1,9% més), mentre que l'especial representa 12.008 alumnes (un 2,7% més), als quals cal afegir els 5.240 de formació de persones adultes (un 2,3% menys).

En conjunt, la xifra d'alumnes arriba als 132.580, prop d'un 2% més que el curs passat. La directora dels serveis territorials d'Ensenyament a Tarragona, Sílvia Rodes, ha subratllat que la disminució a l'educació infantil es deu a la davallada de la natalitat i que, a la resta d'etapes, especialment a la secundària, es preveu mantenir i incrementar l'alumnat en els propers quatre cursos. En el conjunt d'estudis del règim general, el 74,22% dels alumnes van a centres públics, el 21,3% a centres concertats i el 4,53% restant a centres privats.


Pel que fa al professorat, el curs 2016-2017 disposarà d'un dotal de 6.767 docents, una cinquantena més que l'anterior. Rodes ha subratllat que el perfil de les plantilles s'ajusta cada cop més als projectes educatius dels centres i, en aquest sentit, els llocs de treball específics s'han incrementat d'un 23,18%, fins als 457. A més, es destinen 15 docents més per al programa de l'escola inclusiva i 26 més per als centres d'alta complexitat. Rodes ha destacat també que enguany els nomenaments dels substituts s'avancen al 8 de setembre perquè puguin començar a preparar l'inici de les classes.

Millora de ràtios i aposta pels ensenyaments postobligatoris


La directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament ha destacat una significativa millora de les previsions de ràtios al territori. En aquest sentit, a P3 el 100% dels grups compleixen la ràtio de 25 alumnes o menys per aula, assolint una mitjana de 21,9 infants. Per contra, a l'educació primària la xifra es queda en un 89,5%. A secundària, el 89,5% dels centres compleixen ràtios de 30 alumnes o menys i, la resta, en tenen fins a 33. En aquest cas, la ràtio mitjana se situa en els 28,4 alumnes. Rodes ha subratllat que les ràtios són inferiors als centres d'alta complexitat.

Aquest curs s'ofereix més oferta post obligatòria, amb cinc nous grups de primer curs en cicles de grau mitjà i superior, i amb 26 nous grups en el segon curs. Els programes de Formació i Inserció totalitzen 582 places. En conjunt, es registra un creixement fins a 48 projectes -31 de grau mitjà i 17 de superior- en un total de 17 centres que imparteixen FP i 650 places d'FP Dual compartides amb 321 empreses col·laboradores, la qual cosa demostra, segons Rodes, l'aposta decidida del territori per aquest format dual.

Reforç de l'escola inclusiva

La directora d'Ensenyament ha destacat l'aposta per l'escola inclusiva. En aquest sentit, ha anunciat que a l'Institut Domènech i Montaner de Reus s'implementarà el pla pilot d'Itineraris Formatius Específics (IFE) amb un grup de 10 joves d'entre 16 i 20 anys amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada, i amb una durada de quatre cursos escolars. D'altra banda, Ensenyament incrementarà en sis el nombre d'Unitats de Suport a l'Educació Especial (USEE), fins a un total de 59.A més, el territori disposarà d'una aula integral de suport més al CEE de Reus, que passarà de quatre a cinc.

En un altre ordre de coses, s'ampliarà el projecte iniciat el curs passat per a l'atenció d'alumnes de llars d'infants en escoles rurals. Al Camp de Tarragona hi participaran un total de 12 centres d'Albinyana, Aiguamúrcia, Cabacés, Cabra del Camp, Duesaigües, Figuerola, La Masó, Mont-ral, la Nou de Gaià, Vilabella, la Bisbal de Falset i Vilaverd. Aquest pla pretén facilitar el servei a les famílies per evitar que hagin de dur els seus fills a altres municipis i hi puguin acabar traslladant tota l'escolarització.

Nous centres i menys mòduls prefabricats

Precisament, un dels nous centres que s'inaugurarà aquest curs escolar és la nova escola rural de Mont-ral, ubicada en dependències municipals i que comptarà amb 11 alumnes, després de diversos anys sense escola al poble. A més, els alumnes de l'Institut La Talaia de Segur de Calafell estrenaran nou centre, com també faran els de l'escola de Les Codinetes, a la Nou de Gaià, que s'inaugurarà aquest mateix diumenge.

Ensenyament ha invertit 8,3 milons d'euros en centres de nova construcció i 2,4 milions en diverses obres i millores. Així, també s'han fet adequacions a l'escola Ponent i a l'Institut Pons d'Icart, a Tarragona, i s'ha rehabilitat l'Institut Serra de Miramar de Valls. S'han ampliat les escoles Àngel Guimerà del Vendrell, Pere Virgili de Vilallonga del Camp i Valldemur de Barberà de la Conca, així com l'Institut Tarragona, a Tarragona. A més, s'han fet 56 actuacions de millora.

Actualment, el departament té en cartera dues obres en projecte. D'una banda, l'Institut Roda de Berà i, de l'altra, l'Escola l'Arrabassada. En el cas de l'escola tarragonina, el Departament preveu enllestir a la tardor redacció del projecte, amb un cost de 400.000 euros i, posteriorment, iniciar-ne la licitació. Tot i això, Rodes ha evitat posar data a l'inici de les obres, atès que el projecte depèn del pressupost de l'any vinent. Pel que fa als mòduls prefabricats, se n'han retirat 16 i se n'han afegit quatre de nous. En total, el Camp de Tarragona tindrà 149 mòduls prefabricats, 12 menys que el curs anterior.

Quatre grups continuen impartint un 25% de les classes en castellà

D'altra banda, quatre grups-classe d'escoles del Camp de Tarragona continuaran impartint el 25% de les classes en castellà en compliment de resolucions judicials dictades en cursos anteriors. Els centres afectats es troben a Reus, Vila-seca, Salou i Tarragona, segons ha apuntat l'inspector en cap, Valero Camps. De moment, per aquest curs no s'ha rebut cap petició de cap família del territori.

Més ajuts de menjador

El Departament està decidit a incrementar els ajuts de menjador, per la qual cosa ha implementat un increment pressupostari i una millora en el sistema d'assignació d'ajuts. A tot Catalunya es preveu increment de 12,5 milions d'euros en la dotació per a les beques respecte al curs passat, tot i que la partida és oberta i es pot incrementar per atendre tots aquells casos que compleixin amb els requisits establerts. Al Camp de Tarragona el curs passat es va fer una previsió d'ajuts per valor de 3,79 milions, però finalment es van adjudicar beques per import de gairebé 5,35 milions, segons ha apuntat Rodes.

 

Participació