Mas d'Enric

La UGT denuncia manca de personal i de materials a la presó de Mas d'Enric

El sindicat diu que el centre penitenciari es va fer pensant en l'estètica i no en la seva funcionalitat | La piscina està oberta i té servei de socorrisme contractat

per Redacció, 29 de juliol de 2016 a les 13:37 |
La presó de Mas d'Enric, a El Catllar | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La UGT posa damunt la taula les mancances que hi ha al centre penitenciari Mas d'Enric. Segons el sindicat, el govern va optar per fer "aquest meravellós centre" basant-se la imatge i el disseny i no pensant en les necessitats reals però deixant de banda l'estètica, la manca de personal "segueix sent alarmant i ha quedat patent en els últims fets ocorreguts al centre".

El Govern, quan va inaugurar la presó, va dir que "el sistema penitenciari català és el millor i més progressista no d'Espanya, sinó de tota Europa" i la realitat, segons la UGT, és ben diferent. "L'únic que fan és parlar sense parar de reinserció i rehabilitació dels interns, però es treballa en precari i sempre amb l'esforç i la col·laboració dels funcionaris suplint les mancances de l'administració i ni els preocupa el tema, ni les persones, siguin interns o funcionaris", diu a través d'un comunicat.


Mancances

El sindicat denuncia que encara no hi ha informe tècnic sobre l'incendi que es va produir en el centre ni de les mesures estructurals a realitzar. Tampoc s'ha fet un estudi sobre si el tipus de vidre dels mòduls són els adequats. A banda, reclamen que no hi ha sistema de refrigeració de cap tipus a l'edifici educacional, a les aules, tallers i biblioteca. En aquests espais, la temperatura supera els 30 graus. Això també passa de la mateixa manera al gimnàs i en les diverses aules i menjadors dels mòduls.


La manca de funcionaris és evident en el centre i el sindicat explica que les places vacants de personal i de comandaments intermedis que no s'han cobert i que queden sense cobrir perquè "no troba els candidats idonis" o allarga els processos.

El material per tallers


No hi ha material per a realitzar tallers artístics ni activitats de tractament. Els professionals que imparteixen els tallers porten el material de casa i "compren petites coses de la seva butxaca per poder anar fent alguna cosa". La UGT posa de manifest que el taller de ceràmica, per exemple, no funciona després de 8 mesos. L'únic material que hi ha a Mas d'Enric és el que es va portar l'anterior centre. El sindicat explica que s'exigeix als treballadors que facin pressupostos i programacions d'activitats i que es facin activitats de tractament però "l'escassetat de material és total".

Per últim, denuncien que per obrir la piscina de centre penitenciari sí que hi ha pressupost i a més, "han contractat socorristes per a juliol i agost en diferents centres catalans, de la qual cosa ens congratulem, perquè almenys algú ha trobat feina aquests dos mesos".

 

Participació