prevenció

Una Santa Tecla «lliure de sexismes», objectiu de la CUP i grups feministes

La regidora de la CUP creu que s'ha de combatre el trident "oci nocturn, drogues i violència sexual" | En el penari del pròxim 20 de juliol es presentarà una moció per demanar una campanya per conscienciar sobre temes de sexisme

per Jonathan Oca , Tarragona, 7 de juliol de 2016 a les 16:48 |
Laia Estrada, regidora de la CUP, i Itziar Lete, portaveu de Cau de Llunes | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En el pròxim plenari de l'Ajuntament de Tarragona es debatrà una moció que presentarà la CUP amb el col·lectiu feminista Cau de Llunes (AFRT) en la qual es fa una crida al govern municipal per tal que es garanteixin "unes festes majors lliures d'actituds sexistes".

La consellera cupaire Laia Estrada, ha destacat que s'ha de posar remei al trident "d'oci nocturn, drogues i violència sexual". Segons la regidora cada vegada durant les festes –siguin festes majors o no- hi ha situacions que s'entenen com a normals i legítimes, però també es produeixen tot un seguit "d'actituds i accions majoritàriament normalitzades que impedeixen generalment a les dones gaudir lliurement de la festa, com ara comentaris ofensius, tocaments, assetjament, que sovint es justifiquen o s'atenuen amb l'excusa d'un excés en el consum d'alcohol o altres substàncies".


Per aquest motiu, tant la CUP com el col·lectiu feminista Cau de Llunes (AFRT) consideren que s'ha de posar a aquestes situacions i un primer pas és fer una campanya de sensibilització. Estrada ha destacat que hi ha municipis que promouen campanyes per garantir festes majors sense discriminacions ni agressions sexistes des dels mateixos ajuntaments. Un d'aquests municipis és Sabadell. El municipi vallenc porta a terme una campanya, sota el no "Sabadell, lliure de sexisme", la qual contempla no només cartelleria i adhesius sinó que també contempla accions de formació específica sobre micro masclismes i agressions sexistes i sobre els protocols a seguir impartida a tot el personal tècnic i de seguretat responsable de les diverses activitats de la festa major, i als responsables de les diverses barraques. "Això és necessari perquè és un tema en el qual s'ha de conscienciar la corresponsabilitat", ha destacat la regidora.

Aquestes paraules s'han sumat a les que abans havia pronunciat la portaveu del grup feminista, Itziar Lete, qui ha destacat "el moviment feminista fa dècades que encapçala campanyes per prevenir les agressions sexistes en l'oci nocturn, i a favor de relacions sexo-afectives respectuoses". Amb pocs diners han desenvolupat diverses campanyes per treballar la conscienciació sobre aquest tema i ha afirmat que l'objectiu és "corresponsabilitzar tothom en la tasca d'evitar situacions ofensives o violentes de tipus sexista que, majoritàriament, s'adrecen a dones joves".


Estrada ha destacat que des del departament de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament s'ha manifestat la voluntat de treballar aquesta qüestió en el context d'oci nocturn durant tot l'any i en consonància amb la feina que fa la Plataforma Nits Q i el que proposa és que en les campanyes que es portin a terme hi hagi un espai destinat i exclusiu per a tractar els temes de violència sexual.

La moció


En la moció es demana que es dugui a terme una campanya per promoure que la Festa Major de Santa Tecla 2016 estigui lliure d'actituds sexistes i discriminatòries, que contempli accions com "l'elaboració d'un cartell o joc de cartells amb un lema en positiu i enllaçat amb la patrona i sublemes que facilitin la reflexió o bé l'aprofitament del got reutilitzable per a promocionar el lema o lemes de la campanya", entre altres. També volen que s'ofereixi la possibilitat de col·laborar en l'elaboració i implementació de la campanya als col·lectius de la ciutat i de les comarques tarragonines que treballen en aquesta línia i que es treballi per ampliar la campanya amb més material com mocadors, barrets i incorporar-ho a la Festa de Sant Magí i a les festes de barri de la ciutat. 

Es treballa en aquesta línia 

Per la seva banda, el consistori ha emès una nota informativa dient que En relació a l'anunci del Grup Municipal de la CUP de presentar una moció al plenari municipal instant a la realització d'una campanya de sensibilització contra les actituds sexistes en el cicle festiu, l'equip de govern manifesta que fa temps que treballa en aquesta qüestió i que ja té planificada una campanya que es presentarà públicament el pròxim 20 de juliol.

 

Participació