Protecció Civil obre un expedient a Repsol per esclarir el tema de la fuita

La incidència va obligar a desallotjar 130 persones de l'edifici de manteniment i serveis de l'empresa Dow Chemical

per ACN , Tarragona, 29 de juny de 2016 a les 21:08 |
El Complex Industrial de Repsol a Tarragona | Repsol
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Direcció General de Protecció Civil ha obert aquest dimarts un expedient informatiu a Repsol per esclarir si la companyia va complir els protocols d'actuació, comunicació i avisos en la fuita de benzè que va tenir lloc dilluns passat al matí a la planta petroquímica de la Pobla de Mafumet. La incidència va obligar a desallotjar 130 persones de l'edifici de manteniment i serveis de l'empresa química Dow Chemical, que comparteix un terreny annex a Repsol al polígon nord. Repsol no va haver d'evacuar cap treballador, ja que a la zona de la fuita no hi té personal. La concentració de benzè es va elevar fins a donar valors de 10 ppm -parts per milió-, quan el límit és de 0,5, és a dir, 20 vegades per sobre.

Alguns treballadors haurien presentat mals de cap i nàusees, tot i que des de Repsol van negar aquest extrem i van remarcar que no hi va haver cap persona afectada ni va ser necessari activar cap pla d'emergència ni decretar cap mesura excepcional de protecció per a la població. El responsable de Comunicació de Repsol Tarragona, Josep Bertran, va detallar que "com que l'arqueta no drenava, per dissipar l'acumulació de líquid hem hagut de recollir-ho en un sistema mecànic i portar-ho a la planta de tractament d'aigües, i en aquest impàs per accelerar la recollida és quan s'hauria donat la concentració d'hidrocarburs". Segons Bertran, la companyia petroliera no va detectar en cap moment cap increment de contaminació.


El delegat d'UGT a Repsol Petroli de Tarragona, Rafel Garrido, va apuntar que tres treballadors protegits amb màscara van actuar en aquesta arqueta que revessava i després van passar pels mers controls. A Repsol no es va activar cap pla d'emergències i atribueixen l'incident a una operació més del sistema de manteniment, però a Dow, l'empresa veïna, quan es van disparar els indicadors del nivell de benzè es van encendre les alarmes i es van afanyar a activar el protocol de prevenció per retirar tot el personal que es trobava a la zona.

Segons el responsable de Comunicació de Dow Chemical a Tarragona, Josep Boronat, fins a 130 persones aproximadament d'una àrea determinada, pròxima a la zona de la torxa, van haver de ser desallotjades com a mesura preventiva en detectar valors molt elevats de benzè.

 

Participació