Operació usura

Desarticulen una organització criminal d'origen rus a Tarragona

En el marc de l'operació s'ha formulat un requeriment de documentació a una notaria de Cambrils | La notaria seria la de Rafael Martínez, que estava investigat per estafa i que presumptament es va suicidar| En total s'ha produït 8 detencions i 19 registres en diferents localitats de les províncies de Tarragona i Barcelona |

per Redacció, Tarragona, 28 de juny de 2016 a les 10:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Guàrdia Civil en col·laboració amb l'Europol ha desarticulat una organització criminal d'origen rus assentada a Catalunya. En el marc d'aquesta operació s'han produït 8 detencions i 19 registres a Reus, Salou, Cambrils (nucli de Vilafortuny), Hospitalet de l'Infant i Hospitalet del Llobregat.

Aquesta organització criminal es basava en el blanqueig de grans quantitats a través de nombrosos paradisos fiscals mitjançant empreses pantalla, utilitzant testaferros de tot el món, amb la finalitat de justificar operacions financeres inversions immobiliàries. Els diners procedien d'activitats il·lícites de dues grans organitzacions criminals russes. S'estima que a Espanya s'han pogut blanquejar més de 62 milions d'euros durant els últims anys.


En el marc d'aquesta operació, denominada USURA, s'ha formulat un requeriment de documentació a una notaria de la localitat de Cambrils, que seria la del notari investigat per estafa, Rafael Martínez Olivera, que van trobar mort el passat 25 de maig en una zona boscosa de propera a la platja del Torn de l'Hospitalet de l'Infant.

L'Operació USURA, tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus i la Fiscalia Especial contra la Corrupció i el Crim Organitzat. En l'operació s'han intervingut nombrosos terminals mòbils, dispositius informàtics i diversa documentació. A banda, s'han immobilitzat 142 productes bancaris i han embargat 191 propietats al llarg de tot l'estat, principalment a la província de Tarragona.

Els 8 detinguts -d'origen rus, ucraïnès i espanyol- seran traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona.

Aquestes actuacions es troben ara mateix sota secret de sumari i han estat coordinades pel Jutjat d'Instrucció número TRES de Reus. Segons els investigadors, existien vincles amb conegudes organitzacions criminals russes, relacionades directament amb mètodes legals, il·legals, alegals i il·legítims per a l'adquisició d'empreses. L'organització criminal hauria utilitzat mètodes denominats Raiders, que es basaven en debilitar econòmicament una empresa fins al punt de fer-se amb ella.

 

Participació