Successos

Detectada una fuita de benzè a la planta de Repsol a Tarragona

La incidència al polígon petroquímic nord obliga a desallotjar més d'un centenar de treballadors de Dow Chemical

per ACN , La Pobla de Mafumet, 27 de juny de 2016 a les 12:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Detectada una fuita de benzè, un contaminant reconegut com a cancerigen, a la planta de Repsol al complex petroquímic nord de Tarragona. La incidència, que no és visible i ja es dóna per resolta, s'ha produït aquest dilluns al matí i ha obligat a desallotjar ràpidament més d'un centenar de persones de l'edifici de manteniment i serveis de l'empresa química Dow Chemical, que comparteix un terreny annex a Repsol al polígon nord. Seguint el protocol de prevenció, se'ls han fet proves d'orina.

Repsol, per contra, no ha hagut d'evacuar cap treballador ja que a la zona de la fuita no hi té personal. Segons fonts consultades, la concentració de benzè s'ha elevat fins a donar valors de 10 ppm -parts per milió-, quan el límit és de 0,5, és a dir, 20 vegades per sobre. Les mateixes fonts asseguren que alguns treballadors haurien presentat mals de cap i nàusees. Des de Repsol, però, es nega aquest extrem i es remarca que no hi ha hagut cap persona afectada ni ha estat necessari activar cap pla d'emergència ni decretar cap mesura excepcional de protecció per a la població. La incidència provindria d'una arqueta desbordada, a la zona de les torxes.


"Com que l'arqueta no drenava, per dissipar l'acumulació de líquid hem hagut de recollir-ho en un sistema mecànic i portar-ho a la planta de tractament d'aigües, i en aquest impàs per accelerar la recollida és quan s'hauria donat la concentració d'hidrocarburs", ha afirmat a l'ACN el responsable de Comunicació de Repsol Tarragona, Josep Bertran, el qual, però, ha tret ferro a la incidència ja que la companyia petroliera no ha detectat en cap moment cap increment de contaminació, a més que a la zona no hi té cap treballador. 

"Em consta que tres treballadors protegits amb màscara han actuat en aquesta arqueta que revessava i després han passat pels mers controls", ha afegit el delegat d'UGT a Repsol Petroli de Tarragona, Rafel Garrido. Si bé a Repsol no s'ha activat cap pla d'emergències i atribueixen l'incident a una operació més del sistema de manteniment, a Dow, l'empresa veïna, quan s'han disparat els indicadors del nivell de benzè s'han encès les alarmes i s'han afanyat a activar el protocol de prevenció per retirar tot el personal que es trobava a la zona. 


Segons el responsable de Comunicació de Dow Chemical a Tarragona, Josep Boronat, fins a 130 persones aproximadament d'una àrea determinada, pròxima a la zona de la torxa, han estat desallotjats com a mesura preventiva en detectar valors molt elevats de benzè. "Així ho hem decidit davant la pujada de concentració i la incertesa de saber com evolucionaria", ha exposat Boronat. El protocol de seguretat de Dow ha obligat a moure al personal de les oficines de manteniment i fer-los proves, però no de planta, segons Boronat. 

 

Participació