Ginestar, Santa Bàrbara i Alcanar se sumen a la retirada del títol d'alcalde perpetu a Franco

Els ajuntaments ebrencs revisen si van revocar esta distinció atorgada el 31 de març de 1964

per Redacció, Terres de l'Ebre, 1 de juny de 2016 a les 19:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El degoteig de municipis que durant aquests dies celebren plens municipals per retirar al dictador Francisco Franco la distinció d'alcalde honorari i perpetu continua. 

Aquest dimarts el ple municipal de l'Ajuntament de Ginestar va retirar aquesta distinció. "Des del govern municipal valorem que és una acció de justícia i dignitat per a totes les persones víctimes de la dictadura revocar el nomenament d'alcalde honorari i perpetu de la vila a un personatge que va aixecar-se en armes contra la legalitat democràtica i va començar una guerra d'infausta memòria", valora el consistori en una nota de premsa.  


Avui dimecres Santa Bàrbara revocarà el títol d'alcalde honari i perpetu en un ple extraordinari. 

El grup municipal d'ERC d'Alcanar, d'altra banda, ha presentat una moció al registre d'entrada de l'Ajuntament demanant la revocació de l'acord de ple de data 31 de març de 1964, data en què la gran majoria d'ajuntaments de la província van aprovar el títol per al dictador.

La moció serà tractada a l'ordre del dia de la propera sessió plenària. Esquerra d'Alcanar, segons explica un dels regidors, Joan Roig, va fer la tasca de recerca al municipi canareu un cop van conèixer, arran del debat sobre el monument franquista de Tortosa, que el seu municipi encara no havia revocat esta distinció.

Quan es va inaugurar el monument franquista de Tortosa, el 21 de juny de l'any 1966, amb la presència del dictador Francisco Franco, el governador civil de Tarragona, Rafael Fernández Martínez, va començar el seu parlament referint-se a Franco com a "excel·lència, alcalde honorari i perpetu de tots i cadascun dels ajuntaments de la província de Tarragona". 


Dilluns passat,  l'Ajuntament d'Amposta va retirar una de les les últimes plaques del nomenclàtor franquista que existien a la ciutat. Es tracta d'una placa de l'actual avinguda de la Ràpita, ubicada al número 28 d'este carrer, i que portava el nom de Avenida Generalísimo Franco.

L'Ametlla de Mar i Móra d'Ebre també s'han sumat a la retirada del títol d'alcalde honorari i perpetu a Franco després de descobrir en els arxius que el dictador encara ocupa aquest honor.

 

 

Participació