Denuncien a l'Ajuntament de Tortosa per incomplir la Llei de Memòria Històrica

La Consellera de Governació de la Generalitat va admetre a l'advocat que durant el 2016 es prendria una decisió "conforme"a la llei de Memòria Històrica

per Dani Sainz de Aja , Tortosa, 31 de maig de 2016 a les 21:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un advocat madrileny ha presentat aquest dimarts una demanda al jutjat contenciós administratiu de Tarragona contra l'Ajuntament de Tortosa per un "manifest incompliment" de l'article 15 de la llei de Memòria Històrica (52/2007) al mantenir el monument franquista de Tortosa. Eduardo Ranz, conegut per denunciar els municipis que conserven simbologia franquista, demana al jutjat que obligui a l'Ajuntament tortosí elaborar un catàleg relatiu als "vestigis de la Guerra Civil i la dictadura" per a què es procedeixi a retirar-los.

En l'escrit enviat als jutjats de Tarragona, l'advocat madrileny recorda que ja va enviar una petició a l'Ajuntament de Tortosa el 20 de febrer de 2016 amb l'objectiu que complís amb l'article 15 de la llei de Memòria Històrica i procedisca a la "immediata retirada" del monument, per la qual encara no ha rebut resposta oficial. També assenyala que va enviar la mateixa petició a la Generalitat de Catalunya. En aquest cas, Ranz va rebre la següent resposta per part de la Consellera de Governació Meritxell Borràs: "L'assumpte es troba en vies de solució. Molt segurament durant l'any 2016 s'adoptarà una decisió conforme a la llei 52/2007". Justament Ranz també demana al jutjat que citi a testificar a l'Alcalde de Tortosa, Ferran Bel, a la Consellera Meritxell Borràs i al secretari general tècnic de l'Ajuntament de Tortosa.


L'article de la llei de Memòria Històrica en el qual Eduardo Ranz suporta la seva demanda és el 15.1, segons el qual les "administracions públiques prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura". No obstant això, els defensors del manteniment del monument als caiguts de la Batalla de l'Ebre argumenten que l'article 15.2 diu que el disposat en "l'apartat anterior no serà aplicable quan [...] concórreguen raons artístiques, arquitectòniques o artisticoreligioses protegides per la llei".

A més, Ranz també ha estat molt crític amb la consulta celebrada el passat dissabte 28 de maig per dirimir el futur del monument franquista de Tortosa. Una votació que, segons ell, "hem de considerar falsaria, donat que la veritable votació es va produir fa 9 anys en el Congrés amb l'entrada en vigor de la Llei de Memòria Històrica.


Després de l'admissió a tràmit d'aquesta denúncia per part dels jutjats de Tarragona, l'advocat indica que
l'Ajuntament de Tortosa tindrà un termini de 20 dies per a que aporti "el seu expedient administratiu, justificant en el seu cas l'incompliment de la llei de Memòria Històrica". Després, diu, serà "el jutge i no el polític qui decideixi sobre l'exaltació del major vestigi franquista de tot Catalunya".


 

 

Participació