urbanisme

Milà diu que el reallotjament de «les parcel·les Iborra» afecta 6 o 7 persones

El conseller d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tarragona ha dit que no té sentit parlar d'especulació

per Jonathan Oca, Tarragona | 30 de maig de 2016 a les 08:24 |
Les pancartes penjades a les cases afectades pel desenvolupament urbanístic | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"Ara mateix parlar d'especulació no té sentit, el valor del sòl sense urbanitzar val molt pocs diners, és la realitat pura i dura. Abans el valor del sòl era en funció de les expectatives. Ara mateix aquest terreny té el cost de sòl rústic", així de clar ha estat Josep M. Milà, conseller d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tarragona, referint-se a les parcel·les Iborra.

El conseller ha sortit al pas de les crítiques que ha aixecat el futur reallotjament de diferents famílies que es veuen afectades pel POUM 13B, que es troba entre aquestes parcel·les i els terrenys de la zona del Gimnàstic i ha dit que "els veïns d'acord amb la Llei d'Urbanisme 2002, tenen dret a un reallotjament si perden el seu habitatge i que per tant, l'ajuntament els en facilitarà un en la seva zona".


Els veïns havien reclamat al consistori que el deixessin quedar en els seus habitatges i que només els diguessin com volien que tinguessin les façanes, que es comprometien arreglar tot el que fes falta perquè les seves cases no quedessin desfasades en el nou entorn urbanístic. Milà ha respost que "encara que jo volgués, ni que l'ajuntament volgués, això no es pot fer, entre altres coses perquè no és sòl urbà consolidat". El conseller ha afegit que les conegudes com a parcel·les Iborra "fa més de 20 anys que estan afectades i ho saben". El pla general diu que s'ha de desenvolupar i això els afecta. Segons el regidor, el desenvolupament urbanístic la Vall de l'Arrabassada s'està acabant. L'expansió de Tarragona per la part de Llevant és cap allà, i abans dels desenvolupaments urbanístics de la Budellera.
 

Aquest és el missatge que volen transmetre els veïns Foto: Jonathan OcaDes de fa uns dies, en la zona hi llueixen unes pancartes en les quals s'hi pot llegir "Ballesteros i Milà ens volen robar la casa". A propòsit d'això, Milà ha deixat clar que "no és una expropiació perquè compensa urbanísticament", és a dir, hi ha uns drets urbanístics que tenen valor i es veuen compensats, en un reallotjament o en forma de diners. "No volem robar res a ningú sinó que volem compensar el que diu la llei i amb un plus de bona voluntat per part del consistori". L'ajuntament mirarà de donar un habitatge alternatiu a aquesta gent en la mateixa zona, en compensació dels drets urbanístics que tenen ells actualment i ara mateix hi ha el compromís que no marxaran fins que no tinguin una casa en la mateixa zona, això podria ser d'aquí a tres o quatre anys, ja que "s'ha d'urbanitzar, s'ha de fer la reparcel·lació, s'ha de construir i quan estiguin construïts els habitatges podran marxar d'allà on estan", ha dit Milà.

Per altra banda, una altra de les queixes o demandes dels veïns és que no hi ha res per escrit. Segons aquests, de les reunions que s'han fet entre ambdues parts no n'ha sortit cap document. Milà sobre això ha dit que "estem fent un document en concret, on s'explica la situació de cadascú" i que està previst que abans del juliol se'ls hi pugui entregar. En aquest document hi hauran reflectides totes les alternatives que té la llei, "si vol cobrar la casa tal com la té, tindrà dret un reallotjament de lloguer però per altra banda, si renuncien al valor de la casa i als seus drets urbanístics, se'ls dóna un habitatge alternatiu".


Segons el regidor, aquest reallotjament afectaria 6 o 7 persones, segons el padró, però en aquestes cases afectades pel creixement urbanístic n'hi viuen més. Les famílies es van instal·lar en aquesta zona pròxima al Nou Estadi quan encara no existia el camp del Nàstic fa més de 50 anys.
 

 

Participació