Sanitat

Quatre menors tarragonins traslladats a la Vall d'Hebron per enterovirus

Segons avança el "Diari Més Digital" dotze nens de la demarcació de Tarragona estan afectats pel brot | Una nena de 3 anys víctima d'aquest virus, ingressada amb tetraplegia

per Redacció, 19 de maig de 2016 a les 09:56 |
Façana de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les darreres setmanes han estat marcades per la quarantena de casos greus detectats d’enterovirus en menors de sis anys. De moment hi ha el doble de nens tarragonins afectats per enterovirus del que s’havia confirmat fins ara. És a dir, hi hauria un total de dotze menors afectats, segons avança el Diari Més Digital. De fet, quatre d’aquests menors ja han estat traslladats a l’Hospital de la Vall d’Hebron. 

A més, una nena de tres anys ha sigut traslladada a l’Institut Guttmann de Badalona amb tetraplegia, segons ha pogut saber l’ACN. La petita va començar a tenir problemes respiratoris el mes de febrer. Va ser tractada inicialment a la Vall d'Hebron i des de fa tres setmanes està ingressada al centre badaloní perquè l'evolució de l'enterovirus li ha provocat l'afectació a les extremitats. 


Es tracta d'una tetraplegia del tipus T2, que afecta totes les vèrtebres fins a la segona, per la qual cosa l'afectada només pot moure el cap. De moment, l'equip mèdic no pot determinar si la tetraplegia pot ser reversible. Per això, la nena ha començat un tractament neruorehabilitador i rep ventilació assistida perquè té una afectació al diafragma.

Què és i com es transmet l’enterovirus?

 
Els enterovirus són un grup de patògens habituals en aquesta època de l’any i la majoria de casos no presenten cap complicació. Els símptomes del virus, que afecta principalment a menors, són conjuntivitis, tos o malestar intestinal. En alguns casos, però, pot derivar en complicacions neurològiques com ara encefalitis o paràlisi muscular. En el cas de l’enterovirus D68, pot causar danys greus en menors amb asma, com va ocórrer el 2014 als Estats Units. Els enterovirus es contagien per contacte físic o per via respiratòria.

 
Des del Departament de Salut han recordat, en un breu comunicat, que cal extremar les mesures higièniques, com ara rentar-se sovint les mans, i recomanen consultar el pediatra si el menor presenta "somnolència, tremolors, decaïment o algun altre símptoma neurològic acompanyat de febre”.

 

Participació