Empresa

Ercros tanca les plantes de Flix i Vila-seca i acomiadarà 135 persones

El cessament es deu a la reiterada negativa per part de la companyia a reestructurar la seva activitat d'acord amb la normativa de la Unió Europea, que ara els obliga a fer una inversió de 180 milions d'euros

per ACN, 11 de maig de 2016 a les 10:21 |
Imatge de la planta d'Ercros | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president d'Ercros, Antoni Zabalza, ha confirmat que el tancament de les plantes de clor de Flix (la Ribera d'Ebre) i Vila-seca (el Tarragonès), que suposarà l'acomiadament de 75 i 60 treballadors, respectivament (135 en total). El cessament es deu a la reiterada negativa per part de la companyia a reestructurar la seva activitat d'acord amb la normativa de la Unió Europea. Aquesta obliga a substituir, abans del 2018, els sistemes de producció basats en les cel·les de mercuri, fet que comporta una inversió de 180 milions d'euros. El tancament de la planta de Covestro a Tarragona també hi ha influït en la decisió de l'empresa.

Si bé l'estratègia d'Ercros implica invertir gairebé 54 milions d'euros en l'ampliació de la capacitat de les plantes equipades amb la tecnologia de membrana autoritzada, com la de Vila-seca I, aquestes mesures no podran compensar els considerables efectes dels tancaments sobre la plantilla i la producció de clor, que en el global del grup es reduirà en un 56%. "Ercros serà una empresa més petita, però més rendible i solvent", ha assegurat Zabalza.


Zabalza ha reconegut aquest dimarts que, en el cas del complex electroquímic de Flix, el tancament de la planta d'electròlisi suposarà l'acomiadament de 75 dels 120 treballadors en plantilla. Ercros, que havia arribat a ocupar 1.500 persones a les seves instal·lacions del municipi de la Ribera d'Ebre i ha estat la responsable històrica de la contaminació acumulada al fons del pantà, que ha requerit més de 165 milions d'euros públics en una operació de neteja sense precedents, hi mantindrà a partir de 2018 una activitat testimonial, amb la producció de fosfat dicàlcic.

A les instal·lacions de Vila-seca, el tancament de la producció de clor amb cel·les de mercuri, ha precisat el president de la companyia, afectarà 60 treballadors. Uns acomiadaments que es preveuen malgrat la inversió anunciada de 20 milions d'euros per ampliar la producció en la part de les instal·lacions que ja disposen de tecnologia de membrana, per a produir 30.000 tones addicionals de clor a l'any.


L'operació de reestructuració, segons el mateix Zabalza, permetrà reduir les dimensions de la companyia –amb previsió d'una reducció de facturació de 630 a uns 600 milions anuals- però "sent més rendible i solvent", en termes de despeses financeres i energètiques.

 

Participació