1 de 10
Medi Ambient

Un grup de tuitaires es mobilitza contra els abocadors il·legals de Tarragona

L'Ajuntament anuncia que revisarà el reglament de la deixalleria municipal perquè sigui menys restrictiu

per Redacció, 12 d'abril de 2016 a les 09:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una fotografia d’un abocador il·legal al Camí del Llorito de Tarragona que va ser piulada a finals de febrer ha desencadenat en un moviment de denúncia ciutadana que reivindica la neteja d’aquests espais, l’elaboració d’un protocol de prevenció d’abocaments i millores al reglament de la deixalleria. Fins al moment i gràcies a la col·laboració de veïns, el grup de tuitaires #TgnTT ha pogut geolocalitzar 16 abocadors il·legals al municipi. Es van reunir amb la regidora i, el passat dilluns a la tarda, ha registrat una moció en defensa del medi ambient que es debatrà al proper plenari. La regidora de Medi Ambient i Neteja, Ivana Martínez, va destacar els esforços que està realitzant l’Ajuntament i va fet una crida al civisme. A més, va avançar que s’està redactant un nou reglament de la deixalleria municipal perquè sigui menys restrictiu.

Els tuitaires van reclamar que l’Ajuntament elabori un inventari, un pla de prevenció i d’actuació i que netegi els abocadors il·legals; un protocol de funcionament de la deixalleria; una campanya de conscienciació i un enduriment de les multes pels infractors. De moment, els grups municipals d’ERC, CUP i ICV-EUiA ja han donat el seu suport a la moció que es debatrà en el proper plenari.


Un dels portaveus del col·lectiu #TgnTT, Albert Puñet, va explicar que només volen defensar el medi ambient i alertar del risc d’incendis dels 16 abocadors il·legals localitzats, dos dels quals ja han estat netejats. Els tuitaires van defensar la necessitat de millorar les condicions d’ús de la deixalleria municipal i d’impulsar incentius econòmics per als usuaris, que entre el 2008 i el 2014 es van reduir d’un 47%. 

Resposta de l'Ajuntament


Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient i Neteja, Ivana Martínez, va subratllar que l’Ajuntament fa tots els esforços possibles per evitar els abocadors, però va insistir que cal lluitar contra l’incivisme d’algunes persones. La regidora va lamentar la dificultat d’identificar els responsables dels abocaments i de poder-los sancionar. També va afegir que, abans d’actuar de forma subsidiària, el consistori ha de requerir als propietaris dels terrenys que netegin les deixalles. Només la neteja de l’abocador del Camí del Llorito, el primer que es va denunciar a la xarxa, ha costat 9.000 euros.

L’equip de govern va anunciar també que, en un termini de tres mesos, confia tenir a punt un nou reglament de la deixalleria municipal perquè sigui menys restrictiu. Així, es podria ampliar el topall màxim de 16 sacs de runa diaris que es permet abocar a la instal·lació. La regidora va anunciar una nova campanya de conscienciació i va recordar que els veïns tenen mecanismes a la seva disposició per tal que les deixalles de major grandària puguin ser recollides a casa.

 

Participació