MEMÒRIA HISTÒRICA

El Síndic investiga els monuments franquistes de la Ràpita i Vilalba dels Arcs

El defensor dels ciutadans demana informació als dos ajuntaments | Ribó defensa que els dos monuments s'haurien de retirar en compliment de la Llei de memòria històrica | Vilalba consultarà, com Tortosa, sobre la retirada del seu monòlit

per Redacció, 11 d'abril de 2016 a les 13:23 |
Imatge actual del Crist i la Creu al cim de la Torre de la Guardiola, a la Ràpita | Sofia Cabanes
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic de Greuges ha demanat informació als ajuntaments de les localitats de Sant Carles de la Ràpita (el Montsià) i de Vilalba dels Arcs (la Terra Alta) per saber quines són les previsions respecte al manteniment o la retirada dels monuments afins al moviment franquista que encara conserven als seus municipis. Es tracta, en el cas de La Ràpita del conjunt monumental que es troba al turó de la Torreta: el Sagrat Cor de Jesús i la Creu dels Caiguts inaugurats en motiu dels 25 años de paz. I, pel que fa a Vilalba dels Arcs, el monòlit, en forma de creu, que des dels anys 50 es troba a la plaça de l'Ajuntament amb la inscripció "Caídos por Dios y por España ¡Presentes!". 

Segons subratlla el Síndic en un comunicat, els dos monuments, construïts en plena dictadura, "s’haurien de retirar d’acord amb Llei estatal 52/2007, del 26 de desembre, coneguda com a Llei de memòria històrica o de memòria democràtica" i recorda que amb l’entrada en vigor de l’esmentada normativa "es reconeixen i s’amplien drets i s’estableixen mesures en favor d’aquells que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura, i es propugna la supressió d’este tipus de construccions d’enaltiment del bàndol vencedor de la Guerra Civil espanyola i del règim polític totalitari que en va resultar".


Investigació arran d'un reportatge d'Aguaita.cat

La institució liderada per Rafael Ribó ha actuat per iniciativa pròpia i ha decidit obrir una investigació després que Aguaita.cat, el diari de NacióDigital a les Terres de l'Ebre, publiqués aquest reportatge sobre l'origen franquista del conjunt monumental de la Torreta de la Ràpita i també les notícies publicades en altres mitjans sobre l’existència d’un monument d’exaltació del règim franquista al municipi de Vilalba dels Arcs.

A principis de l’any 2016 el Síndic va emetre una resolució en què recomanava a l’Ajuntament de Tortosa que retirés el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre sense fer una consulta popular prèvia. En aquella resolució Rafael Ribó destacava que la retirada del monument és una obligació legal que l’Ajuntament ha de promoure.

El Síndic alerta de l’assignatura pendent a l’estat espanyol d’afrontar el passat i fer justícia, tal com destaca un informe del relator especial de les Nacions Unides per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, Pablo de Greiff. 


Pel que fa a les garanties perquè no es repeteixin determinats fets i conductes, el Síndic demana "respecte, polítiques pedagògiques i un compromís ferm de les autoritats perquè adopten mesures concretes".

Vilalba també farà una consulta

En el cas de Vilalba dels Arcs, la seva alcaldessa, Maria Teresa Marinéja ha anunciat que convocarà una consulta, com s'ha fet a Tortosa, per decidir sobre la retirada del monòlit franquista, que es troba a la plaça de l'Ajuntament. A més, la subdirecció general de Memòria i Pau a instat el consistori de la Terra Alta a complir la Llei de memòria històrica, després que s'hagen rebut queixes de ciutadans de fora del poble. De moment, el consistori ha decidit tapar la inscripció i la creu que quedaran així siga quin siga el resultat de la consulta. 

 

Participació