NECROLÒGICA

Mor l'últim deportat ebrenc als camps d'extermini nazis

Es tracta de Juan Bautista Nos, d'Alcanar, i tenia 92 anys

per Redacció, Alcanar, 11 d'abril de 2016 a les 11:30 |
Juan Bautista Nos, en una de les darreres imatges en vida, aquest mes d'abril. | Paco Itarte
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La matinada d'aquest diumenge 10 d'abril va morir a Alcanar l'últim deportat ebrenc als camps d'extermini nazis, el canareu Juan Bautista Nos Fibla. Així ho ha donat a conèixer en un comunicat a les xarxes socials l'historiador d'Alcanar Joan Baptista Beltran Reverter.

Nascut a Alcanar el 18 de maig de 1924, Juan Bautista Nos va marxar a l'exili a França acompanyat dels seus pares i germana amb l'entrada de les tropes franquistes a la població el 15 d'abril de 1938. A França, va passar pels camps de refugiats de Canes i Bordeus. A principis de 1940, al camp de refugiats de la població francesa d'Angulema es va retrobar amb la seva família i, tots junts, van formar part del comboi dels 927, els deportats espanyols que, procedents d'aquesta ciutat, van arribar a Mauthausen el 24 d'agost de 1940. La mare i la germana de Nos van ser retornades a l'estat espanyol a través del lloc fronterer d'Irún, mentre que ell, amb 16 anys, i son pare, José Nos Juan, van quedar internats al camp de concentració de

Mauthausen. Amb el número de matrícula 3.844, hi va restar fins al 24 de gener de 1941, quan, en companyia del seu pare (número de matrícula 4.128) va passar al camp de Gusen (kommando de Mauthausen).

Juan Nos va ser alliberat el 22 d'agost de 1941, en ser reclamat per l'ambaixada espanyola a Berlín, a petició del mateix Ramón Serrano Suñer, aleshores ministre de Governació de Franco. Una mostra evident que el govern franquista coneixia l'existència de deportats espanyols en camps d'extermini nazis. El seu pare va morir a Gusen pocs dies després que el seu fill fos alliberat.


Retornat a l'estat espanyol pel pas fronterer d'Irún i després de passar uns dies internat a la plaça de bous de Sant Sebastià, va tornar al poble que l'havia vist nàixer. A Alcanar, va refer la seva vida i hi ha viscut fins a la seva mort, a l'edat de 92 anys.

 

Participació