Pesca

Ecologistes en Acció demanen solucions a la crisi del peix blau

L’entitat va proposar el desenvolupament d’un Pla de Gestió pesquer de la sardina i el seitó amb quatre eixos

per Redacció, 11 d'abril de 2016 a les 09:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’entitat Ecologistes en Acció va reclamar, en un comunicat difós el dissabte 9 d'abril, la intervenció de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per trobar una solució a la crisi del peix blau, que ha portat a la mobilització dels pescadors de Tarragona, Cambrils i l’Ametlla de Mar aquesta setmana passada. Davant un escenari que van considerar “poc clar”, l’entitat va proposar el desenvolupament d’un Pla de Gestió pesquer de la sardina i el seitó amb quatre eixos que contemplin la recerca sobre l’estat de les poblacions de les espècies i les causes de la regressió; l’establiment de mesures de regulació de l’activitat; la dotació de recursos humans i tècnics per al compliment de la normativa europea i la divulgació de la problemàtica i difusió social de la tasca dels pescadors. L’entitat també va sostenir que el Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) ha de servir per assolir una gestió sostenible del mar.

Segons Ecologistes en Acció, factors independents a la política pesquera perjudiquen les poblacions de peixos i el conjunt dels ecosistemes del Mediterrani. En aquesta línia, l’organisme va enumerar el canvi climàtic, la reducció dels cabals ecològics dels rius de forma destacada l’Ebre o la contaminació marina com a causes. A més, van assenyalar que segons les dades oficials, el 93% dels caladors pesquers del Mediterrani estan sobreexplotats i que l’administració no fa complir la normativa al sector.


El pla de gestió que van proposar es basa, d’una banda, en la recerca sobre l’estat de les poblacions de les dues espècies i les causes de la seva regressió. Per l’altra, en l’establiment de mesures de regulació de l’activitat que permetin implementar una gestió que garanteixi el Rendiment Màxim Sostenible (RMS) tan aviat com es pugui i no més tard de 2020, tal com ho exigeix la Política Pesquera Comuna (PPC), i la conservació i millora dels ecosistemes marins, mitjançant un procés participatiu on l’administració, la comunitat científica, el sector pesquer i la societat civil participen activament i de forma coordinada. Finalment, van contemplar la dotació dels recursos humans i tècnics per al compliment estricte de la normativa europea i la divulgació de la problemàtica i valorització social de la tasca dels pescadors i el valor de la pesca de proximitat i de baix impacte ambiental.

L’organització va recordar que l’objectiu és que la pesca sigui sostenible econòmica i ambientalment. Per tant, que a curt termini el mar tingui suficient “salut ambiental” i les poblacions de peixos siguin viables com per què el rendiment de la pesca, correctament gestionada, sigui suficient i deixi de necessitar subvencions per al seu manteniment.


Ecologistes en Acció també va explicar que hi ha el Fons Europeu Marítim i de pesca, “renovat i a punt de sortir”, per assolir una gestió sostenible del mar. Per tot plegat, van demanar a les administracions el suport decidit a un projecte que englobi a tots els actors: sector públic, professionals de la pesca, científics i organitzacions socials conservacionistes.

 

Participació