​Els advocats tarragonins segueixen reclamant el Fòrum Judicial

El seu degà critica que el territori «sempre està a la cua de les inversions públiques»

per Redacció , Tarragona, 19 de gener de 2016 a les 14:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El degà del Col·legi d'Advocats de Tarragona, Manel Albiac (dreta), i el tresorer, Alberto Garcia, en roda de premsa. Foto: TarragonaDiari.cat


El Col·legi d’Advocats de Tarragona critica que la ciutat és l’única capital catalana que no disposa d’un edifici que aculli tots els òrgans judicials i ha lamentat que el territori «sempre està a la cua de les inversions públiques». El degà de la institució, Manel Albiac, ha lamentat aquest dimarts l’actual dispersió de seus, moltes de les quals creu que són «obsoletes». Per aquest motiu, el Col·legi d’Advocats apel·la a la «sensibilitat» del nou Govern i del nou conseller de Justícia, Carles Mundó, per poder iniciar les obres del Fòrum Judicial que es preveia inaugurar el 2017 a la zona de l’Hospital Joan XXIII. Els advocats continuen reclamant el projecte perquè creuen que permetrà millorar l’atenció a la ciutadania i també les condicions dels treballadors i dels mateixos lletrats.


Albiac ha afirmat que tenen «moltes il·lusions dipositades» en el nou conseller de Justícia, l’advocat Carles Mundó, i s’ha mostrat confiat que, com va fer el seu predecessor, Germà Gordó, sigui sensible a les necessitats del col·lectiu. «Tenim nous reptes de cara al 2016, quan encara no sabem quina serà la configuració del govern espanyol. Els advocats vam poder aturar el projecte de Llei de serveis professionals que volia impulsar la desaparició dels col·legis d’àmbits inferior al provincial i esperem que el nou conseller també sigui sensible a les nostres demandes», ha apuntat el degà del Col·legi.

La institució ha presentat aquest dimarts en roda de premsa el seu pressupost per al 2016, que ascendeix a 1 milió d’euros. Segons ha explicat el tresorer de l’ens, Alberto Garcia, els comptes refermen la política de racionalització de la despesa i la rebaixa de quotes als col·legiats, que es redueixen per tercer any consecutiu, aquest cop entre un 5,5 i un 6%. La rebaixa acumulada en els darrers tres anys s’acosta al 25%, segons el Col·legi. Els comptes equilibren els ingressos i despeses, complint amb l’objectiu de dèficit zero, després del superàvit acumulat els últims anys. 


Segons han explicat Manel Albiac i Alberto Garcia, el pressupost pivota en els principis d’austeritat en les despeses de representació i en la racionalització dels costos estructurals. Pel que fa als ingressos, destaca la reducció de quotes dels col·legiats –que ja suposen menys del 50% del total-, així com el progressiu increment dels ingressos provinents d’entitats privades. Una política que s’ha fet compatible, segons ha subratllat Albiac, amb el manteniment de les partides que tenen a veure amb el servei als col·legiats, com són la formació, la biblioteca o el personal.

Les quotes mensuals de l’ICAT oscil·len actualment entre els 28 euros que paguen els advocats que porten entre zero i tres anys a la professió; els 37,5 euros dels que porten entre tres i cinc anys d’exercici professional i els 47 que corresponen als de més de cinc anys d’antiguitat al Col·legi. Actualment, la institució compta amb un total de 1.319 col·legiats, la tercera amb més volum de tot Catalunya. L’any passat la institució va obrir una nova oficina a Valls per gestionar de forma més directa les demandes de justícia gratuïta, que també ofereix a les seus de Tarragona i El Vendrell.

 

Participació