​Tarragona omple d'actes el record als 80 anys de l'inici de la Guerra Civil

Del 14 al 31 de gener els diferents indrets de la ciutat faran un exercici de memòria històrica

per Redacció, Tarragona, 11 de gener de 2016 a les 13:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Destrucció causada pels bombardeigs soferts a la Plaça de Toros de Tarragona. Foto: Foto Vallvé. Centre d'Imatges de Tarragona / L'Arxiu


Aquest any 2016 es commemora el 80è aniversari de l'inici de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), provocada per la rebel·lió d'uns militars contra el règim legítim de la República. Un dels períodes més significatius i dramàtics del segle XX.  

 
La recuperació d'una efemèride del passat és útil i convenient si té com a objectiu difondre la nostra història i serveix, com és el cas, per a rebutjar la irracionalitat i la crueltat de les guerres, així com per a reivindicar en el present i en el futur la convivència democràtica i pacífica entre els homes.
 
Com en anteriors edicions, al voltant de la data del final del conflicte bèl·lic a Tarragona, el 15 de gener de 1939, diferents  institucions i entitats culturals han programat tot un seguit d'activitats de difusió per a ajudar a conèixer què va succeir abans i després del final de la Guerra Civil a la nostra ciutat. En concret s'han programat cinc conferències, dues visites guiades, un taller bibliogràfic, la presentació d'un projecte didàctic i la presentació d'una nova entitat local que té com a objectiu la recuperació de la memòria històrica.

 
Les entitats i institucions participants, són l'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona, l'Arxiu del Port de Tarragona, Biblioteca – Hemeroteca Municipal de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, el Cercle d'Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver, el Centre d'Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS), la Facultat de Lletres, el Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili, el Centre de Recursos Pedagògics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el Fòrum de Tarragona per la Memòria i Òmnium Cultural del Tarragonès.

Díptic dels actes.
 

Imatge de la presentació dels actes, amb els seus promotors. Foto: TarragonaDiari.cat

 

Participació