La mosca negra assota l'Ebre i ja 'amenaça' el Camp de Tarragona

Els agricultors alerten que en un parell d'anys la plaga d'aquest molest insecte podria estendre's a tota la demarcació tarragonina

per NacióTarragona, 24 de juliol de 2013 a les 10:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de juliol de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Imatge de les picades d'una nena de 7 anys sofertes el passat cap de setmana a una piscina de la Terra Alta. Foto: TarragonaDiari.cat

Oficialment a Salut no han registrat cap incident per picades de mosca negra a les comarques del nord de la província tarragonina, però els agricultors de la zona i alguns veïns de poblacions de l'interior asseguren que ja es comencen a veure aquests animalons que, a les Terres de l'Ebre, han assolit la dimensió de plaga en només uns quants anys.


El fenòmen de la mosca negra va aparèixer a l'entorn de Tortosa (Baix Ebre) i al Montsià, a la vora de l'Ebre, l'estiu de 2005. Ara, vuit anys després, aquest insecte és present a totes les comarques del sud de Catalunya, fins i tot les interiors com la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, on aquest estiu està provocant autèntic maldecaps a la població i als turistes. La mosca negra té un radi d'actuació d'uns 50 km des del lloc on neixen, això fa que any rere any estengui la seva presència a una zona geogràfica més àmplia si no es fa una important tasca preventiva amb tractament de les aigües on cria les seves larves. 

Segons Josep Balsebre, de Joves Agricultors de Catalunya (JARC) a Tarragona, en declaracions al setmanari notíciestgn "enguany les autoritats s'han refiat que les abudants pluges farien net i ara ho estem pagant amb el pitjor estiu de tots. Al riu s'estan trobant de l'ordre de 700 larves per quilo d'algues, que és una autèntica barbaritat". Balsebre lamenta que l'administració no actuï amb més contundència contra aquest insecte i adverteix que, si no es prenen mesures, aquest s'anirà estenen a l'entorn de les comarques de Tarragona i de la Costa Daurada. 

En termes similars s'explica el portaveu d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó. "Que a la mosca negra arribi a les comarques de Tarragona i la Costa Daurada és només qüestió d'un parell d'anys si des de les autoritats no hi ha un major control". De fet, el portaveu d'UP afirma que "ja s'està començant a adaptar a les zones més pròximes al litoral, on fa uns anys no hi era, i tenim constància que ja hi són al Camp de Tarragona, tot i que la gent allà encara no les té identificades i potser per això no ho saben les autoritats". Montesó afirma que "pels agricultors de l'Ebre és pràcticament impossible treballar el camp a les hores més fresques del dia, ja que literalment ens mengen. A més és molt perjudicial per al sector turístic. A la Terra Alta està creant molt problemes perquè la mosca pica els turistes a les piscines i als llocs d'esplai".

La mosca negra a més es mostra inmune als repelents d'insectes. L'experiència de la gent de les Terres de l'Ebre conclou que la millor manera d'evitar les seves mossegades és aplicant a la pell crema hidratant 'Natural Honey', un producte que no està especialment dedicat a espantar la mosca però que es mostra fins ara força efectiu. En algunes poblacions de la zona hi ha farmàcies que s'han especialitzat ja en la producció de fórmules magistrals contra aquest insecte. 


Què és la mosca negra?
Els simúlids (Simuliidae), coneguts vulgarment com a mosques negres, són una família de dípters pnematòcers de petita grandària (de 2 a 5 mm), de color generalment fosc i que es diferencien dels mosquits per tenir el cos més rodantxó, boca picadora-xucladora, ales amples i potes molt més curtes. Són un assot per al bestiar i les persones. Es poden trobar en nombre abundant en arbustos i arbres situats prop de cursos d’aigua corrent i al capvespre poden formar eixams de molts individus. Les seves larves són aquàtiques i viuen fixades sobre pedres i vegetació (generalment algues) en llocs on l’aigua corri, estigui neta i ben oxigenada). Els seus hàbits són diürns, especialment a primera i última hora del dia, i el seu ràdio d’actuació pot arribar als 50 km des del lloc on han nascut. En general, els simúlids s’alimenten dels sucs dels vegetals, però les femelles de moltes espècies són hematòfagues, poden picar a les persones i als animals, igual que els mosquits, per xuclar la seva sang, la qual és una aportació nutricional excel·lent per al desenvolupament i la posada dels ous. El seu aparell bucal és de tipus mandibular, a diferència dels mosquits que piquen amb un estilet, i per tant efectuen una picada-mossegada dolorosa que, en alguns casos, pot sagnar.

La mosca negra produeix grans faves que poden sagnar. Foto: TarragonaDiari.cat


La mosca negra fa uns 2 mm. Foto: Wikipedia

 

Arxivat a:
Societat, mosca negra
Participació