​Els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona il·lustren la Viquipèdia

Aquest dimecres s’han presentat les il·lustracions resultants d’aquest projecte educatiu, imatges relacionades amb el patrimoni romà de Tarragona

per Redacció, Tarragona, 30 de setembre de 2015 a les 18:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de setembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els alumnes, aprenent el funcionament de la Viquipèdia. Foto: TarragonaDiari.cat


Els alumnes del cicle formatiu d'il·lustració de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT) han creat un seguit d’imatges per a il·lustrar articles de la Viquipèdia, l’enciclopèdia de contingut lliure escrita col·laborativament per Internet. Aquesta experiència formativa forma part del projecte wikiArs a Tarragona, una iniciativa didàctica impulsada per la pròpia Escola d'Art i Disseny, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i l'Associació Amical Wikimedia. El projecte té com a finalitat que els estudiants de l’EADT realitzin, a través d’un conveni de pràctiques, imatges il·lustratives de temes històrics d’època romana, per tal que aquestes puguin ser utilitzades, amb una llicència lliure, a Viquipèdia i altres publicacions.


Aquesta col·laboració ja es va iniciar l’any 2013, i durant aquests dos anys ha comptat amb la participació de deu estudiants d’il·lustració de l’EADT, els quals han comptat, en tot moment, amb la col·laboració i l'assessorament d'Amical Wikimedia i del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Aquest últim, que ha estat l’encarregat de definir els projectes i d’elaborar els encàrrecs dels dissenys i il·lustracions, ha aportat la seva experiència en el camp de la iconografia didàctica del patrimoni arqueològic.

Durant el curs 2013-2014 els treballs del projecte wikiArs a Tarragona es van centrar en la realització de dibuixos interpretatius de l’edifici dels banys de la Vil·la romana dels Munts (Altafulla); en il·lustracions fetes a partir del mosaic de la cúpula de la Vil·la romana de Centcelles (Constantí), o en la recreació de l’estàtua colossal de l’emperador August, que presidiria el temple de culte imperial de Tarraco.

L’avaluació dels treballs realitzats durant el primer any i la bona acollida per part de tots els participants va comportar la proposta de nous projectes per al curs 2014-2015. Aquests s’han centrat en la continuació dels dibuixos reconstructius de l’edifici dels banys de la Vil·la Romana dels Munts –l’atri i la piscina frigidaria/nympheum–, i en la representació de dones de Tarraco a partir de documentació epigràfica (inscripcions sobre pedra o altres suports perdurables). Els nous projectes s’han presentat aquest dimecres a la seu de l’EADT.

Totes les imatges que han sorgit d’aquest projecte divulgatiu han estat carregades al repositori d’arxius gràfics i audiovisuals a Wikimedia Commons. Algunes d’aquestes il·lustracions ja han estat utilitzades a la Viquipèdia, en diverses llengües, per acompanyar diferents articles, i estan a disposició de qui en vulgui fer ús, sempre que se citi l’autoria i es respectin els termes de la llicència. Així mateix, les il·lustracions s’han utilitzat per a activitats educatives i de difusió del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.


El projecte wikiArs és una iniciativa del moviment Wikimedia, que té com a objectiu posar el coneixement humà a l’abast de tothom. WikiArs involucra les escoles d’art i disseny de Catalunya en projectes Wikimedia proposant que els estudiants aprenguin i posin en pràctica les seves habilitats a través de l’aportació d’imatges o continguts a Viquipèdia i altres projectes de cultura lliure. Aquesta iniciativa es va posar en marxa durant el curs 2011-12 amb estudiants de la Llotja de Barcelona, que van fer les seves pràctiques professionals a Amical Wikimedia. Des de llavors, altres escoles d’art i disseny s’han sumat a la proposta.

El projecte wikiArs a Tarragona ha rebut aquest estiu el Premi Carles Miralles i Solà en la XXIII edició dels Premis Auriga, concedits per la revista que porta aquest nom. La revista Auriga és l’unica publicació en català dedicada a la divulgació del món antic a Catalunya. Els premis que atorga aquesta publicació van adreçats a tots els territoris de llengua catalana i, en concret, el premi Carles Miralles i Solà s’adreça als treballs, projectes o iniciatives docents.

 

Participació