Seixanta alumnes cecs de la demarcació tornen a l'escola

El 99% ho fa en centres educatius ordinaris, fet que impulsa la inclusió entre tots els estudiants

per Redacció , Tarragona, 14 de setembre de 2015 a les 11:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de setembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Infants amb ceguesa aprenent amb un mapa en relleu. Foto: TarragonaDiari.cat


Més de 7.500 alumnes amb ceguesa o discapacitat visual greu de tot l’Estat afronten en aquests dies la volta a l'activitat escolar i acadèmica com la resta de companys, amb el suport dels professionals dels equips de suport específic a la ceguesa i la discapacitat visual greu, formats per professionals d'ONCE i dels departaments d’Ensenyament. El 99% dels estudiants ho faran escolaritzats en centres d'ensenyament ordinari, és a dir, seguint el principi de la inclusió educativa. Aquest model inclusiu ha aconseguit que, en finalitzar l'ESO, la taxa d'abandonament escolar d'aquests alumnes sigui gairebé tres vegades inferior a la mitjana espanyola, un 9,6% enfront del 23,5% d'Espanya, i dos punts per sota de la mitjana europea, que se situa en el 11,9%, segons l'últim informe de l'agència comunitària d'estadística Eurostat.


A Catalunya 1.190 alumnes s'incorporen avui a les aules: 971, a Barcelona; 115, a Girona; 44, a Lleida i 60, a Tarragona. Tots ells tenen el suport dels professionals del Centre de Recursos Educatius per a Deficients Visuals (CREDV). En el cas de Catalunya, la distribució dels alumnes per nivells educatius és: 284 escolars corresponen a Educació Infantil; 206 són d'Educació Primària; 144 estan ja a l'ESO; 23 cursen Batxillerat; 68, Formació Professional; 99 són universitaris; i 366 estan inscrits en un altre tipus d'ensenyaments.

La inclusió dels infants amb discapacitat visual en un àmbit educatiu normalitzat respon al fet de crear un únic sistema on s'integrin tots, prevalent sempre el dret de qualsevol alumne a rebre una atenció educativa equitativa i de qualitat, i respectant les necessitats específiques de cada un d'ells. A Catalunya, el CREDV (Centre de Recursos Educatius de l’ONCE) a Barcelona, coordina per a tot Catalunya, l’atenció de les necessitats educatives derivades de la discapacitat visual de cadascuna de les persones. Intervé en totes les etapes i modalitats educatives, per la qual cosa ha d’adoptar línies d’actuació diverses, flexibles i ajustades, en cada cas, a la situació que s’ha de tractar amb la finalitat de poder donar al alumne la resposta més correcta. El seu àmbit d’intervenció s’estén a Aragó, Illes Balears, Navarra i La Rioja.


Per a cada alumne amb discapacitat visual s'elabora un Pla Individualitzat d'Atenció, segons les seves necessitats, i se li assigna un mestre/a itinerant encarregat, entre altres funcions, d'assessorar al centre i al professorat d'aula, assessorar i orientar les famílies i realitzar un treball directe amb l'alumne.

L'atenció va dirigida a totes les etapes educatives, des de l'atenció primerenca i educació infantil, als ensenyaments obligatoris -Primària i Secundària-, ensenyaments post obligatoris i estudis universitaris, educació de persones adultes i atenció a alumnes escolaritzats en centres d'educació especial. ONCE té un pressupost total de cinc milions d'euros l'any.

 

Participació