​Els arqueòlegs descobreixen una fortificació romana a la Secuita

És la primera estructura coneguda d'aquest tipus al Camp de Tarragona

per Redacció, La Secuita | 16 de juliol de 2015 a les 17:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juliol de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Vista general de les estructures de la fortificació en les quals l'ICAC ha intervingut en aquesta campanya. Foto: ICAC


Un equip d'arqueòlegs de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) ha descobert una important fortificació d'època romana, datada al segle segon abans de la nostra era, al jaciment de la Costa de la Serra de la Secuita (Tarragonès). L'estructura ha sortit a la llum en el marc de la campanya d'excavació de dues setmanes. Segons els responsables de l'equip, es tracta d'una fortificació que presenta un relatiu bon estat dels murs, construït amb carreus, i que en el tram amb més potència conservada arriba als dos metres d'alçada. La troballa està considerada com a molt rellevant per la seva singularitat, dimensions i tractar-se de la primera d'aquestes característiques al Camp de Tarragona.


Els arqueòlegs destaquen que la presència de fortificacions romanes en aquesta cronologia és coneguda en altres zones de Catalunya, però no en aquesta àrea. D'acord amb les restes visibles, creuen que podia tenir unes dimensions considerables. Al marge dels murs principals, els arqueòlegs han documentat la presència abundat de fragments d''opus signinum' -una espècie de morter impermeable amb calç, sorra i bocis de terrissa- amb decoració pictòrica, així com altres murs possiblement anteriors a la fortificació romana i que serien d'un poblat ibèric.

L'ICAC recorda que és el primer cop que s'excava en aquest jaciment, que creuen podrà aportar informació crucial per conèixer millor la progressiva romanització del Camp de Tarragona i la relació entre ibers i romans en el segle II aC.


L'excavació la dirigeixen els investigadors de l'ICAC Jordi López, Núria Otero i Joan Canela, i dura fins, demà, divendres, 17 de juliol. L'equip d'excavació està format per estudiants d'arqueologia de la UAB i de la UB, i també en forma part Marc Dalmau, arqueòleg de l'Argilaga i descobridor del jaciment. Els treballs s'emmarquen dins del projecte quadriennal de recerca "Formes d'ocupació del territori i evolució del poblament a la Cessetània occidental durant la protohistòria" -primer mil·lenni abans de la nostra era-, dirigit per la investigadora ICREA de l'ICAC Carme Belarte. La intervenció ha estat finançada per l'Ajuntament de la Secuita i pel Departament de Cultura de la Generalitat de Cultura. 

 

Participació