Perafort i Constantí començaran a controlar l'1,3-butadiè

Es tracta d'un component cancerígen que fins ara no es controlava

per Redacció, Perafort i Constantí | 3 de juny de 2015 a les 16:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatge d'arxiu del Polígon Nord. Foto: Josep M. Llauradó


Des del passat 1 de juny, a les estacions de mesurament pertanyents a la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de Perafort i de Constantí, s'ha iniciat una campanya de mesurament del contaminant 1,3-butadiè. L’1,3-butadiè és un gas incolor, insoluble en aigua i soluble en dissolvents orgànics, amb un temps de residència a l’atmosfera inferior a un dia. Està considerat un precursor de l’ozó. L’objectiu actual de la campanya és conèixer els nivells d’aquest compost a diferents estacions del camp de Tarragona, així com establir-ne la variabilitat estacional.


El mostreig es farà mitjançant captació activa amb tubs de carbó actiu i amb una freqüència de mostreig de tres a quatre mostres a la setmana a cada estació; i la determinació es farà amb cromatografia de gasos i espectrometria de masses i prèvia desorció amb dissolvent.

Aquest component va ser el que va denunciar la Plataforma Cel Net que s'havia trobat al Complex Industrial de Repsol, al Polígon Nord, després d'un estudi realitzat amb la Universitat Politècnica de Catalunya. Es tracta d'un component cancerígen que fins ara no estava sent controlat tot i superar deu vegades els límits posats per la normativa internacional.

 

Participació