L'Hospital Joan XXIII fa una operació pionera al Camp de Tarragona

Es tracta de la reconstrucció d'una laringe cancerígena amb el cartílag extret de les costelles

per Redacció, Tarragona | 3 de juny de 2015 a les 12:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'equip de professionals que va participar en l'operació. Foto: TarragonaDiari.cat.


Un equip de més de quinze professionals otorinolaringòlegs, van reconstruir parcialment la laringe d'un pacient de cinquanta anys que patia un càncer en aquesta zona del coll a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Es tracta d'una operació que no s'havia dut a terme mai en cap altre territori del Camp de Tarragona i que els metges se la van plantejar després de veure una experiència prèvia a l'Hospital Mont Sinaí de Nova York.


La intervenció va durar unes setze hores i va consistir a treure el tumor i a continuació reconstruir parcialment la laringe extraient un cartílag de les costelles, mucosa de la mateixa boca per protegir la reconstrucció i fàscia del cuir cabellut per reobrir el cartílag. Després d'aquesta operació el pacient va estar dues setmanes a la Unitat de Medicina Intensiva per vigilar el funcionament de la nova tràquea. Fins ara no s'ha produït cap rebuig dels teixits trasplantats, perquè segons el Dr. Xavier Avilés, especialista del servei d'Otorinolaringologia i investigador de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), «el mateix cos no rebutja les seves parts tot i que es resituïn».

El Dr. Xavier Avilés, juntament amb el Dr. Joan Carles Flores van plantejar-se l'opció de tirar endavant aquesta operació quan van llegir la publicació d'una intervenció similar que s'havia fet a Nova York, per tal d'evitar que el pacient hagués de viure la resta de la seva vida amb una traqueostomia, una obertura que es fa al coll per insertar un tub per poder respirar artificialment. Avilés apunta que «des de fa temps s'intenta eliminar el tumor cancerigen intentant mantenir la funcionalitat de la laringe, faringe i l'esòfag».

 

Participació