Els resultats electorals de Tarragona encara no són definitius

Hi ha sis meses impugnades, que representen dos milers de vots encara no escrutats | La manca de formació dels presidents de les meses va ocasionar més d'un problema

per Redacció, Tarragona | 25 de maig de 2015 a les 17:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Aquesta mesa, situada al Campus Catalunya, també va patir una incidència. Foto: Josep M. Llauradó


Tarragona ahir estrenava sistema informàtic per poder votar de manera electrònica. A priori, això havia de suposar un escrutini més àgil. Tot i així, l'endemà, l'escrutini encara no ha arribat al 100%. Segons apunten alguns testimonis, la manca de formació donada a vocals, presidents i secretaris de les meses sobre com funcionava el sistema va ocasionar més d'un maldecap i, en el pitjor dels casos, va impedir votar a més d'una persona. També va succeir que més d'un ordinador es va penjar en el transcurs de les votacions. O, en el cas del Campus Catalunya, una urna va estar quaranta minuts inutilitzada després que una persona s'equivoqués a l'hora de votar, un cas semblant que també va succeir al Cèsar August.


Finalment, del total dels vots emesos, hi ha un total de sis urnes que van registrar alguna incidència, tal com apunta el Diari de Tarragona. Aquestes incidències han de ser valorades per la Junta Electoral abans del 27 de maig, dia de l'escrutini general. La suma dels vots és de 2.300, per la qual cosa podrien modificar-se els resultats provisionals difosos en la nit electoral, que van ser PSC 9, Ciutadans 4, Esquerra 4, PP 4, CiU 3, CUP 2 i ICV-EUiA 1.

Un elector no pot votar perquè ja havien registrat el seu nom


El funcionament del sistema informàtic pot portar a confusions. L'elector facilitava el seu document d'identitat a la mesa i aquesta buscava el seu nom el programa. Si no hi havia comprovació, es podia caure en el perill del que li va passar a Miguel Ángel Mellado, veí de Torreforta i que aquest passat diumenge al matí es va dirigir al seu col·legi electoral per emetre el seu vot. Es tracta d'una persona amb mobilitat reduïda, per la qual cosa fàcil de reconèixer entre la gran quantitat de votants. Tot i això, quan va facilitar el DNI, es va trobar amb què el sistema li deia que no podia votar perquè ja ho havia fet.

Tot seguit, un dels vocals va assegurar que l'havia vist en primera instància, però després no ho va poder confirmar. Va ser en aquest moment que Laia Estrada, en aquell moment apoderada de la CUP, va provar de solucionar la situació emplaçant-lo a què fes constar la incidència a la mesa. Mellado, però, volia impugnar l'urna i així ho va acabar fent, amb l'assessorament dels advocats de la mateixa candidatura, davant la passivitat de la resta d'interventors i apoderats, tal com explica Estrada. El veí de Torreforta s'havia dirigit al col·legi al matí amb la seva dona, qui sí que havia pogut votar, i hi va tornar més tard. Al final del dia, la mesa va fer l'escrutini amb total normalitat, pendents d'aquest escrit.

 

Participació