Alejandro Fernández (PP): «Els Jocs de Barcelona els va pagar l'Ajuntament»

Entrevista a l'alcaldable del Partit Popular en motiu de les eleccions municipals del 24 de maig

, Tarragona | 15/05/2015 a les 07:30h
Especial: Entrevistes als candidats de les eleccions municipals de Tarragona 2015
Arxivat a: Política, Jocs mediterranis, Tarragona, Partit Popular, PP, entrevista, Alejandro Fernández
Aquesta notícia es va publicar originalment el 15/05/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Alejandro Fernández, a la seu del Partit Popular situat a la Rambla Nova. Foto: Josep M. Llauradó


El Partit Popular juga, a diferència d'altres poblacions catalanes, un paper clau en la política local tarragonina. El seu líder encapçala un projecte ambiciós que rebutja l'oposició i que diu voler «construir una alternativa» a un govern, el de Ballesteros, que assegura que ha estat un «desastre». Diu estar molt tranquil davant del procés sobiranista perquè «els independentistes es barallen entre ells» i entona el laissez-faire quan se li pregunta per la renda disponible de les persones amb prestacions o salaris mínims. Per tal d'activar la ciutat es fixa en el sector serveis, que veu poc atès.

En una entrevista a TarragonaDiari.cat destaca que les enquestes sempre els donen menys del que acaben obtenint i, sobre els Jocs del Mediterrani, un esdeveniment que actualment depèn de la inversió del govern del PP a Madrid, creu que «els projectes de ciutat són de ciutat» i afegeix que «els Jocs de Barcelona o els d'Almeria els van pagar els seus ajuntaments». Tot un avís per al govern municipal de cara al 2017. 

— Quines novetats presenta la candidatura respecte a fa quatre anys?
— Primer de tot reconèixer l'aportació de totes les persones dels equips que he liderat durant tot aquest temps, estic molt orgullós de la feina de tothom. Renovar, donar impuls a les organitzacions, és imprecindible, i el que hem volgut fer és buscar perfils diferents amb una part substancial del grup que serà la mateixa, però hem buscat una renovació, amb l'aposta per independents, deu en tota la llista, el més significatiu de tots és la número 2, Inmaculada Rodríguez Moranta, que té un projecte cultural al cap per a la ciutat de Tarragona que era el que més ens agradava i que a banda doncs té una extraordinària trajectòria acadèmica i professional i creiem que farà una bona feina com és el cas també de l'advocada Marina Negueruela, dels joves advocats de Tarragona, que creiem que pot aportar grans tasques de govern si tenim aquesta responsabilitat.

— Però el projecte es manté, des que es va canviar de cap de llista a Tarragona amb Alejandro Fernández?
— És un projecte, com ja he explicat moltes vegades, que l'any 2009 vam prendre una decisió: deixar de ser un partit frontissa, per intentar ser un partit guanyador. I la realitat és que aquesta actitud ens va permetre superar per molt la tendència del Partit Popular a Catalunya que era a l'alça, que era de dos o tres punts, i que en el cas de Tarragona va ser de més de set punts i una pujada de quatre a set regidors. I, sobretot, el més important, que es va construir una alternativa. Des d'aquell moment, davant la possibilitat real que jo fos alcalde, que durant deu dies va ser així, fins que Oriol Pujol va venir a desautoritzar-ho, doncs aquesta possibilitat que semblava una quimera es va convertir en realitat, que és que el Partit Popular tingués per primera vegada una alcaldia en una capital catalana. Després va venir la victòria a les generals, també deien que era impossible, que sí, que pujaríem, que seríem segona força, però guanyar el PP en una capital catalana també deien que era impossible i finalment no va ser així, vam guanyar. Sí, és un projecte que té com a objectiu l'alcaldia, no tenim cap altre objectiu que no sigui aquest, guanyar i tenir l'alcaldia.

— Les perspectives són les mateixes malgrat el desgast que hi pugui haver pel govern central?
— Són les mateixes. Durant aquests dies vindrà una guerra pacífica, psicològica, la gent es dedicarà a inventar-se enquestes, també fa quatre anys la vam viure.

— Quin serà el pressupost de campanya del PP? El teniu quantificat?
— Jo la veritat és que no ho sé perquè entre d'altres coses nosaltres tenim un avantatge que és que compartim un compte corrent amb el conjunt de la direcció del Partit Popular de Catalunya i, per tant, aquesta és una dada de la que jo no disposo, però sí que li puc assegurar que serà la campanya més austera de totes les que jo he tingut l'honor d'encapçalar, primer de tot per una qüestió evident, que és que no són temps per grans despeses i segon perquè per les circumstàncies polítiques actuals tampoc no seria explicable. Fa vuit anys, el primer cop que em vaig presentar, el desplegament va ser bastant més important, però ara tenim un avantatge que és que el nostre projecte i les nostres cares són plenament conegudes, per tant no necessitem de grans despeses.

— Tarragona és una ciutat molt dispersa i amb múltiples identitats i orígens. On creu que arriba millor el seu missatge?
— El que ens diuen les dades és que a totes les zones. Quan nosaltres vam guanyar les eleccions generals a Tarragona va passar exactament el mateix que a les municipals: que vam quedar segons, amb uns percentatges lleugerament inferiors evidentment. Però és l'enorme uniformitat del percentatge electoral del Partit Popular. És a dir, no hi ha una zona on tinguem un quaranta i una altra zona on tinguem un deu. A les eleccions municipals de 2011, que vam treure un 20'6% del vot, vam treure entre el 18 i el 23 a pràcticament tota la ciutat. Algú podria pensar que el Partit Popular és un partit de barris, bé, abans no ho era, el gruix del nostre votant és tarragoní de tota la vida del centre, és on tenim el percentatge més alt de vot, al centre i als dos eixamples. I, potser, la part on hem tingut històricament un percentatge més baix és al Serrallo, per una composició sociològica molt concreta, i crec que aquesta vegada no passarà perquè l'hem treballat moltíssim.

— Com valora el govern Ballesteros?
— Bé, jo crec que el senyor Ballesteros va tenir la sort de cara, que va venir Oriol Pujol a salvar-lo, i per tant quan tenia l'alcaldia perduda doncs li van donar i li van regalar. I això suposa que davant la impossibilitat de construir una majoria alternativa aquest home s'ha adormit i ara ja està parlant de la seva retirada i a més ho fa amb total llibertat, no dissimula gaire, ja ha dit públcament que aquest serà el seu darrer mandat. Si revalida, que ja ho veurem. I, segons es diu, després dels Jocs del Mediterrani estaria buscant una sortida per anar a un altre lloc. Per tant, aquesta actitud mental és la que defineix la legislatura: absoluta inacció, qui dia passa any empeny, i finalment una certa sensació de decadència a la ciutat.

— No ha fet res de bo?
— Jo sempre dic una cosa: Ballesteros és el gendre ideal, però com a alcalde un desastre. Ell fa una cosa molt bé, i se li ha de reconèixer, per a un polític és molt important, és una persona educada, és una persona correcta, una persona amable, però és una persona que no ha sigut capaç de transformar la ciutat de Tarragona. És clar que ha fet alguna cosa bé, com tot a la vida, però les coses realment importants per Tarragona no les ha sapigut transformar perquè potser no tenia gaires ganes de fer-ho i, en conseqüència, aquest ha sigut el mandat. 

— Hi ha hagut oposició al plenari perquè aquest govern no s'adormís?
— Una de les coses que m'han preguntat és per què no hem fet servir la suma amb Convergència per bloquejar el govern. I jo sempre dic el mateix: si algú no em vol per governar, com vol pactar per fer oposició? No té cap sentit, és ridícul, ho fan els perdedors, nosaltres no som uns perdedors, jo pacto per guanyar, no pacto per perdre. Nosaltres hem fet l'oposició el més enèrgica possible, hem fet mocions de tot tipus al llarg de la legislatura i ara serà el moment que la gent valori si hem fet una oposició correcta o no. A mi no m'agrada parlar d'oposició, m'agrada parlar d'alternativa, hi ha gent que ha nascut per fer oposició. La senyora Arga Sentís, amb tot el carinyo, ella ha nascut per fer oposició. Ho fa molt bé. Però jo aspiro a tenir una gran majoria al darrere, una majoria social àmplia que em permeti governar, que és molt diferent. No vull ser un creatiu de l'oposició, fer grans proclames i ser un partit minoritari a l'oposició, això ho fa qualsevol. El que vull és construir una alternativa, no fer oposició.

— Una de les queixes del govern municipal és les traves que s'han trobat amb altres administracions. En cas de governar, què n'espera de l'Ajuntament, per sí sol? Es pot transformar realment la ciutat de Tarragona?
— És que les grans ciutats s'han transformat per sí soles, no conec cap ciutat que s'hagin transformat per obra i gràcia de les administracions del costat. La transformació de Barcelona no la van fer ni la Generalitat ni el govern d'Espanya, la va fer Barcelona. La transformació de Bilbao no la va fer el govern d'Euskadi ni la va fer el govern d'Espanya: la va fer Bilbao. I així amb qualsevol altra ciutat. Governi qui governi no vindran els demés a solucionar-nos els problemes.

— Quin seria el paper d'un ajuntament governat pel Partit Popular en cas d'una declaració unilateral d'independència?
— Jo estic molt tranquil perquè si jo fos independentista estaria molt empipat amb els partits que suposadament em representen. Si jo fos independentista pensaria «quina colla d'inútils que són incapaços de fer el que prometen i que, a l'hora de la veritat, no cal ni moure's». El més dolorós per a un independentista és veure que el govern d'Espanya pràcticament ni s'ha mogut i els independentistes estan tot el dia barallant-se entre ells. Si jo fos independentista pensaria «aquests inútils no em portaran cap a la indpendència» i per tant jo estic molt tranquil.

— Però en cas d'aquest escenari quin posicionament prendria l'Ajuntament de Tarragona?
— A l'Ala oest de la Casa Blanca el president Barlett té una frase que m'agrada molt: «ja tinc suficient amb la realitat com per valorar les hipòtesis encara no succeïdes». Doncs això.

— L'Ajuntament de Barcelona comença a plantejar-se elevar el salari mínim de la ciutat perquè allà el cost de la vida és més alt. Creu que es pot viure amb 648,60 euros a Tarragona?
— Jo no sé si es pot viure o no. La meva família, a les muntanyes asturianes de Somiedo, vivia amb la desena part d'això i van sortir endavant i aquí estem i no ens ha anat tan malament a la vida. Convido a anar a la zona dels baqueiros de l'alçada de Somiedo on va arribar la llum elèctrica l'any 89, l'aigua corrent l'any 90 i sabrà el que és. I allà van viure els meus pares. Per tant, aquest discurs demagògic... sí, hi ha gent que guanya deu milions d'euros l'any, jo no ho guanyo. Aquest no és el problema, el problema és que la gent tingui oportunitats. Aquest debat del salari mínim és un debat per marxistes, cosa que tampoc no sóc.

— La ciutadania demana participació i transparència. Fins a quin punt es pot facilitar la participació i ser transparent, en política?
— Els ajuntaments de Sabadell, Rubí i alguns més, això és una cosa que vaig estudiar quan feia Polítiques, van desenvolupar uns instruments que es deien en aquell moment Consells Assessors Ciutadans. Feien un mostreig representatiu per finalment poder prendre una decisió vinculant sobre algun tipus de projecte. Un grupet de persones que fos, per edat, ben representatiu de la societat. Havien de fer sis mil trucades perquè la gent volgués formar part d'aquest grup i finalment qui acceptava era algú que tenia algun interès en algun projecte en qüestió. El que dic amb això és que la nostra proposta és molt més realista. Els processos participatius que s'obren, com el del Jaume I, 239 persones, que se'ls hauria de fer un monument per la vocació que han tingut però no és una mostra especialment representativa de la ciutat de Tarragona. Per tant, el que nosaltres proposem és una mica més modest: que de manera voluntària es facin comitès auditors que com a mínim garanteixi que no només la participació sigui cada quatre anys votant sinó que un polític, amb dos nassos, vagi a una assemblea d'un comitè auditor i que aquest comitè auditor l'avaluï i que aquesta avaluació sigui pública i si no és correcta que se li treguin els colors, que la ciutadania sàpiga el que s'ha fet bé i el que no s'ha fet bé. I aquest és l'informe del comitè auditor, creiem que és una bona proposta de participació ciutadana.

— La ciutadania té dret a conèixer els pactes postelectorals abans de votar?
— Jo crec que el que la ciutadania ha de tenir clar és que estem en una democràcia representativa i que, per tant, el que un fa quan vota, és donar la confiança a una persona i després li torna o no a les següents eleccions. Per tant, és responsabilitat del polític estar a l'alçada de les circumstàncies respecte d'aquesta confiança donada. Nosaltres el que proposem són mecanismes de participació i de regeneració democràtica per fer aquest contacte més intens i de més qualitat democràtica. Però s'ha de tenir clar el sistema i el sistema és democràcia representativa. Per tant, el que ha de fer un polític és dir la veritat i complir el que promet, però és evident que el ciutadà el que ha de tindre clar és que delega aquesta responsabilitat. Jo el que tinc molt clar en qualsevol cas és que els pactes preelectorals són un error, els pactes postelectorals poden ser pe responsabilitat perquè has de garantir la governabilitat en funció d'una aritmètica: no pots deixar la ciutat abandonada sense govern. En tot cas, no mentir la ciutadania és el principi fonamental quan es parla d'acords.

— Quins són els eixos principals de la campanya i com es traduirien en un futurible govern municipal?
— Nosaltres som una ciutat que té una indústria que funciona, que té un port que funciona, que té una activitat generada per l'administració per ser capital que funciona. El gran problema que tenim, i més tenint en compte que la indústria deixarà de tributar en tres-quatre anys és que el nostre sector serveis no funciona. No tenim una bona oferta cultural, no tenim una bona oferta d'oci, no tenim una bona oferta comercial i no tenim una ciutat orientada cap als serveis com una ciutat marítima, mediterrània. Per tant, insistirem en com convertir Tarragona en una ciutat de serveis, que a dia d'avui no ho és.

— Què va abans, el partit o Tarragona?
— Cadascú té la personalitat que té i jo agraeixo la confiança que sempre ha dipositat el partit en mi, però al meu partit també saben perfectament que una de les condicions és tenir llibertat per gestionar les coses amb una visió exclusivament tarragonina. Ho saben, ho accepten, saben que aquest tarragonisme és una de les bases del resultat que treient Badalona és el millor del Partit Popular de Catalunya i per tant s'accepta. I nosaltres la política d'acords i la política en clau tarragonina la dictem des d'aquí sense cap tipus d'interferència.

— La propera és la legislatura dels Jocs del Mediterrani. Si entren al govern, serà o no serà una prioritat?
— La nostra postura és la que jo sempre he manifestat: si jo hagués estat alcalde no hauria estat el meu projecte, hauria estat la façana marítima, els diners dels Jocs els hauria dedicat a això. Però ara que ens han escollit ens hi juguem el prestigi de la ciutat i per tant el Partit Popular donarà suport i està donant suport als Jocs del Mediterrani perquè no ens podem permetre el luxe de fer el ridícul.

— Malgrat que no s'aconsegueixin els fons necessaris i els hagi de posar l'Ajuntament.
— És que jo crec que hem de ser realistes amb això. Els projectes de ciutat són de ciutat, per tant tu pots rebre ajudes circumstancials però a Almeria el govern d'Espanya el que li va donar van ser beneficis fiscals, igual que de moment s'ha donat aquí. Que pot arribar alguna ajuda més? Molt millor. Però quan tu decideixes com a ciutat fer un projecte així, això de «convido jo i pagues tu» no existeix en política. És un projecte de ciutat, Barcelona'92 s'ho va pagar l'Ajuntament, el Govern de Catalunya mai no va estar gaire interessat en aquests Jocs i el Govern d'Espanya va tenir un suport testimonial. Almeria exactament el mateix en el cas dels Jocs del Mediterrani. Per tant, jo crec que el que hem d'aprofitar sobretot és que la gran font de finançament dels Jocs del Mediterrani és la iniciativa privada i per aconseguir-la el Govern d'Espanya el que ha fet és deixar de cobrar impostos a les empreses que inverteixin, això pot suposar quaranta milions d'euros. Si es fa bé la feina, aquests quaranta milions d'euros poden resoldre perfectament els problemes de finançament dels Jocs mediterranis.

— I si no es fes bé la feina, estaria d'acord a posar els fons de les arques municipals?
— Crec que s'ha de fer bé la feina, jo com a mínim la faré.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Aljandro Fernández "el sensible"
Anònim, 15/05/2015 a les 10:24
+3
-0
El que queda clar és que al representant del PP a Tarragona no li importa el més mínim que fa una família amb un sou base o amb un ajut de renda mínima. Ja veig que els enviaria tots a Somiedo a cuidar vaques. Indignant! Si la seva família ha viscut en condicions precàries potser hauria de tenir una mica més de sensibilitat per les persones que ho estan passant malament. Ja sé que demano el que al seu partit en diuen "peras al olmo", però vaja un altre tipus de discurs seria d'agrair.
Tampoc es preocupa del cost de la campanya. Aquest compte corrent conjunt no serà la famosa "caixa B"?
Vinga animeu-vos a votar-lo que Somiedo és un lloc preciós!!!
aha
Anònim, 15/05/2015 a les 12:52
+0
-0
Com es nota que no passa gana.
Quin fástic
Anònim, 16/05/2015 a les 14:34
+1
-0
Aquest Fernández, es un cara, no ha pencat mai, es un vividor,
es capaç de fer mal, per`mal de veritat, a qui no está d'acord amb ell, tinc entés que s'ha carregat a totes les persones válides
del seu partit, i per cert, te un pasat bastant fosc !!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Òscar Peris tocant ferro al Balcó del Mediterrani de Tarragona | Jonathan Oca
Jonathan Oca
01/01/1970
El cap de llista dels republicans per Tarragona està convençut que l'Estat manté empresonat Junqueras perquè "és líder més ben preparat per fer front al repte que té el país" | Destaca que es presenten a les eleccions perquè no podien deixar Catalunya en mans del bloc del 155
Imatge d'arxiu de la declaració de l'acusat d'haver matat una noia a Salou | ACN
01/01/1970
El tribunal considera que l'home va asfixiar la víctima en el marc d'un joc sexual, però no considera provat que ella ho acceptés
Un cartell electoral d'ERC a tocar de la carpa de Cs | Adrià Costa
Toni Rodon
01/01/1970
Els estudis indiquen que, amb matisos, la polarització afavoreix a les opcions més "extremistes" | El debat territorial, la crisi econòmica i la corrupció ha canviat el panorama de partits i ha provocat que l’elector hagi perdut el lligam emocional amb determinades sigles
Carles Puigdemont aplaudeix els candidats de Junts per Catalunya després d'un míting a Girona | Junts per Catalunya
01/01/1970
El president i candidat de Junts per Catalunya optarà per seguir a Bèlgica i reapareixerà si guanya els comicis, tot i que veus de l'equip de campanya defensen un retorn en la recta final | Si Puigdemont venç el 21 desembre, la seva defensa explorarà un acord amb la Fiscalia per tal que retiri la demanda de mesures cautelars que el podrien dur a la presó
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 00:42 La majoria absoluta independentista perilla, segons dues enquestes d'«El Mundo» i l'«ABC». Els dos diaris apunten a una victòria de Ciutadans en vots o en vots i escons mentre que les formacions unionistes retallarien distàncies amb l'independentisme.
 22:27 PÒQUER DE CAMPANYA 14 de desembre: Sànchez tancat, Domènech universitari, Fachin «unchained» i estelada a la brossa; per Arnau Urgell.
 21:33 VÍDEO L’emotiu homenatge de Josep Rull als familiars dels dirigents empresonats i exiliats: «gràcies per la vostra dignitat i patriotisme». El conseller ha pujat a l'escenari visiblement emocionat en el míting de Junts per Catalunya a Terrassa, la seva ciutat natal.
 21:21 
 21:21 
 21:09 La número dos de Podem, Irene Montero, reclama el vot per a Xavier Domènech perquè «ni mentirà ni robarà». El cap de llista dels "comuns" acusa Inés Arrimadas de ser "la candidata d'Aznar" i promet no fer-la presidenta. Ho explica Sara González des del Prat de Llobregat
 

Xavier Domènech i Irene Montero, al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 21:03 Iceta s'alinea amb Cs i PP i retreu a l'independentisme que adoctrini els nens. "Els nens no han d'anar a fer gruix a les manifestacions, no se'ls ha de posar asseguts en una carretera per tallar-la", afirma el candidat del PSC. Iceta exigeix, però, a les forces unionistes que "treguin les mans" de l'escola catalana. Informa Jordi Bes.
 20:53 
 20:50 ENTREVISTA Òscar Peris (ERC): «M'imagino un resultat sobiranista aclaparador perquè o guanyem o ens arrasen». El cap de llista dels republicans per Tarragona està convençut que l'Estat manté empresonat Junqueras perquè "és líder més ben preparat per fer front al repte que té el país" i destaca que es presenten a les eleccions perquè no podien deixar Catalunya en mans del bloc del 155. Per Jonathan Oca. 
 20:49 Rovira s'envolta d'ex del PSC i acusa Iceta de supeditar Catalunya «als interessos del PSOE». La dirigent d'ERC rebutja acords amb el PSC, com vol Domènech: "Amb aquells socialistes amb què volíem pactar hem decidit fer una llista conjunta i concórrer conjuntament". Per Roger Tugas.
 20:46 La Guàrdia Civil deixa en llibertat el director general d'Unipost. El cos de seguretat continua registrant la seu de l'empresa de l'Hospitalet de Llobregat, que ha començat cap a les vuit del matí.
 20:34 El bloc unionista estalona en escons l'independentisme, segons El País. Els partits independentistes quedarien a cinc escons de la majoria absoluta, segons el sondeig.
 20:29 Albiol desinfla l'acusació d'espionatge contra els Mossos: «No em consta que sigui cert». El candidat popular demana que el 21-D es confirmi "el pas que va donar Rajoy" amb el 155.
 20:22 Puigdemont alerta del 155 «irreversible» que s'aplicarà a Catalunya si governa C's. El president de la Generalitat, en un míting a Terrassa, eleva el to contra els d'Inés Arrimadas i reclama votar "pensant en les futures generacions. Informa Oriol March des de Terrassa. 
 20:21 Xavier Domènech, a José María Aznar: "Ho sentim, la seva candidata, Inés Arrimadas, no serà presidenta de Catalunya. No donarem el govern a la precarietat, a l'Ibex 35 i a Aznar" 
 20:20 LA CARAVANA. Elsa Artadi i la gestió d'una remuntada. Crònica de la visita de la directora de campanya de Junts per Catallunya a l'autobús dels periodistes que segueixen la candidatura de Carles Puigdemont. Per Oriol March.
 20:19 Xavier Domènech reivindica que els "comuns" han aconseguit posar l'agenda social en el centre de la campanya electoral perquè la resta dels partits també en parlen
 
 
 
 20:13 VÍDEO Comín: «El PSC hauria de renunciar a les sigles i dir-se Partit Unionista Sobretot (PUS)». Exdirigents i exmilitants dels socialistes intervenen en un acte a Sant Andreu de la Barca per ratificar el seu suport a ERC com a pal de paller del socialisme sobiranista i carreguen contra el partit de Miquel Iceta. Ho explica Roger Tugas.
 20:06 
 20:05 Miquel Iceta reclama "treure les mans de la política" de l'escola. "Els nens no han d'anar a engruixir les manifestacions", defensa.
 20:00 Irene Montero, número dos de Podem: "Xavier Domènech és l'únic candidat que pot governar sense mentir i sense robar".
 19:52 Margallo exigeix suport als Bàltics en el cas català com a «contrapartida» als favors d'Espanya. L'exministre d'Afers exteriors revela que va demanar col·laboració a canvi dels "esforços" de l'executiu espanyol davant la crisi a l'est d'Europa amb Rússia. L'excap de la diplomàcia espanyola confessa que va voler combatre les simpaties de certs sectors bàltics amb el moviment independentista.
 19:46 La número dos de Podem, Irene Montero, acusa el PSOE i el PSC de ser capaç d'aliar-se amb "el partit més corrupte d'Europa", el PP, "per no reconèixer que els catalans tenen sobirania per decidir" 
 

Irene Montero, número dos de Podem, en un míting al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú 
 19:41 
 19:48 La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, demana als "catalans que van votar Mariano Rajoy que tornin a votar el projecte del PP". "Gràcies a Rajoy hem aconseguit que no hi hagi independència", insisteix. 
 19:38 Marta Ribas, número quatre de Catalunya en Comú-Podem, des del Prat de Llobregat: "Què ha fet aquest govern per garantir els nostres drets? Retallar, retallar, retallar, mantenir les retallades d'Artur Mas i incomplir amb la ciutadania la garantia dels seus drets" 
 

Marta Ribas, en un míting al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:40 Ramon Espadaler, número 3 de la llista de Miquel Iceta, demana votar la llista del PSC a aquells que han vist que el suport a Junts pel Sí s'ha saldat amb ballar "el mambo pervers" de la CUP.
 19:34 L'economista Vicenç Navarro acusa el PP i Convergència de ser "partits clientelars, corruptes fins a la medul·la i neoliberals". També ha assegurat que durant la dictadura "Artur Mas estava estudiant oposicions, com José María Aznar"
 

L'economista Vicenç Navarro, en un acte dels comuns Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:28 
 19:24 
 19:17 Indra reconeix a NacióDigital l'atac d'Anonymous; ho explica Mercè Molist. Segons la multinacional espanyola dedicada a la difusió dels resultats provisionals, "no hi ha constància que els sistemes hagin estat afectats, ni que cap dada sensible hagi estat compromesa". Els hackers van assaltar una màquina virtual que estava desconnectada de les plataformes corporatives.
 19:00 El govern espanyol controlarà les xarxes socials per evitar «fake news». La Moncloa assegura que ja està actuant davant la "preocupació" d'alguns partits espanyols per diverses campanyes de "desprestigi" contra ells amb el 21-D a l'horitzó.
 18:53 Comença el míting d'ERC a Sant Andreu de la Barca amb representants provinents del PSC que han fet el salt a l'independentisme, com Ernest Maragall, Fabian Mohedano, Carme Labòria, Jose Rodríguez "Trinitro" o Maite Arqué i en que participarà Toni Comín a través d'un vídeo. Presenta l'acte Josep Maria Mainat.
 
 18:49 ANÀLISI A qui beneficien unes eleccions tan polaritzades?; l'anàlisi del politòleg Toni Rodon. Els estudis indiquen que, amb matisos, la polarització afavoreix a les opcions més "extremistes". El debat territorial, la crisi econòmica i la corrupció ha canviat el panorama de partits i ha provocat que l’elector hagi perdut el lligam emocional amb determinades sigles.
 18:31 LA CARAVANA El Domenèch bomber, astronauta i historiador. Contracrònica de Sara González de la campanya de Catalunya en Comú-Podem  
 17:48 LA CARAVANA Fachin sense filtres: Triple «hit combo» contra els «comuns»; contracrònica de Roger Tugas. 
 17:43 Albiol no pot confirmar el presumpte espionatge i demana explicacions a Puigdemont. El candidat del PP acusa Puigdemont d'haver actuat com un "règim totalitari" i la "Gestapo". Demana explicacions al president de la Generalitat: "Quant ha costat l'espionatge, per què, des de quan, què es pretenia descobrir, quina era la finalitat última?".
 16:12 LA CARAVANA Tots els balls de Miquel Iceta. ​El socialista duu esmorzar a l'autobús que el PSC ha posat als periodistes per cobrir la campanya del 21-D i aprofiten per posar el candidat a prova; contracrònica de Jordi Bes.
 16:00 El PP de Berga demana que es prohibeixin pancartes i símbols en favor dels presos polítics en edificis públics.
 15:32 La diputació permanent del Parlament es reunirà el 27 de desembre per decidir si porta el 155 al TC. Només Junts pel Sí ha sol·licitat convocar la sessió, que aquest dijous ha estat acordada per la Mesa i els portaveus dels grups.
 15:30 Trobada solidària de cristians per la llibertat dels presos polítics. D'onze del matí a cinc de la tarda a la plaça Sant Felip Neri de Barcelona es llegiran textos, poemes i es crearan espais d'oració i pregària.
 15:23 Junqueras, des d'Estremera: «Si el preu de la llibertat és la presó, l'hem d'assumir, per molt dolorós que sigui». El cap de llista d'ERC defensa que ningú podrà assenyalar els republicans com a "còmplices" del 155 quan ell és a presó.
 14:50 LA CARAVANA Lorena Roldán, «el bec d'or» que va embadalir Rivera. La número dos per Tarragona és una de les figures en alça a Ciutadans i molts la consideren "una Arrimadas en potència". La contracrònica de Pep Martí de la campanya de Ciutadans.
 14:29 Manifestacions ultres i articles contra el procés: l'historial del nou jutge que investiga l'1-O. El magistrat Jaime Conejo substitueix el titular del jutjat d'instrucció número 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, que està ingressat per una afectació intestinal.
 14:27 LA CARAVANA. Riera i Sànchez: de la Crida al Parlament (i les visites al calabós). El número 1 de la CUP i el número 2 de Junts per Catalunya tornen a compartir front després de tastar la "repressió" fa gairebé 40 anys; la crontracrònica d'Aida Morales
 14:25 VÍDEOS Cospedal treu pit d'unes forces armades preparades per «respondre a qualsevol possible atac a la democràcia». La ministra de Defensa del govern espanyol ha presenciat de primera mà les maniobres militars que s'estan portant a terme al Camp de Tarragona en el marc de l'operació "Eagle Eye". Informa Jonathan Oca.
 14:23 VÍDEO El sergent dels Bombers de Vic replica de nou les acusacions d'Albiol. El cap de llista del PP va carregar contra el cos per "posar" una pancarta dels presos polítics a la plaça de la capital osonenca.
 14:02 ÚLTIMA HORA El Tribunal Suprem cita a declarar Forn, Sànchez i Cuixart l'11 de gener. És una mesura que tots tres havien sol·licitat en els recursos interposats contra l'ordre d'empresonament.
 13:55 Els «comuns» retreuen a Junts pel Sí haver mantingut les retallades d'Artur Mas. Xavier Domènech aposta per una universitat "pública i gratuïta" i acusa el governs d'Artur Mas d'haver estat "matant la joventut" del país i d'haver "expulsat" 50.000 joves de la universitat. Ho explica Sara González
 13:43 
Entrades anteriors »
01/01/1970
L'Ajuntament ha obert un procés participatiu que abarcarà la gestió del servei d'aigua, la gentrificació i la memòria històrica