Receptes per a... nyaps urbanístics

Les vuit principals candidatures de Tarragona responen amb les propostes del seu programa

per Redacció, Tarragona | 14 de maig de 2015 a les 13:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La passarel·la del Miracle tallada al públic. Foto: Tomàs Varga.


Des de TarragonaDiari.cat seguim amb el cicle temàtic de fins a vuit temes sobre els quals els partits que es presenten a les eleccions municipals han de respondre amb quines mesures aplicarien. Després de l'atur, és el torn dels nyaps urbanístics, aquells edificis i infraestructures que ocupen espai sense tindre un ús concret.

 
ARA
Hi ha molts edificis importants emblemàtics de la ciutat que estan buits: el Banc d’Espanya, Sanatori de la Savinosa, pàrquing Jaume I... des d’Ara Tarragona plantejarem solucions reals i a un temps real, no vendrem fum. Actualment la situació actual que hi ha de crisi no permet pensar en grans obres. Primer s’ha de pensar en els temes prioritaris i aquests són els que envolten i preocupen a la gent.
Ciutadans
La Savinosa, que és de la Diputació, porta massa temps tancat i perdem la connexió entre les platges de l'Arrabassada i la Savinosa. S'ha d'obrir, fer un espai verd, que es mantinguin les façanes per evitar possibles danys a persones i d'estructures que no estiguin en bon estat de conservació. Respecte del Banc d'Espanya, com que volem potenciar el turisme, seria un gran lloc per fer l'oficina de turisme. Mereixem que allà estigui el centre turístic. A la Tabacalera hi posaríem l'OMAC, que actualment a la Rambla s'hi està pagant un dineral, i així aproparíem als barris l'administració. La Ciutat de Repòs i de Vacances només es pot obrir amb inversió privada. 
CUP
La CUP de Tarragona vam engegar la campanya «Grans Runes» per a denunciar aquesta qüestió. Amb la primera edició i la segona hem denunciat una seixantena d'edificis. Cal que es produeixi un debat sobre el model territorial existent i que serveixi per a reflexionar de manera crítica sobre l’estat de la ciutat, sobre les promeses dels representants dels partits polítics i les polítiques de les administracions públiques i, en particular, de l’Ajuntament de Tarragona, que destina quantitats de diners a grans projectes faraònics i oblida la vida diària de les persones. Alhora, amb aquesta denúncia també hem volgut exigir un major control sobre la gestió pública i sobre els usos als quals es destinen les partides pressupostàries, ja que s’ha de fer de forma transparent i participativa.
ERC-MES-MDC
Cal fer un pla d’equipaments ben fet i buscar l’ús d’aquests edificis amb criteris de sostenibilitat i de valor social. És impresentable que amb tot el que ha passat l’alcalde encara faci apostes faraòniques. Pel que fa als habitatges buits, el Servei Municipal ha perdut quatre anys en els que podríem tenir un cens real de pisos abandonats i un parc d’habitatge social.
ICV-EUiA
L’existència d’edificis buits que es van degradant, i encara més si tenen valor patrimonial, és una vergonya. A això s’afegeix que els propietaris soler ser administracions, empreses i grans fortunes. Serem exigents en el deure de conservació que tenen tots aquests grups envers el patrimoni de la ciutat. Promourem que es doni un ús social, cultural o cívic a totes aquestes edificacions. Dignificarem els espais públics degradats i promourem la rehabilitació d’habitatges.
PP
Cada cas és diferent, però sobretot cal fer-se les preguntes adequades. La pregunta no és «com omplir-lo?» sinó «què necessito?». És més urgent una biblioteca que un museu de la química al Banc d'Espanya, és més urgent un hotel de cinc estrelles per portar congressos de primer nivell que un centre d'interpretació marítima a la Savinosa, aquest raonament és el que s'ha d'aplicar a cada cas. Quant a les responsabilitats polítiques han de venir derivades de l'actuació de la Justícia, perquè en tots els casos afectaria a persones que estan jubilades i algunes malauradament desaparegudes.
CiU
S'han de resoldre les responsabilitats que calgui. En lloc de tapar forats hem de tindre un criteri global de ciutat, inventariar forats i necessitats. Hem d'anar en compte amb prendre decisions d'aquest tipus, hem de ser molt conseqüents, tenim molts nyaps com Jaume I, la Savinosa, el Banc d'Espanya...
PSC
En queden pocs per omplir d'ús. Una altra cosa és que l'Estat i la Generalitat no paguin, però estan tenint un ús. El Banc d'Espanya té un ús previst que és el de museu de la química, l'antiga caserna de la Guàrdia Civil serà les oficines de l'Ajuntament que el traslladarem de la Rambla i quedarà la plataforma del Miracle i dos que no depenen de nosaltres que són la Savinosa i la Ciutat de Repòs i de Vacances. Pel que fa a l'Ajuntament, està tot resolt i enfocat.

 

Participació