Segons el Periódico, Tarragona passaria de quatre a set partits al ple

PSC, CiU i PP perden cadascun entre dos i tres regidors | La intenció directa de vot dóna com a segona força a ERC

per Josep M. Llauradó, Tarragona | 14 de maig de 2015 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatge del repartiment de regidors al ple de l'Ajuntament de Tarragona. Foto: GESOP / EP


Cap sorpresa important en el sondeig fet públic pel Periódico aquest dijous 14 de maig, a deu dies de les eleccions municipals de Tarragona. Després de publicar les enquestes, a càrrec del GESOP, de Barcelona, Girona i Lleida, li ha arribat el torn a la ciutat de Tarragona. Els resultats, que deixen lloc a possibles variacions en gairebé totes les candidatures, donarien com a guanyador indiscutible al PSC, amb entre 9 i 10 regidors (actualment amb 12). En segon lloc, hi hauria un empat entre Ciutadans i CiU amb 4 o bé 5 regidors, uns Ciutadans que entrarien amb força al saló de plens tot i no tindre actualment representació i una Convergència que baixaria dels 7 actuals. El PP (ara també amb 7), en tindria entre 3 i 4, estaria seguit de ben a prop per ERC (2-3) i ICV (2). Per últim, el sondeig d'estimació de vot del rotatiu català dóna possibilitats d'entrar a la CUP, amb 0-1. D'aquesta manera, els partits actualment amb poca o nul·la representació (ICV-EUiA, Esquerra, Ciutadans i la CUP) sumarien entre 8 i 11 regidors dels 27 totals, i els tres grans baixarien dels 26 d'ara als entre 16 i 19 que apunta l'enquesta.


Aquest és el primer sondeig publicat íntegrament dels comicis tarragonins, tot i que no dista gaire de la tendència que ja s'apuntava en una enquesta a què va tenir accés aquest mateix mitjà el passat mes de març. Tot plegat obligarà al PSC a arribar a pactes amb qualsevol de les forces polítiques que s'hi avinguin.

La intenció directa de vot dóna com a segona força a ERC


L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros no surt gens mal parat del sondeig del Periódico. Si més no, per la valoració que fan els enquestats tant d'ell (aprova amb un 5'8) com de la seva gestió (nota mitjana, un 5'3). De fet, més persones creuen que el municipi ha millorat en lloc d'empitjorar (un 43'6 davant d'un 29'2%). De la mostra de 500 enquestes realitzades entre l'11 i el 12 de maig, un 73'8% asseguren que segur que aniran a votar i un 15'4% diuen que és bastant possible, cosa que dista bastant amb la realitat dels comicis de 2011, amb un 54'81% de participació. Del total, un 28,4% d'indecisos diuen no saber a qui votaran encara, o si votaran.

Pel que fa a la cuina dels resultats, hi ha sorpreses quant a la intenció directa de vot, el que les persones enquestades responen quan els pregunten. El primer partit en aquest rànquing és el PSC, amb un 21%, el segon és ERC amb un 9'6%, els tercers a parts iguals són Ciutadans i CiU amb un 9'2, els quarts són ICV-EUiA amb un 5'8%, els cinquens el Partit Popular amb un 4'4% i els sisens la CUP amb un 3'8%. El vot dedicat a «altres», que podrien capitalitzar candidatures com Ara Tarragona, tan sols arriba al 0'6%.


Un cop feta la «cuina», l'anomenada «estimació de vot», el PSC es quedaria amb un 30'8% dels sufragis, CiU amb un 15'6, Ciutadans amb un 14'5, el PP amb un 12'7, Esquerra amb un 9'8, Iniciativa amb un 7'1 i la CUP amb un 5'2. 

Finalment, pel que fa al coneixement dels caps de llista, Rubén Viñuales és el més desconegut, amb un 21'28% i Ballesteros el que més, amb un 98%. El segueixen Alejandro Fernández (78'8%), Albert Abelló (72'6%), Pau Ricomà (61%), Arga Sentís (37'2%) i Laia Estrada (25%). De tots ells, només aproven Josep Fèlix Ballesteros, Arga Sentís (5'5) i Laia Estrada (5'2).

 

Participació