Receptes per a... l'atur

Les vuit principals candidatures de Tarragona responen amb les propostes del seu programa

per Redacció, Tarragona | 13 de maig de 2015 a les 13:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

A Tarragona hi ha més de deu mil aturats. Foto: M.G.


Des de TarragonaDiari.cat encetem un cicle temàtic de fins a vuit temes sobre els quals els partits que es presenten a les eleccions municipals han de respondre amb quines mesures aplicarien. La primera és l'atur, una xacra que afronten milers de tarragonins en el seu dia a dia. 

 
ARA
Generarem llocs de feina amb formació reglada i incorporada després d’haver identificat nínxols de treball i demandes dels sectors. Instarem a les empreses que s’estableixin a Tarragona a contractar gent de la ciutat. Aplicarem bonificacions fiscals als autònoms i als emprenedors. Fomentarem la creació d’empreses a Tarragona i facilitarem els lloguers de locals als qui comencin un negoci. Crearem dos tipus de targes d’aparcament per a empresaris i autònoms: una per tenir descompte a les zones blaves i una altra d’abonament pels aparcaments municipals.
Ciutadans
Fomentarem el comerç. Aquelles petites i mitjanes empreses que contractin treballadors de la borsa de l'Ajuntament de Tarragona tindrien bonificacions fiscals en la seguretat social, depenent de la durada del contracte així com de la jornada. A banda, bonificacions fiscals de fins al 95% de l'IBI, que als primers sis mesos seria de mil euros i al cap de sis mesos serien mil més. Es tracta d'oferir alguna cosa a qui vulgui obrir una geladeria, una sabateria o el que sigui, a Tarragona, Vila-seca o Salou, a la gent li és igual. Els hem de donar alguna catifa vermella. Perdrem en recaptació però guanyarem en llicències, en el moviment de gent a la ciutat, en els pàrquings perquè baixarem les tarifes a quatre euros només les dues primeres hores i després que no es pagui més. Hem de fer que la gent es quedi a la ciutat, que vulgui comprar i passejar. També volem invertir moltíssim en el turisme.
CUP
Les xifres d'atur reflecteixen un problema estructural del model econòmic capitalista quan entra en una de les seves crisis sistèmiques. La CUP només pot aportar, des del consistori, una resposta condicionada per les limitacions de l'àmbit d'intervenció municipal, però tot i així pensem que es poden desenvolupar mesures com per exemple la municipalització de serveis públics, que permetria dur a terme un millor control pressupostari i amb l'excedent general es podrien repartir les jornades laborals i vetllar per unes condicions dignes. Alhora que es podria fer una redistribució dels pressupostos incrementant considerablement la partida per als serveis socials i creant més llocs de treball. Per últim, l'aposta per la recuperació de l'agricultura periurbana i la salvaguarda dels espais naturals, també requeriria de mà d'obra.
ERC-MES-MDC
Hem de treballar a favor de l’economia local, del petit comerç, cooperatives, entitats sense ànim de lucre...aquelles que generen benefici pel territori i la comunitat. No podem perdre de vista però que la discriminació en grans inversions dificulta la generació d’oportunitats professionals i la sortida de la crisi. Parlem de l’autovia A27 i del ferrocarril (estació, ample europeu, etc.) també del Mercat Central i dels Jocs del Mediterrani. L’Estat Espanyol no compleix els seus compromisos amb Tarragona i això genera pobresa.
ICV-EUiA
Impulsarem un Pla d’emergència contra l’atur amb recursos municipals i supramunicipals. Pla de xoc contra l’atur juvenil. Polítiques actives d’inserció i itineraris de suport integral a persones i col·lectius amb dificultats altes d’inclusió laboral. Desenvoluparem plans municipals d’ocupació que concretin nous models de desenvolupament i creació d’ocupació de qualitat. Programes de suport a l’economia verda, social i solidària. Apostem per reivindicar i enfortir el perfil industrial de la nostra ciutat facilitant el procés cap a un model productiu més eficient, més eficaç, més competitiu, més equitatiu i sostenible. Suport a sectors emergents i al teixit comercial urbà. Plans de millora urbana i rehabilitació de barris i edificis com a espais de creació d’ocupació.
PP
Projectes concrets, perquè les polítiques legislatives relacionades amb l'atur tenen a veure sobretot amb l'administració central i amb l'autonòmica. Per exemple, fer un projecte de trasllat de l'estació de tren com tenim pensat nosaltres, fer un projecte de remodelació de la zona del PMU14, fer una nova ordenança de comerç que millori el comerç a Tarragona per generar feina, fer els passos necessaris per omplir els grans equipaments de Tarragona... És l'única manera en què un ajuntament pot ajudar a reduir l'atur.
CiU
Generarem oportunitats a la ciutat. Tenim sectors potents com l'industrial però hem de potenciar també el turístic. Hem de generar elements de valor, el turisme no pot arribar com està arribant fins ara de casualitat, hem de fer que la gent vingui a la ciutat a través de la cultura, el patrimoni o la gastronomia. L'atur se soluciona fent que la política municipal sigui capaç de crear ocupació, sigui capaç de donar facilitats a les nostres empreses. Implementarem mesures fiscals en la posada en marxa i renovació d'establiments comercials i d'empreses. També hem d'invertir en els polígons industrials. Hem de primar l'ocupació de persones de la nostra ciutat. Tot el tema licitacions ha d'anar a beneficiar a les empreses del nostre municipi.
PSC
Les polítiques que estem fent, que han tingut un èxit impressionant. Seguir apostant per polítiques actives d'ocupació amb plans d'ocupació per a gent que s'ha quedat a l'atur, amb millora de formació i empleabilitat, que se'n diu, i l'emprenedoria. Tenim la primera incubadora tecnològica feta amb aliança amb Telefónica. I seguir invertint, perquè quan inverteixes generes ocupació i llocs de feina, per això tenim un nivell d'atur més baix que la mitjana de la nostra demarcació, que la de Catalunya i que la d'Espanya. I seguir apostant pels sectors econòmics que ens són potents: el Port i la logística, la indústria química i petroquímica, el comerç, el turisme i el coneixement, és a dir, la universitat. 

 

Participació