La URV crea un nou sistema que valora el dolor que pateixen els nounats

El sistema ha estat creat conjuntament amb l'Hospital Joan XXIII de Tarragona

per Redacció , Tarragona, 11 de maig de 2015 a les 11:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Nou sistema de la Universitat Rovira i Virgili.  Foto: Smart Health de la Universitat Rovira i Virgili


El grup de recerca Smart Health de la Universitat Rovira i Virgili, juntament amb la Unitat de Cures Intensives Neonatals de l’Hospital Universitari Joan XXIII, ha creat un sistema informàtic que valora el nivell de malestar i dolor que pateixen els nadons ingressats.


Un estudi de la Universitat d’Oxford ha comprovat que els nadons perceben el dolor de forma més intensa que els adults, sobretot en procediments invasius al nounat. Actualment la valoració del dolor es fa a través de l’observació manual i a intervals espaiats. Es tenen en compte paràmetres fisiològics i de comportament, per mitjà d’escales àmpliament utilitzades en la comunitat mèdica es va fent seguiment de si el nadó pateix o no.

Amb el nou sistema que han inventat des de la Universitat Rovira i Virgili, l’APANICU (Automatic Pain Assessment in Neonatal Intensive Care Units), es valora i s’enregistra en temps real el dolor o molèstia que pateix el nadó. El sistema consta d’una unitat de visió artificial, que detecta i mesura el moviment del nounat de forma no invasiva i un sistema d’àudio connectat als sensors que porta el nadó i amb els que es mesuren diferents constants vitals. Amb aquestes dades un sistema intel·ligent emet un valor per al dolor del nadó. De moment el sistema està en fase de proves a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, i s’estan buscant fonts de finançament per poder produir més prototips i fer proves a gran escala.

 

Participació