El CaixaForum Tarragona acollirà l'exposició de Gabriel Casas al 2016

Una mostra amb més de 200 fotografies d'un dels fotògrafs més importants de l'Estat i durant la Guerra Civil

per Redacció, 24 d'abril de 2015 a les 10:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'abril de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Una de les fotografies de Gabriel Casas que es podrà veure al CaixaForum. Foto: ReusDiari.cat


El Museu Nacional d'Art de Catalunya juntament amb l'Arxiu Nacional de Catalunya i l'Obra Social La Caixa organitzen la primera gran mostra monogràfica dedicada a un dels fotògrafs de l'Estat més importants durant el període d'entreguerres, Gabriel Casas. L'exposició es podrà veure al CaixaForum de Tarragona del 10 de febrer del 2016 fins al 29 de maig del mateix any. «Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat» se centra en el treball que va fer aquest fotògraf des del 1929 fins al 1939, quan la seva obra connecta amb l'avantguarda europea. En total s'exposaran 120 fotografies per oferir una visió àmplia i contextualitzada de la seva feina.


Gabriel Casas va ser un dels primers fotògrafs del territori espanyol en adoptar el llenguatge de la nova visió per crear una narrativa nova. Això provocà que les seves fotografies tinguessin una gran repercussió i s'utilitzessin per il·lustrar revistes, llibres, i per crear cartells propagandístics. Les seves imatges es van publicar en les revistes més importants de l'època com Barcelona Gráfica, Imatges i D'Ací i D'Allà entre altres. De tota la seva producció es van salvar 20.000 imatges, la resta van ser decomissats l'any 1939 o es van perdre durant els múltiples trasllats.

L'exposició es dividirà en dos blocs temàtics que recorreran la seva carrera. En primer lloc s'explicarà el període de formació on es repassarà els inicis de Casas en el món de la fotografia de la mà del fotògraf Rafael Areña. A més també es fa un recorregut pels anys que va passar exiliat a Buenos Aires (Argentina) per evitar fer el servei militar, la seva marxa a la Guerra del Marroc i el seu retorn a Barcelona, una ciutat plena d'artistes d'avantguarda.


La segona part de l'exposició se centrarà amb el llenguatge de Nova Visió. Durant aquest període es poden veure treballs en els quals utilitza picats, contrapicats, sobreimpressions, descentraments de l'eix de simetria i fragmentació. Arran de la crisi del 1929 bona part de la societat es trobava empobrida, per això Casas, va donar visibilitat a les classes més desafavorides i a les desigualtats. També es va interessar pel retrat, com la majoria de fotògrafs de l'època. Durant la Guerra Civil va treballar com a fotògraf de la Generalitat de Catalunya al Departament de Cultura i Economia del Comissariat de Propaganda. Per això després de la Guerra el van condemnar a mort i li van treure el permís per exercir de fotògraf. Des d'aquest moment es va dedicar a la fotografia industrial, al retrat i a la publicitat i il·lustració.

 

Participació