Vint-i-tres hores després, els cooperants tarragonins volen al Sàhara

Air Algérie va anul·lar dilluns el seu vol, que havia de servir per repartir més de mil quilos de material per a l'ajut humanitari, i fins que no ha passat un dia sencer no els han reubicat

per Josep M. Llauradó , Aeroport del Prat, 31 de març de 2015 a les 15:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els cooperants han estat un dia esperant el vol a l'Alger. Foto: TarragonaDiari.cat


Quaranta-cinc cooperants s'esperaven a l'Aeroport del Prat des d'aquest dilluns a la tarda per poder agafar un vol a Tindouf (Algèria) de la companyia Air Algérie. Es tracta d'activistes del col·lectiu 'Una finestra al món', que treballa en camps de refugiats saharauís. Aquest cop, hi anaven per realitzar diferents tasques, carregats de 1.300 quilos d'ajut humanitari. Segons relata una de les cooperants, Inés Solé, «els campaments sobreviuen gràcies a l'ajuda exterior i a la que prové d'Algèria». 


Aquest dilluns, a les cinc de la tarda, quan els va citar la companyia, van dirigir-se a l'aeroport. Tenien el vol programat a les 20:05, però a quarts de sis ja els van avisar que el comboi sortiria amb retard per una vaga que primer va ser de controladors, després d'administratius i posteriorment una vaga general. Això va provocar que tot i haver-los assegurat que sortirien a dos quarts de deu, un cop passada l'hora, a un quart d'onze els van cancel·lar el vol i els van enviar a tres hotels diferents. Tot plegat, també aquest dimarts, donant-los informació «amb comptagotes», una informació que havien de demanar els mateixos clients i que, tot i així, segons diu Solé, «no diuen res».

Passada la nit, aquest matí a les deu els han tret de l'hotel per dur-los a l'aeroport amb versions contradictòries: l'hotel assegurava que els havia cridat la companyia i la companyia afirmava que havia estat l'hotel que els havia fet fora perquè no els podien acollir més. Els cooperants dedueixen que es tracta d'una mesura de la companyia per no pagar més nits d'hotel. Un cop allà, han demanat reubicar-se al vol de les 12:50, però els ho han denegat, per part d'una companyia que «garanteix reubicació immediata». Mentre negociaven incorporar-se a un vol més gran, han detectat que el personal d'Air Algérie ha desaparegut. Finalment, han fet sortir el cap de l'oficina expressant-li el seu neguit que els havien d'assegurar el vol Alger-Tindouf, a banda del Barcelona-Alger (es tracta d'un vol encadenat). Sense assegurar-los-ho, un vol que tenia 13 places lliures ha servit perquè els saharauís que anaven a visitar juntament amb ells les seves famílies poguessin arribar a Alger, però sense moure's d'allà, segons els han informat des d'AENA.


El resultat, 45 persones amb 1.300 kg d'ajut humanitari veient com el temps s'acabava: el vol de tornada el tenen el 7 d'abril, amb el temps ajustat per poder fer les tasques planificades. Qualifiquen d'«indignant» el tracte donat per la companyia: «no ens han tractat com a persones», diu Inés Solé. La vaga causant dels retards es va acabar dilluns a les set del vespre i els vols posteriors actuen amb total normalitat, però la companyia no responia als d'aquest vol que no sabien reubicar. Solé diu que «es tracta d'un cas fortuït, però no hi ha dret». Air Algérie és l'única companyia que opera a Tindouf, per la qual cosa no tenien on triar. Ara bé, segons Solé, és el primer cop que els passa res semblant. Finalment, a dos quarts de deu han embarcat en un vol que 23 hores després els portarà a Alger i els garanteixen també el trajecte Alger-Tindouf.
 

L'oficina d'Air Algérie, buida de treballadors. Foto: TarragonaDiari.cat

 

Participació