Última hora
El territori, al minut
Els imperdibles
entrevista
Carme Cárdenas, enginyera d'Endesa
Carme Cárdenas, enginyera d'Endesa | Endesa
abusos sexuals
Cartells penjats a la façana de l'arquebisbat de Tarragona contra els casos d'abusos sexuals
Cartells penjats a la façana de l'arquebisbat de Tarragona contra els casos d'abusos sexuals | Jonathan Oca
entrevista
Joan Maria Ramon va partir abusos per part d'un capellà de Constantí quan era un nen
Joan Maria Ramon va partir abusos per part d'un capellà de Constantí quan era un nen | Jonathan Oca
agricultura
Rafel Español, responsable nacional del sector de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, durant l'entrevista.
Rafel Español, responsable nacional del sector de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, durant l'entrevista. | Jonathan Oca
entrevista
Elisabet Vilella, directora de Recerca de l'HU Institut Pere Mata
Elisabet Vilella, directora de Recerca de l'HU Institut Pere Mata | Jonathan Oca
entrevista
Francisco Álvarez, president de l'AV de la Ciutat de Tarragona des de Sant Ramon i Sant Salvador
Francisco Álvarez, president de l'AV de la Ciutat de Tarragona des de Sant Ramon i Sant Salvador | Jonathan Oca
Avui a NacióDigital
EN DIRECTE
21/02/2019

17:23 - La conselleria d'Interior informa que Bombers de la Generalitat han realitzat fins al moment 47 actuacions vinculades a la vaga general. 

17:21 - La defensa de Jordi Cuixart demana l'exhibició d'un vídeo de TV3 en el qual es veu com Jordi Sànchez surt de l'edifici d'Economia pel passadís de voluntaris. És la primera vegada que apareix una rentransmissió en directe d'aquella jornada durant el judici al Suprem. Manuel Marchena ho autoritza, però fa servir la ironia per assenyalar que potser no hauria estat necessari ensenyar-lo per fer una pregunta com la que ha fet la defensa de Cuixart.

17:08 - L'Advocacia de l'Estat ha acabat amb les seves preguntes a Jordi Sànchez, i ara serà el torn de la defensa.

17:06 - Jordi Sànchez aprofita una pregunta de l'advocada de l'Estat per reivindicar el dret a la "resistència pacífica" l'1-O, i puntualitza que aquesta no hauria d'haver motivat cap "reacció" per part de la policia espanyola

16:44 - Sànchez s'enfronta al fiscal Javier Zaragoza per un correu que l'expresident de l'ANC diu no haver llegit. Recorda que Manuel Marchena, president del tribunal, també apareixia en whatsapps del sendador del PP Ignacio Cosidó i que, necessàriament, no n'havia de tenir coneixement.

16:41 -

16:42 - Jordi Sànchez insisteix amb uns dels seus arguments principals avui, que ni la fiscalia ni la jutge instructora van comunicar mai a les entitats que no podien fer activitats relacionades amb el referèndum: «El que és sorprenent és que, sense cap retret [de la justícia] previ a l'1-O, ara em trobi jo aquí, amb una petició de 17 anys de presó»

16:37 - "El dret a la manifestació i a la participació no és cap acte il·legal". Sànchez exposa al fiscal Javier Zaragoza que, com a president de l'ANC, no va cometre cap delicte promovent el referèndum.

16:33 - Sànchez: «Ni el fiscal ni la justícia van impedir a la ciutadania participar en l'1-O». L'expresident de l'ANC assegura que el 20-S no es va produir cap "assalt" a la conselleria d'Economia davant la insistència del ministeri públic per imputar-li violència. Informen Aida Morales i Oriol March des del Tribunal Suprem.

16:24 - Sànchez recorda que l'ANC va promoure la participació en el referèndum en actes públics abans de l'1 d'octubre. I puntualitza al fiscal Javier Zaragoza que la Fiscalia mai va fer constar que aquelles activitats eren il·legals.

16:16 - Renfe informa que ha quedat restablerta la circulació a l’estació de Plaça Catalunya. A les 16.03 hores, l'activitat s'ha recuperat després que un tren sense servei hagi reconegut el túnel entre les estacions d’Arc de Triomf i Plaça Catalunya, i ha comprovat que la circulació es podia efectuar amb total seguretat. D’aquesta manera, els trens de les línies R1, R3, R4 i R12 de Rodalies de Catalunya poden completar el seu recorregut habitual.

16:05 - El jutge Marchena torna a tallar el fiscal quan insisteix a preguntar a Jordi Sànchez sobre els danys als cotxes de la Guàrdia Civil el 20-S, el gran argument del ministeri fiscal en l'interrogatori: "El senyor Sànchez ja s'ha explicat sobre la imprevisibilitat dels danys".

16:09 - Sànchez rebat les intervencions de la Fiscalia en les quals cita episodis violents durant el 20-S: "No tinc present la violència de la qual vostè parla".

16:02 - Es reprèn l'interrogatori del fiscal Zaragoza a Jordi Sànchez

15:43 -

15:15 -

15:14 -

14:29 - La Intersindical-CSC destaca l'«ampli» seguiment de la vaga en molts sectors. La central convocant destaca el descens del tràfic rodat, similar a la vaga del 2012 convocada per CCOO i UGT, i l'impacte a comarques i sectors com el sanitari, el de l'ensenyament o el dels mitjans. El seu portaveu, que ha comparegut acompanyat de dirigents de la USTEC i el SEPC, ha afirmat que "ens volen asseguts i agenollats però no som una colònia".
 

El portaveu de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, amb altres dirigents de la central independentista Foto: ACN

14:27 - Rodalies informa que l'ocupació de les vies continuen provocant talls de circulació.
 

14:25 - Un petit grup de manifestants torna a ocupar les vies del tren, en els dos sentits de la marxa, a l'estació de plaça de Catalunya.

14:17 -

14:07 -

14:02 -

13:59 -

13:58 -

13:46 - Manuel Marchena suspèn la sessió del judici. El Suprem recuperarà l'interrogatori de la Fiscalia a Jordi Sànchez a partir de les 4 de la tarda.

13:46 -

13:33 -

13:30 - Javier Zaragoza, membre de la Unió Progressista de Fiscals, és qui està interrogant l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, intentant afermar el relat de la violència que justificaria el delicte de rebel·lió. Aquí podeu llegir el seu perfil per saber més sobre ell.

13:30 -

13:29 - Els Mossos d'Esquadra informen que, ara mateix, hi ha tres detinguts (un a Barcelona, un a Gurb i un Tarragona) per atemptats a agents de l'autoritat. Fins ara també es comptabilitzen 12 policies ferits.

13:26 -

13:28 - El fiscal Zaragoza afirma que ANC i Òmnium haurien d'haver desconvocat la concentració del 20-S a la tarda davant el suposat escenari de violència que implicaven els danys als cotxes de la Guàrdia Civil. L'expresident de l'ANC recorda que d'aquest tema cap mitjà en va parlar fins la nit i que en cas hi havia percepció de violència i explica que van desconvocar a la nit per poder deixar sortir la comitiva.

13:22 -

13:18 -

13:19 - El fiscal Zaragoza està insistint en el seu interrogatori a Jordi Sànchez al Suprem en els fets del 20-S a la conselleria d'Economia en l'intent de vincular-los a un escenari de violència pel bloqueig a la comitiva judicial. Sànchez s'ha desentès dels incidents relacionats amb els vehicles de la Guàrdia Civil i recorda que la seguretat en cap cas era qüestió dels convocants.

13:19 - El fiscal Zaragoza està insistint en el seu interrogatori a Jordi Sànchez al Suprem en els fets del 20-S a la conselleria d'Economia en l'intent de vincular-los a un escenari de violència pel bloqueig a la comitiva judicial. Sànchez s'ha desentès dels incidents relacionats amb els vehicles de la Guàrdia Civil i recorda que la seguretat en cap cas era qüestió dels convocants.

13:18 -

13:09 -

13:07 - "Les protestes es van dissoldre en gran part per les crides que vam fer Jordi Cuixart i jo mateix". És la frase amb la qual Jordi Sànchez transmet a la Fiscalia el paper que van jugar l'ANC i Òmnium el 20 de setembre davant la seu de la conselleria d'Economia.

13:06 -

12:58 - Manifestacions en marxa arreu de Catalunya per secundar la vaga general. Els detalls de l'aturada, minut a minut.

12:47 - Jordi Sànchez acusa la Fiscalia de «criminalitzar» el 20-S pels danys als cotxes de la Guàrdia Civil; informen des del Tribunal Suprem Oriol March i Aida Morales.

12:42 -

12:42 -

12:41 -

12:40 - Jordi Sànchez detalla com la Guàrdia Civil li va comunicar el 20 de setembre que dins dels vehicles policials hi havia armes de foc llargues. "Em va generar una tensió com poques vegades l'he viscuda", ha afirmat.

12:37 - Jordi Sànchez fa notar a preguntes del fiscal que el ministeri públic està donant xifres més altes a la concentració del 20-S de les que va donar al seu moment la Guàrdia Urbana.

12:37 -

12:36 - Es reprèn la sessió al Tribunal Suprem. Jordi Sànchez atén les preguntes de la Fiscalia sobre el 20 de setembre.

EN DIRECTE
Última hora