Última hora
El territori, al minut
Els imperdibles
entrevista
Carme Cárdenas, enginyera d'Endesa
Carme Cárdenas, enginyera d'Endesa | Endesa
abusos sexuals
Cartells penjats a la façana de l'arquebisbat de Tarragona contra els casos d'abusos sexuals
Cartells penjats a la façana de l'arquebisbat de Tarragona contra els casos d'abusos sexuals | Jonathan Oca
entrevista
Joan Maria Ramon va partir abusos per part d'un capellà de Constantí quan era un nen
Joan Maria Ramon va partir abusos per part d'un capellà de Constantí quan era un nen | Jonathan Oca
agricultura
Rafel Español, responsable nacional del sector de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, durant l'entrevista.
Rafel Español, responsable nacional del sector de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, durant l'entrevista. | Jonathan Oca
entrevista
Elisabet Vilella, directora de Recerca de l'HU Institut Pere Mata
Elisabet Vilella, directora de Recerca de l'HU Institut Pere Mata | Jonathan Oca
entrevista
Francisco Álvarez, president de l'AV de la Ciutat de Tarragona des de Sant Ramon i Sant Salvador
Francisco Álvarez, president de l'AV de la Ciutat de Tarragona des de Sant Ramon i Sant Salvador | Jonathan Oca
Avui a NacióDigital
EN DIRECTE
Imatge il·lustrativa
Aida Morales / Oriol March, 20/02/2019

15:01 - El Tribunal Constitucional ha fet pública aquest dimecres una providència a través de la qual admet a tràmit el recurs d'empara que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va interposar contra l'acord de la Mesa del Parlament de 9 d'octubre de 2018, entre ERC i el PSC-Units. L'acord va rebutjar tenir en compte el seu vot delegat com a parlamentari després de la suspensió de funcions decretada per a ell i per a tots els diputats processats pel cas de l'1-O, i la Mesa va defensar en canvi aplicar la designació de vot. Des de llavors els diputats de JxCat processats van optar per no votar mentre que els d'ERC designen un substitut.

14:32 - Quatre presidents del Parlament defensen la innocència de Forcadell a Madrid: «Haguéssim fet el mateix». Roger Torrent, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert recamen l'arxiu de la causa contra la també expresidenta, acompanyats per diversos representants polítics d'ERC, Junts pel Sí, la CUP i els comuns. Informa Aida Morales des de Madrid. 

14:11 - Acaba la declaració de Josep Rull, que ha respost a les preguntes de l'advocada de l'Estat i a les de la seva defensa. La sessió es reprendrà a les 16.30h, quan previsiblement l'exconseller continuarà responent les preguntes del seu advocat. Després serà el torn de Dolors Bassa.

14:02 -

14:02 - Carlos Carrizosa veu "insòlit" que el Govern doni suport a una vaga "política i governamental". El portaveu de Cs al Parlament acusa l'executiu de Torra de convertir-se en el "màxim representant dels CDR".

13:37 - Entre els assistents a l'acte d'homenatge a Carme Forcadell es troba el president del Parlament, Roger Torrent; el conseller de Treball, Chakir El Homrani, dirigents d'ERC com Marta Vilalta, representants del PDECat com Josep Lluís Cleries, de Demòcrates com Antoni Castellà, dels comuns com Ada Colau i Jaume Asens, i de la CUP com Natàlia Sànchez o Mireia Boya. També assisteixen a l'acte famílies dels presos polítics com Diana Riba.

13:34 - Sobre la DUI, Josep Rull ha deixat clar que era una "declaració política" i que ell va votar que sí. Així acaba l'interrogatori de la fiscal, que ha durat més de tres hores, i comencen les preguntes de l'advocada de l'Estat. L'exconseller insisteix que sempre han volgut un referèndum acordat amb l'Estat. Sobre la partida destinada a processos electorals, Rull ressalta que "la disposició addicional del pressupostos sobre les despeses del referèndum era una declaració concreta d'intencions".

13:28 -

- El comentari de Joan Serra Carné
Com altres exconsellers, Rull treu transcendència jurídica a la declaració d'independència del 27 d'octubre. Recalca que només va ser una declaració política i també admet que no es van desplegar estructures d'estat. És conegut que el Govern havia calculat tots els passos fins a l'1 d'octubre i que, més enllà del referèndum, s'entrava en terreny desconegut.

13:06 - Sobre l'1-O, Rull ha explicat que sabia que hi havia gent que passava la nit en centres electorals per garantir el seu dret a vot. "Els ciutadans volien exercir un dret democràtic", ha recordat, quan la fiscal li ha parlat de "murs humans" i ha deixat clar que no es planteja la mobilització ciutadana "en termes d'oposició". Amb tot, ha volgut recordar que el fiscal general de l'Estat va dir: "No ens obligui a anar més enllà de la llei". Sobre aquesta frase, Rull ha assegurat que seria "inaudit" que això fes referència a utilitzar la violència. En aquest sentit, ha deixat clar que "convocar un referèndum no és delicte ni mereix cap retret penal". 

13:04 - També sobre el vaixell de policies espanyols, Josep Rull ha apuntat que la llei de ports i marina mercant estableix el concepte de vaixell d'Estat. "Però aquell vaixell no va utilitzar la via per entrar sota aquest concepte", ha recordat. "Se'ls va derivar al Port de Barcelona i allà van demanar atracar com a vaixell-hotel", explica Rull, fet que també se'ls va negar. No va ser fins més tard que van fer la sol·licitud formal per atracar com a vaixell d'Estat al port de la capital catalana.  

12:48 - Josep Rull s'explica sobre el vaixell de policies espanyols que no va poder atracar al port de Palamós. "Ports de la Generalitat va rebutjar l'entrada d'aquest vaixell perquè no va utilitzar els mecanismes establerts per sol·licitar l'atracament en un port, ni de la Generalitat ni de l'Estat", ha explicat l'exconseller. Ha dit també que el consignatari del buc va demanar "de manera informal" estar-se al port de Palamós durant 20 dies per reparacions. "El port de Palamós no accepta llargues estàncies ni reparacions, això es fa en altres ports". Per tant, ha explicat a la sala, es va dir al consignatari que, per operativa portuària, no es podia acceptar el vaixell. "Hauríem d'haver desactivat tota l'activitat ordinària comercial", ha reblat. 

- El comentari de Joan Serra Carné
Rull fa evident una paradoxa: està empresonat i és jutjat per convocar un referèndum, però la convocatòria de referèndums no està descrita com un delicte al Codi Penal. I recorda, per apuntalar l'argument, que ahir mateix, al Congrés dels Diputats, es va tombar una proposta del PP per tornar a castigar amb penes de presó la convocatòria de referèndums no pactats amb l'Estat.

12:37 - Sobre el 20-S, Josep Rull explica que va veure una manifestació "cívica i pacífica". "Era una manifestació per la llibertat, la democràcia i protestant per unes detencions que la ciutadania considerava arbitràries", ha dit l'exconseller. Respecte a l'actuació dels Mossos, Rull s'ha remès a les paraules de la setmana passada de Joaquim Forn. Així mateix, ha criticat que la Fiscalia parli de "tumult, massa, turba, instrument de coacció..." per parlar de la gent que es va manifestar davant d'Economia: "Per mi és dret de manifestació. Utilitzar aquests termes per denigrar els ciutadans que es concentren per protestar és mesquí i jo em quedo perplex". Sobr e "incidents aïllats" i "escraches", Rull ha deixat clar que els condemna. 

- El comentari de Joan Serra Carné
Rull dispara a la línia de flotació de la Fiscalia: critica el relat del ministeri fiscal sobre la manifestació del 20-S, que és la base de la construcció d'alçament violent. L'exconseller, que recorda que en les democràcies liberals es garanteix el dret a protestar, diu que l'episodi davant la conselleria d'Economia no és una acció tumultuosa sinó una expressió del dret de manifestació. "Són expressions normals en un estat de dret", ha afirmat un Rull perplex.
 

12:24 - RAS I CURT «Com es va pagar el referèndum?», l'àudio anàlisi d'Oriol March des del Suprem amb el més destacat de la declaració de Josep Rull. 

12:22 -

12:10 - Manuel Marchena ha ordenat un recés de 30 minuts. La sessió es reprendrà a les 12.30h perquè Josep Rull acabi de respondre les preguntes de la Fiscalia i comenci l'interrogatori de l'Advocacia de l'Estat. Previsiblement, després de dinar respondrà les preguntes del seu advocat, Jordi Pina. Avui també ha de declarar Dolors Bassa. 

11:48 - Sobre el material del referèndum, Rull assegura que el seu departament no va encarregar cap cartell, cap díptic ni cap material relacionat amb el referèndum. "L'1-O hi havia paperetes, però no sé qui les va encarregar ni on es van imprimir", apunta l'exconseller. I sobre les urnes, explica que tenia "la plena convicció" que apareixerien. "Era confiança, però no sabia ni on s'havien fet ni on estaven", apunta. "Tenia confiança en el meu país, en la nostra gent, perquè finalment es pogués materialitzar l'1-O. I així va ser", rebla.

11:35 - Josep Rull reivindica el paper dels alcaldes en el referèndum de l'1-O i explica que molts eurodiputats l'han anat a veure a la presó: "Estan molt preocupats pel que passa a Catalunya". Sobre les despeses dels eurodiputats i observadors internacionals, l'exconseller assegura que no sap qui les va pagar. En aquest sentit, assegura que aquella gent que va venir a Catalunya l'1-O "va quedar escandalitzada per la violència de la policia". Preguntat per "escraches" o pressions a policies i periodistes, Rull insisteix que denuncia "qualsevol acció violenta, vingui de qui vingui" i reivindica el seu compromís "insubornable" amb la política i el pacifisme.

11:33 - La fiscal aprofundeix en les despeses provocades pel referèndum. Rull insisteix que "ni un euro públic" es va destinar a l'1-O i recorda que els consellers firmaven qualsevol despesa pública que afectava la seva conselleria. "Els consellers teníem la responsabilitat última si trobessin despeses relacionades amb el referèndum, però no en trobaran perquè no s'hi va destinar ni un euro públic", insisteix l'exconseller. Marchena demana a la fiscal que deixi d'insistir en aquest punt, perquè entén que Rull ja ha respost.

11:27 - LA CAVERNA, A JUDICI Marchena? Genial! Els fiscals? «Ya tal...»; l'article de Joan Canela sobre la cobertura dels mitjans de la caverna de la quarta sessió del judici. 

11:10 - Josep Rull assegura que no es va gastar ni un euro públic en el referèndum ni fons públics per a cap iniciativa impugnada pel TC. Sobre Unipost, l'exconseller diu que no trobarà cap factura amb cap pagament destinat a aquesta empresa. "Un conseller no pot decidir gastar diners així com així, les finances de la Generalitat estaven controlades per l'Estat. Amb tots aquests controls és impossible desviar un sol euro", recorda Rull, que també ha dit que no coneix el document "EnfoCATs".

- El comentari de Joan Serra Carné
Rull deixa clar que "no es va utilitzar ni un euro públic" per organitzar el referèndum de l'1 d'octubre. I adverteix la Fiscalia que "no trobarà cap factura de despeses vinculades a Unipost", proveïdor de processos electorals. Els acusats continuen rebatent el delicte de malversació en cadascun dels interrogatoris. El de malversació és un delicte de complexa demostració. Cal sostenir l'activitat delictiva amb documentació.

11:00 - La fiscal Consuelo Madrigal insisteix en els plens del 6 i 7 de setembre, quan es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat. Ressalta que es van aprovar de matinada i sense la signatura del secretari general del Parlament. Madrigal pregunta si la celeritat a l'hora d'aprovar aquelles lleis era per evitar la suspensió del TC.  Josep Rull respon que no es va fer pensant en això i recorda que van complir amb el mandat democràtic de la ciutadania i, durant aquells plens, "tots els instruments que es van utilitzar van garantir la pluralitat política i democràtica del Parlament". 

- El comentari de Joan Serra Carné
La Fiscalia pretén transmetre que l'aprovació de les lleis de desconnexió, en el plens del 6 i 7 de setembre, es va fer de forma precipitada per esquivar el TC. Rull, que defensa que es va respectar la pluralitat política al Parlament, argumenta la majoria sobiranista es va limitar a "complir amb el mandat democràtic de la ciutadania". Aquelles jornades maratonianes al Parlament són una de les principals pedres a la sabata de l'independentisme, perquè tenen arestes. No tots els membres del Govern estaven còmodes amb el camí triat aquells dies.

10:52 - Ada Colau també ha denunciat que per la seva condició de testimoni - té prevista la declaració dijous de la setmana que ve- no sé li permeti ser present a la sala on es jutja els líders independentistes, quan el judici està sent retransmès per streaming.

10:52 - L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, denuncia a les portes del Suprem la "judicialització de la política" i recorda que "això no és qüestió d'independència sinó de democràcia". Colau, acompanyada d'eurodiputades del grup dels Verds i Esquerra Unitària Europea, ha assegurat també que des d'Europa es veu el judici com un "absolut fracàs de la política", i ha demanat que precisament això es resolgui amb negociació.

10:43 - Josep Rull critica el Tribunal Constitucional, que assegura que "té un dèficit important d'autoritat moral" i que s'ha deixat "instrumentalitzar" per l'Estat. L'exconseller admet que va ser advertit pel TC, però recorda que mentrestant la Generalitat va pressionar escrits qüestionant algunes resolucions. Amb tot, carrega contra l'alt tribunal perquè "minimitza" l'autonomia Catalunya: "El nostre dilema era: imperi de la llei, principi democràtic", explica. "Si el principi democràtic és constantment ignorat, la legitimitat queda afectada. Sempre vam buscar l'equilibri entre l'imperi de la llei i el principi democràtic", afegeix l'exconseller.

10:36 - Preguntat pels pressupostos i la partida destinada a processos electorals, Rull explica que tots els pressupostos tenen una partida destinada a aquest àmbit per possibles contingències que puguin succeir. Recorda, a més, que quan es va votar la llei de pressupostos encara era possible un referèndum acordat amb l'Estat i Rull situa aquesta partida destinada a processos electorals en la possibilitat d'arribar un acord amb el govern espanyol per celebrar un referèndum. "Tenir una partida reservada a processos electorals és una qüestió de diligència política", apunta l'exconseller. 

10:34 - Josep Rull reivindica el programa electoral amb què es va presentar JxSí a les eleccions. Un programa que, recorda l'exconseller, "no va ser impugnat". En aquest sentit, recorda que el Govern estava vinculat per un mandat popular i per un mandat del Parlament: "És bona costum que els Govern compleixin el que vota la gent", apunta Rull a preguntes de la fiscal. Així mateix, reivindica la tasca d'acció exterior de la Generalitat, una acció exterior que el programa electoral ja deia que s'incrementaria. "L'actuació exterior de la Generalitat genera molta activitat econòmica en exportacions i inversió estrangera", destaca. 

- El comentari de Joan Serra Carné
Raül Romeva i Jordi Turull van reclamar ahir al Suprem que tornés la carpeta catalana a la política. El judici és la constatació del fracàs de la política. Josep Rull insisteix avui que, dins la Constitució, hi ha marge per promoure un referèndum i "canalitzar" la demanda sobiranista. Fa falta, però, voluntat política. Fins ara, no n'hi ha hagut. I no s'endevina un canvi d'actitud, tampoc, després del 28-A.

- El comentari de Joan Serra Carné
Josep Rull fixa perfil des de l'inici de la seva declaració al Suprem. Com Joaquim Forn i Jordi Turull, avisa que atendrà les preguntes de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, però no de l'acció popular, a càrrec de Vox. Rull sosté que obviar l'extrema dreta és la millor manera de mostrar respecte a les persones que a Catalunya pateixen la xenofòbia, el racisme o la transfòbia. Amb Vox, cap relació. Casado i Rivera en podrien prendre nota.

10:20 - Josep Rull insisteix que des de Catalunya es van intentar tots els mecanismes a l'abast per celebrar un referèndum acordat. "Vam provar tots els mecanismes que teníem a l'abast per celebrar un referèndum. Si es neguen totes aquests opcions, quin mecanisme més clar que un mandat popular a través d'unes eleccions?", pregunta l'exconseller a la fiscal Consuelo Madrigal. Rull apunta, també, que sembla que les acusacions no s'hagin llegit el full de ruta: "Hi ha molts errors que no corresponen a la realitat". I en aquest sentit, corregeix el Ministeri Fiscal: "Al full de ruta no hi ha cap crida a la mobilització". 

10:17 - Josep Rull comença la seva intervenció fent una aferrissada defensa de la llengua catalana. "Parlar la llengua materna és un dret fonamental", diu al president del tribunal, i lamenta que, encara avui, el català "és vist com una amenaça i no com una riquesa". Manuel Marchena li respon que el Suprem no veu el català com una amenaça. A preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal, Rull explica que va participar en l'elaboració del full de ruta cap a la independència, que va ser la base del programa electoral amb què es va presentar JxSí a les eleccions. 

10:02 - Rull respon a la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat en la tercera jornada d'interrogatoris. A l'exconseller de Territori, acusat per rebel·lió amb malversació i per a qui la Fiscalia demana 16 anys de presó, se li atribueix haver prohibit que un vaixell de la policia atraqués a Palamós.

09:41 -  Ferran Bel, secretari d’organització del PDECat i diputat a Madrid, ressalta la “dignitat” dels consellers. Gemma Geis, portaveu adjunta de JxCat al Parlament, remarca que el programa electoral independentista no estava impugnat i que els delictes de rebel·lió i sedició “no existeixen” en relació als encausats.

09:29 - El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, denuncia el relat “fictici” que defensa l’Estat per “criminalitzar” l’independentisme. “Han posat en escac la democràcia”, assenyala. Ho explica Oriol March des del Suprem. 

09:20 - EL DESPERTADOR La violència que no apareix; ho explica Ferran Casas, amb aporta totes les claus del dia.

09:19 - ENTREVISTA Blanca Bragulat: «No entenc com, després d'anys de demanar diàleg, hem arribat fins aquí». La dona de Jordi Turull, exconseller de la Presidència, assegura en una entrevista a NacióDigital que, a mida que parlin els encausats, més difícil serà justificar el "relat de violència" impulsat per la Fiscalia. Per Aida Morales i Oriol March.

09:17 - CRÒNICA L'Advocacia de l'Estat, el «cotxe escombra» de la Fiscalia. Rosa María Seoane, menys incisiva que el ministeri públic en els interrogatoris, encara no ha aclarit per què l'organisme estatal acusa la plana major del Govern d'un delicte de sedició. Per Aida Morales i Oriol March des del Suprem. 

09:12 - El conseller Chakir El Homrani recorda que Dolors Bassa declara justament el Dia Mundial de la Justícia Social, en un judici que "és una farsa" i davant d'una acusació que manté un relat que "no s'aguanta per enlloc". El conseller també denuncia que les acusacions són "l'antítesi de la justícia social". "Ens trobem aquí per acompanyar una persona que no ha comès cap delicte", ha sentenciat. D'altra banda, la germana i el fill de Dolors Bassa asseguren que l'exconsellera de Treball està "forta" i té "moltes ganes d'explicar-se". També diuen que si el judici "fos just", la sentència seria absolutòria. Informa Aida Morales des del Suprem. 

09:03 - Bon dia! Reprenem el minut a minut amb tota la informació sobre la cinquena sessió del judici de l'1-O. Avui declaren Josep Rull, Dolors Bassa i, si hi ha temps, Meritxell Borràs. Els fiscals seran Consuelo Madrigal i Fidel Cadena, que ja va ser l'encarregat de preguntar a Joaquim Forn. 

09:03 - Turull i Romeva insten el Suprem a retornar el procés al camp de la política. L'exconseller de la Presidència aposta per "persistir" en el diàleg i emmarca la declaració d'independència en el "pacifisme" mentre l'extitular d'Exteriors situa l'autodeterminació en el marc constitucional. Ho expliquen Aida Morales i Oriol March des de Madrid. 

19:13 - VÍDEO Les 10 frases indispensables de la intervenció de Romeva al Suprem. El dret a decidir, la violència de l'1-O, el futur de la causa... l'exconseller d'Exteriors es presenta com un "pres polític" i només contesta les preguntes del seu advocat.

18:53 - Jordi Pina, després de la declaració de Jordi Turull, assegura que avui s'ha constatat que les acusacions no tenen "cap element" per imputar el delicte de malversació. Ha denunciat també que la causa de l'1-O l'ha construïda "un senyor que és tinent coronel de la Guàrdia Civil" que ha fet "un relat completament esbiaixat" sobre tot el que va passar. Sobre les preguntes de l'acusació, ha afirmat sentir-se "sorprès" perquè en un judici del segle XXI es pregunti a un acusat "si és soci d'una entitat cultural o no". 

18:39 - Andreu Van den Eynde, després de la declaració de Raül Romeva al Suprem, ha explicat que les paraules d'avui de l'exconseller d'Exteriors són "molt importants" perquè recorden que la discussió és sobre el dret a l'autodeterminació. L'advocat de Romeva i Junqueras ha destacat que la declaració l'exlíder de JxSí és una invitació a tornar a la normalitat i retornar una carpeta política a l'esfera política. 

18:13 - El comentari d'Oriol March
Final de la quarta jornada del judici i del segon dia d'interrogatoris dels acusats al Tribunal Suprem. Dues vies defensa, com dijous: una d'estrictament política -Raül Romeva- i una que ha combinat la part tècnica amb la política -Jordi Turull. Demà serà el torn de Josep Rull i, com a mínim, de Dolors Bassa.

Última hora
Els imperdibles
Entrevista
Blanca Bragulat, dona de Jordi Turull, en una imatge d'arxiu
Blanca Bragulat, dona de Jordi Turull, en una imatge d'arxiu | ACN
entrevista
Xavier Trias, en un moment de l'entrevista
Xavier Trias, en un moment de l'entrevista | Adrià Costa
espanya
Foto tradicional del govern de Pedro Sánchez a la Moncloa.
Foto tradicional del govern de Pedro Sánchez a la Moncloa.
Dades
Pedro Sánchez, en el consell de ministres d'aquest divendres per convocar eleccions anticipades
Pedro Sánchez, en el consell de ministres d'aquest divendres per convocar eleccions anticipades | ACN
Anàlisi
Els dirigents independentistes, al banc dels acusats
Els dirigents independentistes, al banc dels acusats | Pool EFE
Eleccions espanyoles
Reunió de coordinació de JxCat i el PDECat al Parlament
Reunió de coordinació de JxCat i el PDECat al Parlament | Junts per Catalunya
Signatures
UN SENYOR DE BARCELONA
Mario Gas i Marcos Ordóñez, a la presentació del llibre ''Una cierta edad''
Mario Gas i Marcos Ordóñez, a la presentació del llibre ''Una cierta edad'' | Toni Vall
Filiprim: anàlisi
Alfonso Guerra, a ''Salvados''
Alfonso Guerra, a ''Salvados'' | ND
ALTRES BARCELONES
Les tres xemeneies, al Poble Sec de Barcelona
Les tres xemeneies, al Poble Sec de Barcelona | DC
SEXE, POSTUREIG I REGGAETON
Senyors grans o 'darkys' intenten tenir un afer amb noies joves
Senyors grans o 'darkys' intenten tenir un afer amb noies joves | Freepick
Notes d'escena: crítica teatral
Una escena de l'espectacle Lapònia.
Una escena de l'espectacle Lapònia. | Alejo Levis
Teresa Ferré, 08/02/2019
La POCMODERNA SURT DE MARE
Una dona embarassada
Una dona embarassada | Pixabay
Elisenda Soriguera, 17/02/2019