fil directe

Partida incerta al cor de l'Estat

«Una part de l'exèrcit i la majoria del poder judicial són contraris a un indult, que rebutja en bloc la dreta política i mediàtica, i Sánchez haurà de decidir»

per Pep Martí i Vallverdú , 23 de desembre de 2020 a les 21:50 |
Es juga un pols intens en totes els àmbits del Minotaure espanyol. Es fa difícil destriar el que hi ha de real del que són només aparences de cara a la galeria per aconseguir l'aplaudiment dels propis. Quan es tracta de la política espanyola, sempre s'ha de descomptar el molt que hi ha de xerrameca supèrflua i impostura. Però hi ha en l'horitzó una via insinuada a resoldre el tema dels presos polítics i els sectors més recalcitrants de l'Estat s'estan movent per impedir-ho.

Ja fa setmanes que diversos nuclis de les forces armades han expressat els seus sentiments envers el govern espanyol i el sobiranisme. Dècades després de la fi de la dictadura, la pervivència d'ideologies no gaire constitucionals és un fet a l'exèrcit. Grups de Whatsapp que clamen per "afusellar 26 milions de fills de puta" poden ser reduïts a l'anècdota i al fet que sorgeixen d'oficials retirats. 


Però el cert és que els missatges han trobat escalf entre militars en actiu. El darrer posicionament ha vingut d'un grup d'oficials i suboficials de la IX promoció d'artilleria, que asseguren que els "afuselladors" recullen els sentiments de molts. És possible que aquestes veus no expressin l'opinió de la majoria de les forces armades. Recentment, un expert en l'èxèrcit espanyol, Juan Carlos Losada, relativitzava en una entrevista a aquest diari la representativitat de les opinions ultres expressades. Però no és menys cert que en pocs països europeus es produeixen aquests manifestos.

Mentre un sector dels uniformats apunta a amenaces, el poder judicial no descansa i es remou intens. La Fiscalia del Suprem ja ha enviat a l'alt tribunal l'informe preceptiu sobre l'indult, on deixa clara la seva oposició rotunda al perdó als presos polítics. El Suprem haurà de dir ara la seva, tot i que serà l'executiu de Pedro Sánchez el que tindrà aquí la darrera paraula.       


El criteri de la Fiscalia, encara que es vulgui embolcallar de posició tècnica i jurídica, no pot amagar un component polític clar. De quina manera, si no és així, es pot assegurar que un indult està mancat d'"utilitat pública" o d'"equitat"? A poques hores del discurs nadalenc de Felip VI, els poders de l'Estat disputen una partida incerta. Una part de l'exèrcit, si més no, i la majoria del poder judicial ja s'han posicionat i són contraris a un indult, que rebutja en bloc la dreta política i mediàtica. Sánchez haurà de decidir. I decidir sempre és el moment més arriscat per un tacticista.   

 

Pep Martí i Vallverdú
Periodista i llicenciat en Història Contemporània (UAB). Redactor de Política a NacióDigital. Sóc autor de dues biografies: una d’Antonio Maura (Ediciones B) i una de Josep Tarradellas (Fundació Irla). M’agrada implicar-me en el nostre teixit associatiu. Sóc membre de les juntes directives d’Amics de la Unesco de Barcelona i de l’Ateneu Barcelonès. Ubicat en l’esquerra però crec que molt poc progre. A Twitter: @PepMartiVall.
06/04/2021

La confrontació que vol l'Estat

30/03/2021

El PSC i el retorn del sucursalisme

24/03/2021

Aznar-Rajoy, marca Espanya

12/03/2021

La via pròpia de Laura Borràs

09/03/2021

El «diàleg» de l'Estat

02/03/2021

Barça, menys que uns dirigents

23/02/2021

23-F, el triomf pòstum d'Armada?

17/02/2021

La justícia bòrnia

09/02/2021

Càlculs electorals a la Moncloa

02/02/2021

Model Madrid, populisme de dretes

Participació