opinió

Actua Cultura

«La cultura és la millor medicina per a l'esperit. Tota política pública adreçada a fomentar-la hauria de ser benvinguda»

per Montserrat Nebrera , 11 de març de 2020 a les 23:41 |
S'ha presentat aquests dies una plataforma per a la reivindicació de tota mena de manifestacions culturals, reclamant de les administracions públiques diners i implicació. No sóc de les que pensen que la cultura s'hagi de subvencionar, però si crec que sense la implicació pública la cultura no pot en el moment present sobreviure, tenint en compte la tendència el mínim esforç que propicien totes les ofertes culturals "gratuïtes", majoritàriament de masses, i que permeten gaudir-ne des de casa.

Cal incentivar una actitud activa de recerca de la cultura més enllà dels formats comercials i fins i tot fer-ne d'aquest un motiu i fonament per a la resta. La cultura és la millor medicina per a l'esperit. Tota política pública adreçada a fomentar-la hauria de ser benvinguda. És un preventiu contra les malalties físiques i mentals sí, com succeeix amb l'esport, són preses amb mesura. Però també serveix per conrear la consciència política, l'ànim de formar-se i el veritable aprofundiment en el coneixement, perquè són genuïnes manifestacions de la naturalesa humana i de la seva potència creadora.


A més pensada també des del punt de vista social, aconseguirem així que la gent que s'hi dedica no entengui les professions relacionades amb la cultura (des de l'editora de llibres el maquillador, del ballarí a la cantant, del lutier al fabricant de titelles), com tasques menors o prescindibles, a realitzar després d'haver acabat una "carrera amb futur". I potser evitarem així que els nostres més preuats artistes s'hagin de dedicar a altres feines perquè no hi ha oferta suficient en un món precari ni tan sols per als millors.

Començarà tot a canviar quant a la gent que vol cantar, ballar, escriure, actuar o pintar no se li digui des de jove: "sí, però a més d'això, què penses estudiar per guanyar-te la vida?" I potser per fer-ho caldrà recordar que darrere de qualsevol protagonista cultural hi ha tot un seguit d'indústries que també necessiten professionals i que per tant signifiquen llocs de treball. S'ha de dir que aquest respecte d'alguns ajuntaments com el de Madrid han decidit tirar pel dret en alguns àmbits; el projecte Madrid Musical que va potenciar Manuela Carmena n'és un exemple. Potser caldria imitar-lo i fins i tot, si fos possible, superar-lo. Mentrestant, el meu humil suport a Actua Cultura.

 

Montserrat Nebrera
Advocada, jutge, diputada i sempre "profe" a la universitat (des de fa 13 anys a la UIC), va fer tres carreres per una barreja de curiositat i avorriment. Candidata a mestre de res, aprenent de tot (menys de bruixa!), ha fundat Alternativa de Govern. Creu en la unió però sols des de la llibertat.
01/07/2020

Nacionalisme a Perpinyà

17/06/2020

Guardians de les llibertats?

03/06/2020

Trump: l'última croada

20/05/2020

En estat de pròrroga

06/05/2020

Un exercici de mútua confiança

22/04/2020

Universitats individuals

08/04/2020

Em pregunto

25/03/2020

​La categoria de la vergonya

11/03/2020

Actua Cultura

26/02/2020

Una esquerra naïf

Participació