OPINIÓ

«Sí a un projecte en comú amb l’Escola Pia» Col·lectiu de mares i pares de l’Associació Cultural de Sitges

L'entitat és propietària de les actuals instal·lacions del centre educatiu

per Un col·lectiu de mares i pares de l’Associació Cultural de Sitges, 27 de setembre de 2018 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Què s’està plantejant actualment, per l’Assemblea de l’Associació Cultural del dia 29 de Setembre? 
-Dissoldre ACS o transformar-la en benefici d’una Fundació d’àmbit internacional, tot i haver-se votat que NO a l’Assemblea del passat mes de Juny. 

-Es presenta la Fundació com un pas previ a tenir una escola millor, però aquest pas exclourà totalment a les famílies de qualsevol decisió sobre la modernització de les instal·lacions. 
-Es proposa que la pròpia junta sortint pugui escollir els patrons de la nova Fundació per un període de 6 anys, sense que les famílies tinguin cap tipus de control sobre les seves decisions, i els patrons cap obligació envers les mares i els pares. 

-Es demana crear una Fundació com a condició per aconseguir una escola nova. Però ni la Junta d’ACS coneix quin tipus d’escola podrem tenir, ni si es reformarà o es traslladarà, ni quan costarà, ni quan serà possible fer- la. Però el que sí que succeirà és que a l’endemà mateix de votar “SÍ a la Fundació”, els edificis passaran a estar controlats únicament pels patrons, juntament amb els més de 240.000 € dels comptes d’ACS. 

Recordem: Què és ACS? 


Associació Cultural de Sitges: 85 anys d’història. 

-L’Associació Cultural de Sitges (ACS). Es crea l’any 1933 amb la finalitat que pugui haver-hi una escola catòlica a Sitges. 
-ORIGEN del seu patrimoni: Importants donacions inicials sitgetanes. Ha crescut gràcies a l’esforç econòmic de moltes famílies sitgetanes, que amb les seves quotes i derrames han pagat les hipoteques que han finançat els edificis actuals. 
-Immobles propietat d’ACS: Edifici Principal (carrer Hort Gran) i pati. Edifici carrer Sant Isidre 17-19. Local carrer Sant Isidre 18. Lliures de càrregues des de fa pocs anys. ACS ja no paga hipoteques, té superàvit. 
-CESSIÓ D’ÚS GRATUÏT. L’Escola Pia fa més de 80 anys que gestiona l’escola gràcies a aquesta cessió que no li suposa cap tipus de cost ni lloguer. A canvi, l’Escola Pia té l’obligació de mantenir les seves instal·lacions per l’adequat funcionament de l’escola, així com d’efectuar les obres menors necessàries i condicionar-les pel màxim benestar de l’alumnat i professorat. Únicament va a compte d’ACS pagar les obres majors estructurals i l’IBI (entretant no sigui declarada d’interès públic). 

Qui som nosaltres? 

Un col·lectiu de mares i pares de l’Associació Cultural de Sitges (ACS), format per sitgetans amb sensibilitat històrica i sentiment de responsabilitat sobre el llegat patrimonial d’ACS. Volem conscienciar de què les mares i pares actuals tenim el deure d’administrar-lo amb la màxima responsabilitat. Defensem que NO CAL dissoldre l’Associació per modernitzar les instal·lacions i per dur a terme el projecte educatiu de l’Escola Pia. Demanem transparència, informació i poder decidir. 

Quina és la nostra proposta? 

1.NO transformar ACS en una Fundació internacional. NO fer desaparèixer ACS perquè, senzillament, no és necessari per dur a terme una millora de l’escola. 
2.Valorar les dues opcions que tenim (projectes, costos, temps d’execució, etc..) abans de ser votades democràticament (urnes) i amb tota la informació a la mà: 
 -REFORMAR EDIFICIS actuals.
-NOU EDIFICI. A partir de les opcions de permuta dels edificis actuals, amb una parcel·la de sol públic que l’Ajuntament, a nivell polític, acordi cedir. 
3.Respectar la voluntat de la majoria de les famílies degudament informades. Segons l’opció elegida, estudiar com finançar-la. Valorar aquí el punt d’ intervenció econòmica de l’Escola Pia. 
4.Es pot arribar a plantejar la creació d’una Fundació d’ACS amb l’Escola Pia fruit d’un acord econòmic, però sempre d’àmbit sitgetà i amb ACS ostentant la representació directa de les mares i pares de l’escola a través dels patrons designats (entre altres punts). D’aquesta manera sempre quedarà el camí obert al retorn del llegat a l’Associació en el cas que no s’aconsegueixi l’objectiu conjunt amb l’Escola Pia, a diferència del que s’està proposant ara. 
5.Fer realitat el projecte educatiu de l’Escola Pia en unes instal·lacions millors, i fer-ho el més aviat possible. 
Vota NO a la FUNDACIÓ el dia 29 de Setembre, per preservar el futur de l’escola a Sitges.

 

Participació