POLÍTICA LOCAL

Giuseppe Funaro, impulsor d'United Sitges: «L'Ajuntament hauria de tenir una oficina específica per estrangers»

L'empresari italià és l'impulsor d'United Sitges, una agrupació d'electors que pretén "representar els interessos de la població estrangera" en les pròximes eleccions

per Aleix Ramirez , 10 de setembre de 2018 a les 11:30 |
Giuseppe Funaro, impulsor de l'agrupació d'electors United Sitges | Aleix Ramírez
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
“Volem formar part de la vida política del municipi”, amb aquesta frase expressa Giuseppe Funaro l’objectiu pel qual es forma United Sitges. Una agrupació d’electors que vol participar en les pròximes eleccions municipals “per tal que la població estrangera tingui el pes que mereix”, expressa l’impulsor del nou moviment en una entrevista a Nació Digital.

-Com s’origina United Sitges? 

-És un projecte que neix fa temps, fruit d’haver viscut molts anys a Anglaterra, Portugal, Àustria i ara a Sitges. Sense ànim d’ofendre, molts estrangers que vénen a viure aquí no s’acaben d’integrar del tot mai. Primer coneixen Sitges per vacances i després, sigui per la jubilació o bé per feina s’acaben establint. 

Al cap d’uns anys, aquestes persones intenten entrar a la comunitat local, però es troben que tant a Sitges com també Barcelona hi ha diferents maneres de veure la vida i al final acaben fent vida només amb la gent dels seus països. No és exclusió, a vegades simplement és por de parlar amb l’idioma local.


-Heu realitzat algun estudi per arribar a aquesta conclusió? 

-Aquests arguments els tenim a partir de la conversa personal amb gran part dels estrangers a Sitges i també ara ens estem mobilitzant molt per les xarxes socials. Segons dades estadístiques oficials, un 20,5% de la població resident al nostre municipi és estrangera. 


-Què demanen els estrangers? 

-Bàsicament serveis i una millor atenció. Jo crec que pel nombre d’estrangers residents a Sitges, l’Ajuntament hauria de tenir una oficina específica per atendre les seves necessitats. Un lloc on tots els treballadors i treballadores parlessin en anglès, cosa que no passa ara a l’OAC i la gent pogués preguntar des d’on inscriure els seus fills a l’escola o bé exercir un dret fonamental com és el vot a les eleccions municipals.

En aquest sentit cal dir que el 90% d’estrangers residents a Sitges no saben com s’ha de fer el tràmit per participar en els comicis. Tenim coneixement de casos que han anat a l’OAC a fer el registre i han estat més d’una hora esperant. Jo personalment he transmès, fa poques setmanes, la meva queixa a l’alcalde Miquel Forns.

-Aleshores Sitges necessita....

-S’ha de pensar Sitges com un negoci. Ara mateix hi ha una manca de professionalització pel que fa a la promoció internacional de la marca del poble. Ens hem d’activar, al nostre municipi tenim molta gent amb experiència a l’empresa privada que podrien donar un cop de mà amb molt de gust. 

Per exemple, Sitges ha de canviar la seva política comercial i en les zones més cèntriques impulsar restauració i negocis de qualitat. Fet que no només ha de ser amb paraules, sinó amb lleis i controls periòdics. 

Hi ha molt de marge de millora pel que fa al turisme de negocis, ens hem de convertir en una alternativa de qualitat a Barcelona i per això cal anar a tots els mercats del món amb un projecte sòlid. 

-Quina opinió li mereix el Top Manta?

-És un problema mundial que només des de Sitges és impossible de solucionar i és preocupant que al voltant d’aquest tema s’estigui generant una onada de populisme. Ens hem d’oblidar de colors polítics per evitar alarma social. Sincerament no sé com solucionar-ho.

-Com s’organitza United Sitges? 

-Som una agrupació d’electors i volem exportar aquest model a Sant Pere de Ribes, Castelldefels i altres pobles amb característiques similars a les de Sitges. De cara a les eleccions no descartem res, és a dir, presentar-nos en solitari o bé acordar una col·laboració amb un altre projecte polític. Tampoc no descartem que en cas de no obtenir cap representació, ens acabem transformant en un lobby

-Giuseppe Funaro serà el cap de llista?

-No, jo sóc el promotor. Haig de dir que el cap de llista no ha de ser un estranger, potser serà alguna persona del poble que tingui connexió amb la població estrangera. Vull deixar clar que United Sitges vol ser un punt i enfortir encara més la idea de Sitges com una vila cosmopolita. 

 

Participació