MÓN LOCAL

El filòleg Ramon Marrugat parlarà del lèxic del Penedès a l’Espai Cultural Pere Stämpfli

Aquest dissabte 8 de setembre a les 19 h, dins de la programació de l'Any Pompeu Fabra

per Redacció , 5 de setembre de 2018 a les 13:00 |
Imatge general d'una vinya del Penedès | Angela Llop - Flickr
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La programació de l’Any Pompeu Fabra a Sitges es reprèn aquest mes de setembre, amb una conferència centrada en el parlar del Penedès. El filòleg vilafranquí i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Marrugat, explicarà els trets lèxics específics del Penedès a partir d'una mirada al vocabulari en una xerrada programada per a aquest dissabte, 8 de setembre, a les set de la tarda a l’Espai Cultural Pere Stämpfli. La intervenció estarà encaminada a assenyalar tant els trets lèxics com l’àmbit territorial, alhora que a fer avinent la incidència de la creativitat en la llengua general; a més, farà especial atenció a les característiques sitgetanes en exemples concrets com el ‘quarto de reixa, gatamoixa i monflons’.
 

Des de fa anys, Marrugat es dedica a l’estudi específic de les particularitats del parlar del penedesenc. Un dialecte propi, molt ric i format per entre 3.000 i 4.000 paraules, que té una gran unitat però també variants locals. Compta amb expressions pròpies poc conegudes a la resta de Catalunya. El parlar del Penedès ha donat una gran projecció sobretot a través de la vitivinicultura, el món de la pesca i l’oci relacionat especialment amb la Festa Major. Ramon Marrugat afirma que “té tot el respecte a la llengua estàndard perquè és la llengua comuna i afirma que l’estudi del parlar del Penedès és un homenatge al català. La llengua és un factor de cohesió extraordinari”.
 
La xerrada s’emmarca dins l’Any Fabra a Sitges, que commemora el 150è aniversari del naixement del lingüista. La regidoria de Cultura, Tradicions i Festes juntament amb L’Eco de Sitges,  el Grup d’Estudis Sitgetans i amb la col·laboració del Casino Prado i la Societat Recreativa El Retiro han organitzat un cicle d’activitats per divulgar la figura i l’obra de Pompeu Fabra en un any en el qual també es commemoren els cent anys de la publicació de la gramàtica catalana normativa.

 

Participació