Aquesta informació es va publicar originalment el 31 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Si una cosa ha marcat l’actualitat en els darrers mesos a Sitges, aquesta és la neteja. Nació Digital conversa amb Carme Almirall, regidora de Via Pública. Almirall exposa, entre altres, l’origen del problema i com el futur contracte “donarà resposta a les necessitats actuals del municipi”.
- Què ha passat amb la neteja a Sitges?
- No hem pogut oferir el servei que Sitges necessita. S’han ajuntat una sèrie de factors. Un primer seria els problemes amb la maquinària i després s’han registrat moltes incidències amb la recollida de cartró i envasos. Quan un vehicle no funciona deixa de recollir brossa i ens genera un problema.
Per un altre banda la recollida domèstica augmenta, sobretot a l’estiu amb els pisos turístics i també estem intentant separar el que és la recollida comercial de la domèstica.
-
Aquests factors que ha esmentat la regidora són els causants de les nombroses queixes de la ciutadania, durant les darreres setmanes, envers l’estat de la neteja?
- En gran part sí, a més també cal afegir que des del 2006 tenim un contracte que ofereix unes determinades prestacions. Encara que apliquem reforços, sigui 400.000 o 700.000 euros com s’ha comentat en alguns àmbits, el problema és que hi ha una limitació en l’actual prestació de serveis.
- Aleshores, si no és qüestió de diners com es pot explicar la limitació en la prestació de serveis?
- Com ja he dit, ens topem que l’empresa té un determinat contracte i malgrat estem treballant per minimitzar al màxim les mancances, la limitació és present.
- Al ple del mes de gener, Carme Almirall va afirmar que s’estava preparant la licitació del nou contracte de neteja. En quin punt es troba el procediment?
- Hem tingut problemes interns i externs. Al departament de Residus, àmbit que gestiona tota la tramitació del procediment, hi hagut baixes de personal tècnic i això ens ha endarrerit molt. Pel que fa més enllà de l’Ajuntament, al mes de març va entrar en vigor la nova llei de contractes i ens va obligar a refer moltes coses.
Estem parlant d’un contracte molt elevat, vora els set milions d’euros, per tant ha de seguir la normativa europea. Ara mateix estem tancant els darrers detalls administratius i esperem portar la licitació al proper ple del mes de setembre.
- Per tant, la nova empresa quan entrarà a gestionar el servei?
- En un procés de licitació fer previsions és complicat, tot i que aquí entra l’optimisme de la regidora i esperem que entre desembre i gener del 2019 ja estigui licitat. El meu desig i el de totes les persones implicades en aquest procés és que l’estiu vinent, l’Ajuntament sigui capaç d’atendre totes les necessitats que actualment té Sitges en matèria de neteja.
L’objectiu és que gairebé a tots els barris de Sitges hi hagin contenidors de tota la fracció de neteja: paper, vidre, cartró, orgànica i rebuig.
- CESPA, l’empresa que gestiona actualment la recollida de la neteja a Sitges, ha fet malament alguna cosa?
- CESPA té una plantilla superior a les cinquanta persones i com a tots els llocs, segur que sempre hi ha el cas d’alguns treballadors que potser no realitzen correctament la seva tasca. Malauradament aquests casos acostumen a tenir més notorietat.
El nou contracte donarà resposta a les demandes dels treballadors: millor maquinària i més recursos per poder fer la seva feina amb les màximes garanties. També els hi volem fer entendre que formen part de la imatge de Sitges.
- Malgrat encara no s’ha fet la licitació, ens pot avançar alguna de les novetats del nou contracte?
- No puc desvetllar-te masses coses, però està previst més neteja al voltant dels contenidors, més personal per escombrar i més màquines d’aiguabatre, perquè els carrers estan molt bruts. El període de temporada alta començarà abans, al maig en comptes del juliol i finalitzarà després del Festival de Cinema de Sitges.
- En els darrers dos anys, l’Ajuntament ha impulsat dues accions de sensibilització envers la neteja, com són la campanya Sóc Mòbil i l’aplicació Línia Verda. Quina ha resposta ha tingut per part de la ciutadania?
- A nivell de recollida domèstica ha funcionat molt bé, s’ha notat una millora destacada. Clar tornem a la problemàtica del pis turístic, alguns usuaris deixen la brossa al carrer fora d’hora i per desconeixement, com també observem comportaments inadequats per part d’alguns comerços.
- Per tancar el capítol de la neteja, quines paraules li diries a la gent que ha mostrat la seva indignació per l’estat del poble, especialment les darreres setmanes a través de les xarxes socials?
- Posarem els mitjans necessaris perquè el poble estigui en les condicions que tots volem. Tindrem nova maquinària, nous contenidors i el que demanarem sempre és la col·laboració de tothom per mantenir-ho. Brut crida brut i el meu objectiu és que net cridi net.
Un deure que m’agradaria que fos compartit és el del reciclatge, actualment a Sitges reciclem un 23%. Ens hem de posar les piles, perquè al 2021, la normativa europea ens exigirà un 45%.
- Renfe segueix amb el mateix discurs que a totes les estacions de la R2 sud, és a dir, quan hi ha un acte de vandalisme es tanca l’accés. Això passa a Sitges i també a Vilanova i la Geltrú, a tall d’exemple.
Pel que fa a un nou pas soterrat és evident que en aquesta legislatura no podem avançar res, però si hem plantejat diferents opcions a Renfe pel futur, impulsades en règim de cofinançament. L’opció que, tot i ser embrionària, és veu amb bons ulls és d’aprofitar el punt d’accés actual de l’avinguda de les Flors i que connectaria amb el carrer Salvador Mirabent.