MEDI AMBIENT

L'àrea metropolitana de Barcelona invertirà 27,7 MEUR en la restauració de l'abocador del Garraf

L'actuació es posarà en marxa el primer trimestre del 2019 i s'allargarà vuit anys

per ACN, 16 d'abril de 2018 a les 00:00 |
Imatge d'arxiu de l'abocador del Garraf | ACN
Més de 12 anys després de la seva clausura, l'AMB ha aprovat definitivament el nou projecte bàsic de restauració de l’abocador de la Vall de Joan, popularment conegut com l'abocador del Garraf, per integrar-lo al Parc Natural. L'actuació, amb un pressupost de 27,7 MEUR, incidirà en una àrea de 40 hectàrees pendent de recuperar situada al municipi de Begues. El projecte preveu, entre d’altres, la preservació de zones humides, la incorporació d’un punt d’observació d’aus, que permetrà l’albirament de l’àguila cuabarrada i altres, la definició de parcel·les amb guaret rotatiu de 3 anys, la impermeabilització superficial i la recollida d’aigües pluvials. La primera de les set fases del projecte es posarà en marxa el primer trimestre del 2019 amb l'objectiu de tenir-lo enllestit en un termini de vuit anys.

Els treballs de restauració es van iniciar el 2001 en les 20 hectàrees de l'abocador que corresponien al municipi de Gavà i van quedar aturats el 2010 per falta de finançament. La zona que resta per restaurar ocupa unes 40 Ha, totes dins del terme municipal de Begues. L'abocador del Garraf, clausurat el 2006, va rebre durant 30 anys els residus de bona part de l'àrea metropolitana de Barcelona.

 
L’aprovació del projecte significa un pas més dins del procés de reparació d’aquest espai amb l’objectiu de transformar el què havia estat un abocador en un espai natural, en què es porti a terme una integració paisatgística al Parc del Garraf, tenint en compte la memòria històrica del lloc.
 
El projecte definitiu, que preveu la restauració en set fases, recull les propostes de les administracions implicades així com també incorpora parcialment les al·legacions rebudes per part d’entitats locals i entitats naturalistes. Actualment l’AMB està treballant en la redacció dels projectes executius de les fases 1 i 2, situades a la part superior de la vall. Es va decidir iniciar els treballs per la part superior de l’abocador (la porta de Begues) per tal que les aigües pluvials no s’infiltrin dins la massa de residus i tampoc afectar a les zones ja segellades.
 
L’objectiu de l’AMB és executar totes les fases que resten per a la restauració del dipòsit sense aturades temporals, pel que està treballant conjuntament amb l’ARC i altres administracions per tancar el seu finançament. El finançament de les actuacions definides en el projecte de la fase 1 provindrà de l’Agència de Residus de Catalunya, amb un pressupost de 3.000.000 d’euros.

 

Participació