ART

Sitges rep els logicofobistes del 1936

Fins el 4 de març, Can Rocamora acollirà obres d’Artur Carbonell, Leandre Cristòfol, Esteve Francès, Ramon Marinel·lo i Àngel Planells, entre d’altres

per Redacció , 11 de novembre de 2017 a les 00:00 |
Interior de l'exposició, a Can Rocamora | Museus de Sitges
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Logicofobistes: 1936, el Surrealisme com a revolució de l’esperit és el títol de l’exposició amb la qual Museus de Sitges realitza un homenatge a la mítica mostra que va acollir la llibreria Catalonia de Barcelona just abans de l’esclat de la Guerra Civil. L’exposició estarà instal•lada a Can Rocamora fins el 4 de març.

Al centre cultural sitgetà s’hi podran observar una quarantena de peces, que permeten oferir una pinzellada del surrealisme a Catalunya, un cop superada l’hegemonia del Noucentisme, en un medi artístic on s’esdevenien diversos corrents entre els que el surrealisme destacava en l’obra dels artistes catalans, com Salvador Dalí i Joan Miró.


El logicofobisme, darrera manifestació del surrealisme, va adquirir plenitud propagandística els darrers anys de la República. L’exposició presenta manifestos, programes i obres d’Artur Carbonell, Leandre Cristòfol, Esteve Francès, Ramon Marinel•lo, A. G. Lamolla, Joan Massanet i Àngel Planells, entre d’altres

La mostra evoca l’exposició que el maig de 1936 va acollir la Llibreria Catalonia i que presentava el Surrealisme com un moviment transformador i d’expressió lliure. Va estar impulsada per l’Associació d’Amics de l’Art Nou (ADLAN), una activa entitat creada el 1932 sorgida, entre altres elements, per alguns dels integrants del grup de L’Amic de les Arts i que va constituir un dels referents en la promoció i difusió cultural dels anys de la República. La presència a Barcelona de Paul Eluard, l’any 1936, va ser determinant en l’organització de l’exposició.

 

Participació