LITERATURA

«L'homenatge» , obra guanyadora del XXI Premi Nèstor Luján, té com a context principal el Cau Ferrat

Escrita per l'escriptor gallec Xulio Ricardo Trigo, el llibre està dedicat al moviment modernista

per Redacció / ACN , 25 d'octubre de 2017 a les 07:30 |
Interior del Cau Ferrat | Museus de Sitges
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 d'octubre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'escriptor i fotògraf Xulio Ricardo Trigo (Betanzos, la Corunya, 1959) ha guanyat el XXI Premi Nèstor Luján 2017 amb la novel·la 'L'homenatge' (Columna), que tracta sobre el moviment modernista. El llibre té com a context principal el Cau Ferrat de Sitges l'any 1932. L'escriptor feia temps volia escriure una novel·la sobre el modernisme, fins que li va arribar la història de com Lluïsa Denís quan mor el seu marit Santiago Rusiñol ha de donar les claus del Cau Ferrat a l'Ajuntament, que el convertirà en museu. "Aquesta història em va semblar un moment d'inflexió històric". Segons l'autor, aquesta entrega de les claus significava que Rusiñol i el moviment modernista ja era matèria de museu. Com ha reconegut el mateix escriptor, la novel·la mostra la seva obsessió per l'art. 'L'homenatge' és una ficció amb personatges reals sorgits del moviment modernista.

L'autor ha recordat que ha fet novel·les històriques, però ha reconegut que a partir de 'Les veus del Liceu' va veure clar que volia escriure "sobre moments concrets històrics que poden contenir el que podia ser tota la història" en general.

 
El protagonista Carles Solé és un personatge de ficció i un crític d'art. Ell escriu alguns articles per La Vanguardia. Intenta buscar la forma per anar "en contra del modernisme que tothom lloa i contacta amb Lluïsa Denís i li proposa fer una reunió amb membres del modernisme vius per fer un homenatge al moviment". Aquest és el punt de partida, on Solé es tanca tres dies al Cau Ferrat amb Miquel Utrillo i Júlia Peraire, la vídua d'en Casas, entre d'altres.
 
Carles Solé, el protagonista de ficció del llibre, és "noucentista per necessitat. Ell busca l'ajuda dels modernistes i tots li fan el buit". Xulio Ricardo Trigo ha explicat que L'homenatge és "la història d'una obsessió doble que té el protagonista per aconseguir destacar com a crític d'art perquè com a artista no ha pogut destacar i és una història de l'obsessió que té sobre la vídua de Ramon Casas". Aquesta doble obsessió mou la novel·la, ha reconegut el seu autor.

 
Xulio Ricardo Trigo és escriptor i fotògraf. Ha publicat més d'una dotzena de novel·les, entre les quals destaquen Després de l'oblit, Els secrets de la reina, El somni de Tàrraco o Les veus del Liceu. Ha guanyat premis com l'Ausiàs March, el Maria Mercè Marçal o el Miquel de Palol, entre altres. Col·laborador habitual dels mitjans, ha treballat a El Temps, el Diari de Barcelona, El Punt Avui o La Vanguardia. També ha publicat poesia, com a autor i com a traductor.
 
Premi Nèstor Luján

 
El Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica, convocat per Columna Edicions, acull les novel·les originals i inèdites escrites en català basades en fets o circumstàncies històrics. La dotació del premi és de 4.000 euros. És el primer i únic premi de novel·la històrica en català. El Premi Nèstor Luján vol potenciar el gènere de la narrativa històrica en llengua catalana, i acumula en el seu catàleg llibres com El càtar proscrit (2016), de Jaume Clotet; Temps de família (2015), de Tània Juste; La rosa entre els llops (2014), de Joaquim Molina; Conspiració a Tàrraco (2013), de Jordi Solé; Bon cop de falç (2011), d’Andreu González i Ramon Gasch; o Intrigues de palau (2006), de Maria Carme Roca; entre altres. Enguany, el jurat, compost per Tin Luján, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchis, Maria Carme Roca i Glòria Gasch, ha decidit atorgar-lo a la novel·la L'homenatge de l'escriptor Xulio Ricardo Trigo

 

Participació