OPINIÓ

«El Conveni urbanístic de La Plana-Santa Bàrbara i Vallpineda: encara hi som a temps» per Carme Gasulla

«La urbanització de la Plana, nova pàgina en la història de Sitges» per Jordi Mas

per Carme Gasulla Blanco. Regidora d, 7 de març de 2017 a les 08:00 |
Imatge del nou sector de la Plana - Santa Bàrbara | Ajuntament de Sitges
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passat 31 de Juliol, en el decurs del darrer Ple Municipal, es va presentar per urgència l’aprovació del conveni urbanístic entre l’ajuntament de  Sitges i la Junta de Compensació del Pla Parcial-1 Plana - Sta Bàrbara-Vallpineda. Una circumstància, tant la data escollida com el caràcter urgent del dictamen, que anava en sentit contrari a la transcendència del tema i a les conseqüències que pot tenir sobre Sitges. Parlem de l ‘anomenat PPU1 que contempla 78,35 hectàrees, pràcticament el 50% dels habitatges previstos a tots els sòls urbanitzables que va preveure el Pla General del 2006 i  que esgota el terreny disponible al terme municipal per sempre. Poca broma.

Per què tanta pressa?, ens preguntàvem alguns dels regidors i regidores que vam votar en contra de la seva aprovació inicial. Si alguna qüestió ha preocupat i preocupa al sitgetans i sitgetanes és el creixement desequilibrat i desbordat del poble. El  consens buscat al llarg de 2 anys  de debat intens en la redacció del Pla General deixava clar que s’havia d’establir un ritme sostenible i consolidat entre els processos d’urbanització i edificació.


El POUM recollia precisament aquesta preocupació preveient un període de 12 anys per a l’execució del PPU1,el període més llarg previst a qualsevol sector del POUM. Quedava clar doncs que al poble de Sitges li preocupa a quin ritme s’ha d’urbanitzar i edificar el PPU1 ,un ritme  que permeti un creixement ordenat, una execució dels equipaments necessaris en paral·lel i una integració dels seus nous habitants.

La proposta del conveni signada per l’Ajuntament i la Junta de compensació del PPU1 no sembla respondre a aquest esperit del POUM. Neix a corre cuita, d’urgència, sense cap procés participatiu previ-tot i que ara el govern novament recula i demana consultar la gent, posteriorment a obrir la caixa dels trons-i amb uns compromisos per ambdues parts totalment desequilibrats i  deixant que sigui el ritme d’urbanització del sector qui marqui els terminis d’edificació, renunciant a un ritme llarg d’execució en funció del grau de consolidació de cada fase, eina que l’ajuntament té per acord de Junta de Govern Local del febrer del 2016 o per la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al recurs 100/2008 que obliga a modificar el POUM per establir terminis d’execució dels diferents sectors.


Ara, amb aquest conveni s’estableix un termini de 36 mesos d’execució de la urbanització i serà el mercat i els promotors els que prenen el control del creixement. No aprenem de les errades. El criteri exclusiu del mercat, sense introduir cap tipus de criteris de ritme de consolidació no és el que marcava el tarannà del POUM. Això sí, la Junta de Compensació es compromet a “col·laborar” en actuacions relacionades amb el sector, que no els pertoca, fent projectes, estudis i obres complementàries com la rehabilitació de l’Ermita de Sta Bàrbara, el projecte paissatgístic de Sta Bàrbara o l’estudi del carril bici (però no teníem un Pla de Mobilitat municipal??).I tot això,sense escoltar més que a les parts que signen el conveni.

A l’ajuntament li queden poques oportunitats de reprendre el debat sobre el creixement controlat de Sitges. Té les eines al seu abast i en aquest conveni que ara volen tirar endavant no s’han fet servir. Sitges no pot renunciar a una planificació justa i equilibrada per “quatre duros”. Som a temps. Escoltem què en pensen els sitgetans i sitgetanes..de fet els hauriem d’haver escoltat abans i els hauriem d’escoltar sempre.El tema és massa trascendent per a no fer-ho. Per això, la convocatòria de l'Audiència Pública del proper 19 de setembre és també tan important ; arriba desprès d’haver-la demanat en el Ple ,no ho oblidem.Cal una nombrosa participació;estem parlant del Sitges que ens espera però sobre tot del Sitges que volem TOTS i TOTES. Ens veiem el dia 19.

 

Participació