MUSEUS

Sitges recupera el passat mariner d'Emerencià Roig

Can Rocamora ofereix una mostra del treball artístic i etnogràfic del dibuixant sitgetà

per Aleix Ramirez , 1 d'abril de 2017 a les 11:00 |
Un dels vaixells exposats a Can Rocamora | Aleix Ramírez
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Can Rocamora, un dels espais que conforma el Museu de Maricel, acull fins a octubre, l’exposició Emerencià Roig. De la mar al paper. Una mostra que recull els dibuixos que l’artista sitgetà va realitzar sobre el món marí del segle XIX.

L’exposició, comissariada per Pere Izquierdo, contextualitza la producció de Roig amb altres elements del mar com maquetes de vaixells, quadres i publicacions. 131 dibuixos i objectes, que permeten aproximar-se al món mariner abans d’efectuar la transició a la modernitat del tombant dels segles XIX i XX. Les obres exposades pertanyen gairebé totes a la col·lecció de Marineria Emerencià Roig i Raventós, tot i que també hi ha algunes peces de la Biblioteca Santiago Rusiñol.

Per Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges, l’exposició d’Emerencià Roig “vol posar en valor la capacitat d’observació de l’artista” i a la vegada explicar “el que era la marina catalana i per tant, també la sitgetana”. Pere Izquierdo recorda que per “entendre la figura d’Emerencià Roig cal tenir present el seu pare”. Joan Roig i Soler fou un dels pintors més destacats de l’Escola Luminista de Catalunya.

Els dibuixos que presenta Emerencià Roig. De la mar al paper són obres d’extraordinari valor per conèixer, amb tota mena de detalls, els oficis i les arts de la mar. Es tracta de dibuixos del mateix artista, fets en algunes ocasions en tinta i aquarel·la i en altres en carbó. Són dibuixos sobre embarcacions de tota mena, i presenten un veritable catàleg de les construccions navals del segle XIX: corbetes, bergantins, bricbarques, pollacres… però també embarcacions estranyes com els místics, o les naus mixtes propulsades alhora a vela i a vapor. En alguns casos, hi apareixen paisatges de la costa de Sitges, però també d’altres punts de la geografia catalana.
 

 

També hauries de llegir
Fa 2631 setmanes

Exposició d'Emerencià Roig a Can Rocamora

Participació