Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR
Setmana de l'Energia 2019

«Tu tens l'energia, tu tens el poder»: 5 eines per estalviar energia en el dia a diaCatalunya celebra des d'aquest dilluns i fins al proper 23 de juny la Setmana de l'Energia. Ho fa coincidint amb la Setmana Europea de l'Energia Sostenible i amb un lema molt clar per instar la ciutadania a implicar-se en la transició energètica: “Tu tens l'energia, tu tens el poder”.

La transició energètica ha de suposar passar de l'actual model de consum i producció energètica cap a un nou escenari que suposi l'apoderament del ciutadà. No només es pot consumir energia, sinó produir-ne. Es pot participar en les polítiques energètiques del país. I, a més, hi ha eines per gestionar la pròpia demanda i els consums energètics.

A continuació, cinc eines per estalviar energia en el dia a dia.

 

La Setmana de l'Energia està organitzada per l'Institut Català d’Energia, Diputació de Barcelona, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Àrea Metropolitana de Barcelona, Diputació de Girona, Centre d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA), Ajuntament de Barcelona, Diputació de Tarragona i Diputació de Lleida. Consulta aquí més materials i activitats programades.

Tres opcions per tenir electricitat 100% renovable

Els compromisos per lluitar contra el canvi climàtic passen per tal que Catalunya i la resta de països europeus consumeixen el 100% de l'electricitat d'origen renovable el 2050. Ara bé, no cal esperar a la meitat del segle: tots els ciutadans poden fer un pas endavant per fer-ho ara i aquí.


De fet, hi ha tres opcions sobre la taula per tenir electricitat 100% renovable. La més fàcil i directe és generar l'electricitat directament amb sistemes d'autoconsum fotovoltaic com les plaques solars. Una altra opció, més col·lectiva, és participar en el finançament d'un projecte d'energia renovable.

Ara bé, hi ha una manera més indirecta de consumir electricitat 100% renovable des de qualsevol punt del país. Es tracta de contractar tarifes elèctriques que garanteixin l'origen “verd” de l'energia. Les comercialitzadores de referència tenen assignat un percentatge d'energia renovable per defecte que el 2016 se situava a l'entorn del 13%. Fora del preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), hi ha comercialitzadores al mercat lliure que en la seva oferta inclouen per defecte o com a opció garantir el subministrament d'energia renovable.

 
Contingut elaborat per NacióDigital –text d'Arnau Urgell i il·lustracions de Miquel Castany- amb el suport de la Generalitat de Catalunya.