BCN Rutes!, les rutes de Barcelona que no surten a les guies turístiques


BCN Rutes!, les rutes de Barcelona que no surten a les guies turístiques


Les BCN Rutes!, dissenyades pel Museu Etnològic i de Cultures del Món, parteixen de la hipòtesi que el desplaçament esdevé una descoberta i, per tant, una font espontània de coneixement. Són una proposta a explorar la ciutat des d’una perspectiva antropològica a partir de quatre itineraris que s'adrecen a la persona curiosa, inquieta, amb ànim de deixar-se sorprendre i de comprendre l'espai.

Els llocs inclosos en cada ruta, són indrets que no disposen d'un relat convencional i que no formen part de les guies turístiques. La intenció és defugir dels espais catalogats i descobrir llocs poc coneguts i poc valorats, però on encara podem reclamar el dret de ser-hi presents, retrobar-nos amb el nostre passat col·lectiu i compartir-lo amb altres membres de la comunitat a la qual pertanyem.

Aquestes rutes són una proposta al voltant de l'exposició Les cares de Barcelona, la mostra que es transforma. Es presenten en forma de llibret, adquirible a la botiga del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona.1. Llocs per commemorar.

Una ruta pel barri Gòtic que recorre aquells espais de commemoració, habitualment erigits pel poder, però també per grups i entitats ciutadanes, amb un missatge explícit que ens interpel·la per a que homenegen un personatge o fem memòria d’un fet polític, social, cultural o religiós.

Inclou els punts (en l'ordre corresponent a la ruta): Capella Sant Cristòfol, al carrer Regomir. Plaça Ajuntament, a la Plaça de Sant Jaume. Placa Gustau Muñoz, al carrer Ferran, nº 34. Parròquia Sant Jaume, al carrer Ferran, nº 28. Cal Massana, al carrer Ferran, nº 14. Temps total: 30 minuts.

Recorregut: 7 minuts.

2. Llocs entre l’estigma, l’exotisme i la rebel·lia

Una ruta pel barri del Raval que mostra la cara , convulsa i polèmica, de la Barcelona estigmatitzada. L’itinerari transcorre per indrets que han contribuït a elaborar la seva imatge d’espai “marginal”, i alhora “exòtic”, contrapunt de la Barcelona ordenada benestant, esdevenint imprescindible per l’equilibri social.

Inclou els punts (en l'ordre corresponent a la ruta): Farmàcies del Carrer Sant Pau, al carrer Sant Pau, nº 33. As d'Oros, al carrer d'en Robador amb Sant Pau. Bar Marsella, al carrer Sant Pau, nº 65. Barricades a l'antic carrer de la Cadena amb Sant Pau. Teatre Arnau, a la plaça de Raquel Meller, nº 60. Temps total: 45 minuts.

Recorregut: 15 minuts.

3. Llocs entre el record i l’oblit

Una ruta pel barri perdut, es a dir, pels indrets desapareguts de Ciutat Vella que farem reviure a partir dels vestigis que resten a l’espai públic. El recorregut és una reflexió al voltant de la particular relació entre el record i l’oblit, la remembrança i la nostàlgia.

Inclou els punts (en l'ordre corresponent a la ruta): La Casa dels Entremesos, a la plaça de les Beates, nº 2. Relleu de la República, al carrer Antoni Maura, nº 6. Festes de Sant Roc, a la plaça Nova. Palau Castell de Pons, al carrer Boters, nº 2. Galeries Maldà, al carrer Portaferrissa, nº 22. Temps total: 30 minuts.

Recorregut: 8 minuts.

4. Llocs com a paisatge urbà

Una ruta pel Poble Sec a la recerca dels elements que configuren el paisatge singular i original de l’espai públic barceloní. Les botigues, veritables fars en l’horitzó visual urbà, han contribuït en gran mesura a la imatge peculiar que tenim de la ciutat. En aquest sentit desvetllarem l’aportació de les bacallaneries, dels establiments de llegums cuits o dels bars on prendre vermut a la construcció del landscape de Barcelona.

Inclou els punts (en l'ordre corresponent a la ruta): Vermuteria Can Margarit, al carrer La Concòrdia, nº 21. Peixateria Maria Lluïsa, al carrer l'Olivera, nº 33. Bacallaneria Pesca Salada, al carrer Vallhonrat, nº 23. Llegums Cuites Solà, al carrer l'Olivera, nº 70. Temps total: 35 minuts.

Recorregut: 8 minuts.


Contingut elaborat per NacióDigital –mapa d'Arnau Urgell i fotografies d'Adrià Costa- amb el suport del Museu Etnogràfic i de Cultures del Món de Barcelona.